Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Trapenē īsteno divus projektus

Agita Bērziņa

2017. gada 29. decembris 08:07

176

Trapenes pagastā projektos īstenotas divas vietējo iedzīvotāju senlolotas ieceres: Trapenes sieviešu korim uzšūti jauni stilizēti tērpi, savukārt sportiskie trapenieši beidzot tikuši pie tik ļoti gaidītā hokeja laukuma.

Hokejs Trapenē ir iecienīts sporta veids, un, lai arī pirms projekta īstenošanas laukumam nebija ne bortu, ne apgaismojuma, tas pulcēja daudzus hokeja spēles mīļotājus. “Trapenieši sen runāja, ka vajadzētu bortus, arī apgaismojumu, lai spēlēt būtu patīkamāk. Iepriekš bija tikai laukums, uz kura lēja ledu, taču nebija bortu. Kas ir hokeja laukums bez bortiem? Bortu trūkums apgrūtināja arī ledus uzliešanu, jo ūdens aizplūda prom un bija sarežģīti uzliet kvalitatīvu ledu. Projektā esošajam laukumam pie Trapenes sporta zāles ir uzlikti borti, ierīkots apgaismojums. Atliek vien gaidīt aukstumu, lai uzlietu ledu un baudītu hokeja spēles prieku. Hokeja laukuma uzlabošanas darbi ir pašu hokejistu izlolots sapnis, tādēļ tas tiks aktīvi izmantots un interese būs,” stāsta Apes novada domes Teritorijas attīstības nodaļas vadītāja vietniece Liene Ābolkalne.

Projektā „Hokeja laukuma bortu un apgaismojuma izveide Apē”, kam finansējums gūts Alūksnes lauku partnerības projektu konkursā,  hokeja laukuma bortu uzstādīšanas darbus veic SIA “Jaunbērziņi”, savukārt apgaismojumu uzstāda SIA “VEC”. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 10 409,20 eiro, tajā skaitā Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējums - 9368,28 eiro.
Savukārt Trapenes kultūru mīlošā daļa priecājas par sieviešu kora jaunajiem tērpiem. L.Ābolkalne stāsta, ka Alūksnes lauku partnerības atbalstītajā projektā “Sieviešu kora “Trapene” tērpu un apavu iegāde, vienota vizuālā kopskata radīšanai” izgatavoti 25 stilizēti linu tērpi un sieviešu kurpes. Tērpu idejas autore un izpildītāja ir novada vietējā zīmola “Zīle” radītāja un īpašniece Aiva Zīle. “Kora dalībnieces ir ļoti priecīgas par tērpiem un saka Aivai Zīlei paldies, ka prata īstenot visas viņu kaprīzās vēlmes un reizumis pat pārliecināja par vienas vai otras tērpu detaļas pareizību. Kopā ir izdevies radīt savādākus tērpus, kurus varēs variēt, tāpēc katrreiz skatītāji ieraudzīs ko jaunu,” stāsta Trapenes kultūras nama vadītāja Svetlana Spalviņa.

Kurpes izgatavoja SIA “Kurpīte” amatnieku darbnīcā, kur ir tapis ne viens vien apavu pāris Latvijas dziedātājiem un dejotājiem. Projekta kopējās izmaksas ir 5460,00 eiro, tajā skaitā Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējums - 4914,00 eiro.

L.Ābolkalne norāda, ka projekti ļauj īstenot iedzīvotājiem svarīgas iniciatīvas. “Pašvaldības budžets ir tik liels, cik ir, un bieži vien tas tiek novirzīts prioritārām un svarīgām lietām. Nav arī tā, ka par pašvaldības naudu nedarām neko, taču visām idejām naudas nepietiek. Projekti ļauj izdarīt to, kam budžetā nav finansējuma, bet kas vietējiem cilvēkiem ir svarīgs – tās ir viņu vēlmes un sapņi,” teic L.Ābolkalne.
Šogad projekti ļāvuši īstenot vēl divus trapeniešu sapņus – tiks tīrīts Bormaņmuižas Vidus dīķis, savukārt skolā ierīkos amatniecības centru. “Ja vien būtu iespēja, trapenieši gribētu, lai atjaunotu visu vēsturisko ēku spozmi. Tā ir viņu sirdssāpe. Diemžēl kultūrvēsturisku ēku atjaunošanai vajag lielu finansējumu,” norāda L.Ābolkalne.

Kategorijas