Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Plūdu risku mazināšanas nolūkā sākti 11 projekti ar mērķi atjaunot un pārbūvēt polderu sūkņu stacijas, aizsargdambjus un ūdensnotekas

LETA

2018. gada 9. janvāris 08:26

154

Plūdu risku mazināšanas nolūkā šogad sākti 11 projekti ar mērķi atjaunot un pārbūvēt polderu sūkņu stacijas, aizsargdambjus un valsts nozīmes ūdensnotekas, aģentūra LETA uzzināja Zemkopības ministrijā (ZM). ZM informēja, ka valsts SIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" (ZMNĪ), investējot ES Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalsta 2014.-2020.gada plānošanas periodā meliorācijai paredzētos līdzekļus, turpina īstenot pasākuma "Samazināt plūdu riskus lauku teritorijās" plānotos darbus jeb atjaunot un pārbūvēt valstij piederošas hidrotehniskās būves, kā arī īstenot valsts nozīmes ūdensnoteku atjaunošanas projektus.

Ministrijā informēja, ka šogad būvniecība sākta 11 projektos. Tostarp sākta četru projektu īstenošana Jelgavas novadā ar mērķi samazināt plūdu riskus lauku teritorijās, tajā skaitā Auces poldera sūkņu stacijas pārbūve, Vārpas poldera sūkņu stacijas pārbūve, Kalnciema poldera sūkņu stacijas pārbūve un Ruduļa poldera aizsargdambja D-1 atjaunošana. Savukārt Madonas novadā sākta Zvidzienas poldera sūkņu stacijas pārbūve, bet Nīcas novadā - Arāju poldera aizsargdambja atjaunošana.

Tāpat šogad sākts darbs pie Rīgas HES ūdenskrātuves Ikšķiles un Ogres aizsargdambju atjaunošanas, bet Aizputes novadā pie valsts nozīmes ūdensnotekas Alokste atjaunošanas. Savukārt Talsu novadā iecerēts atjaunot valsts nozīmes ūdensnoteku Roja, bet Alūksnes novadā - valsts nozīmes ūdensnoteku - Kūdupe.

ZM arī norāda, ka bez iepriekš minētajiem šogad izsludinātajiem 11 projektiem, būvniecības iepirkumi izsludināti vēl četriem projektiem.

Kopumā līdz šim būvdarbi realizēti par 3,5 miljoniem eiro. Realizējot apstiprinātos projektus, plūdu riski tiks samazināti apmēram 15 000 hektāru kopplatībā, pasargājot reģionos no plūdiem vairāk nekā 7000 iedzīvotāju, tajā skaitā viņiem piederošās būves, saimniecības un tehniku, kā arī lauksaimniecības un meža zemes.

Jau ziņots, ka kopumā ERAF atbalsta pasākumam "Plūdu riskus lauku teritorijās" 2014.-2020.gadā Latvijā paredzēti 43,4 miljoni eiro.

Kategorijas