Aluksniesiem.lv ARHĪVS

VM "slēdz diskusiju" par slimnīcu līmeņiem, tomēr tos pēc 1,5 gadiem sola pārskatīt

LETA

2018. gada 23. janvāris 14:31

56

Šodien, valdībai pieņemot Veselības ministrijas (VM) izstrādātos noteikumus, tiek izbeigta diskusija par slimnīcu dalījumiem pa līmeņiem, proti, vienošanās ar slimnīcām beidzot panākta, šodien žurnālistiem teica VM valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško. Viņa piebilda, ka slimnīcu līmeņus plānots pārskatīt pēc 1,5 gadiem, lai pārliecinātos, vai slimnīcas spēj nodrošināt tām uzticētos pakalpojumus. "Bieži vien ir nedaudz lielākas ambīcijas par reālo dzīvi, turklāt mēs zinām, ka patlaban ir problēmas ar speciālistu piesaisti," teica VM pārstāve, piebilstot, ka valsts piešķir finansējumu, bet slimnīcām jānodrošina līmenim atbilstošais profils un noteiktā speciālista 24 stundu palīdzība.

Pēc Mūrmanes-Umbraško paustā, slimnīcu attīstībai paredzēts finansējums 15,8 miljonu eiro apmērā, tostarp līdz 330 000 eiro būs pieejami pirmā līmeņa slimnīcām, līdz 770 000 eiro - otrā līmeņa, bet līdz 1,1 miljonam eiro būs paredzēti trešā līmeņa slimnīcām.

Mūrmane-Umbraško norādīja, ka piešķirtais finansējums paredzēts slimnīcu profilu attīstībai, proti, infrastruktūrai, remontiem un aparatūras iegādei.

VM pārstāve norādīja, ka papildus finansējums līdz 500 000 eiro būs pieejams slimnīcām, kuras veidos sadarbību, proti, nodrošinās vienotu veselības aprūpes pakalpojumu klāstu pacientiem, kombinējot noteiktajā slimnīcu sadarbības teritorijā vairāku slimnīcu iespējas ārstēt pacientus dažādos profilos.

Vienlaikus finansējums līdz 110 000 eiro būs pieejams pagaidām četriem steidzamās medicīniskās palīdzības punktiem, kuri plānoti Rīgā, Saulkrastos, Smiltenē un Priekulē.

Kā ziņots, no veselības aprūpes sistēmas reformā iecerētajiem četriem slimnīcu aprūpes līmeņiem VM pāries uz pieciem, kā rezultātā Siguldā, Tukumā, Alūksnē un Preiļos slimnīcas līmenis paaugstināsies, lēma valdība.

Patlaban augstākais slimnīcu pakalpojumu līmenis ir noteikts ceturtais un trešais, un šīs slimnīcas plānots pārdēvēt par attiecīgi piekto un ceturto līmeni, nemainot pakalpojumu klāstu. Savukārt pirmā un otrā līmeņa slimnīcas Ministru kabineta atbalstītie noteikumi paredz sadalīt trīs jaunos līmeņos, no kuriem trešais būs relatīvi augstākais, bet pirmais - zemākais.

Reformā sākotnēji tika iecerēts, ka pirmā jeb zemākā līmeņa slimnīcas nodrošina tikai terapiju un hronisko pacientu aprūpi, bet otrā līmeņa - darbību septiņos obligātajos profilos, tostarp terapijā, hronisku pacientu aprūpē, ķirurģijā, neiroloģijā, ginekoloģijā, grūtniecības un dzemdību profilā, kā arī pediatrijā. Patlaban VM iecerējusi, ka pirmā līmeņa slimnīcas profils paliek nemainīgs, proti, tur tiek veikta terapija un hroniskā aprūpe, savukārt otrā līmeņa slimnīcās būs jānodrošina vēl papildus ķirurģiskais profils. Trešā līmeņa slimnīcā saglabāsies septiņi obligātie profili.

VM skaidro, ka izmaiņas plānotas, "izvērtējot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, kvalitāti un izmaksu efektivitāti", kā arī, lai nodrošinātu "elastīgu pāreju uz sarežģīto veselības aprūpes pakalpojumu koncentrāciju sistēmiski svarīgajās slimnīcas un pēc iespējas plašāku veselības aprūpes pamatpakalpojumu pieejamību sadarbības teritorijas iedzīvotājiem".

Ministrija uzsver, ka starp reģioniem un vietējām pašvaldībām pastāv nevienlīdzība ienākumu un ekonomiskās aktivitātes ziņā, gan arī pakalpojumu pieejamībā, un tas rada izteikti atšķirīgu dzīves kvalitāti dažādu teritoriju iedzīvotājiem un ierobežotu piekļuvi specializētiem veselības aprūpes pakalpojumiem reģionos, īpaši pašvaldībās, kas atrodas tālāk no Rīgas. Šī iemesla dēļ stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu centralizācijas procesam jābūt pēc iespējas pakāpeniskam, lai tiecoties uz kvalitatīvu un efektīvu pakalpojumu sniegšanu, netiktu apdraudēta veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība un saglabāti esošie cilvēkresursi.

Kategorijas