Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Veidos dienas aprūpes centru

Agita Bērziņa

2018. gada 10. janvāris 08:16

764

Lai arī domas par deinstitucionalizācijas procesa īstenošanu Latvijā dalās, virzība notiek un pašvaldībām ir jādomā, kā to realizēt savā novadā. Apes novada dome nolēmusi piedalīties Vidzemes plānošanas reģiona projektā “Vidzeme iekļauj” un par Eiropas finansējumu izveidot dienas aprūpes centru.

Projektā jau notikusi bērnu un arī pieaugušo ar invaliditāti un garīga rakstura traucējumiem individuālo vajadzību izvērtēšana. Ņemot vērā izvērtēšanas rezultātus, noteiks, kādi pakalpojumi šiem cilvēkiem ir nepieciešami un pašvaldībai jānodrošina. “Lai dienas aprūpes centra pakalpojums nebūtu jāiepērk, izlēmām, ka šādu pakalpojumu varētu sniegt paši sava novada teritorijā. Vieglāk ir pašiem atvērt šādu centru, nevis pirkt pakalpojumu, kas dienā izmaksā vienam cilvēkam apmēram deviņus eiro. Ir doma dienas aprūpes centru izvedot Trapenes skolas ēkā. No jauna neko nebūvēsim, bet pārveidosim un pielāgosim esošās telpas - vienu ēkas spārnu,” skaidroja Apes novada sociālā dienesta vadītāja Maija Kārkliņa.

Dienas centram būs atsevišķa ieeja, tāpēc skolas darbu tas netraucēs. Telpas pielāgos cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.
Deviņi novada cilvēki

M.Kārkliņa prognozē, ka dienas aprūpes centra piedāvātās iespējas izmantotu deviņi novada cilvēki. “Slēdzot aprūpes centrus, mums ir jādomā, ko šie cilvēki darīs tālāk. Dienas centrā viņi varēs attīstīt dažādas sociālās prasmes, kuru attīstīšanai projektā iegādāsies inventāru. Piemēram, viņus mācīs strādāt dārzā, šūt, gatavot ēdienu. Ir jādod iespēja viņiem darboties,” skaidroja M.Kārkliņa.
Sakarā ar sociālo iestāžu slēgšanu bez darba paliks arī to darbinieki. “Valsts spiež likvidēt bērnu aprūpes centrus, arī mums tāds Gaujienā ir, un līdz ar slēgšanu cilvēki paliks bez darba. Sociālajiem aprūpētājiem un sociālajiem rehabilitētājiem varētu piedāvāt darbu šajā dienas centrā,” skaidroja M.Kārkliņa.

Projektu paredzēts īstenot līdz 2020.gadam. Lemjot par projekta ideju, Apes novada domes priekšsēdētājs Jānis Liberts norādīja, ka projektu nav paredzēts īstenot 2018.gadā. Viņš cer, ka sociālos centrus tomēr neslēgs un, iespējams, projektu nemaz nevajadzēs īstenot.

Dienas centra ierīkošanas kopējās izmaksas paredzētas 58 258 eiro: Eiropas finansējums būs 85 % jeb 49 519 eiro, Apes novada domes - 15 % jeb 8739 eiro.

Kategorijas