Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Foto: Atklāj izstādi “Stāstu sega Latvijai”

Laura Felša

2018. gada 9. februāris 11:59

4633

Ceturtdien  Alūksnes muzejā atklāja ārzemēs dzīvojošo latviešu veltījumu Latvijai 100 gadu jubilejā -  izstādi “Stāstu sega Latvijai”, kas bija Alūksnes novada simtgades atklāšanas pasākums. Alūksne ir pirmā vieta Latvijā, kur aplūkojama unikālā sega un  tālāk tā ceļos pa Latviju visu jubilejas gadu.

Stāstu sega ir vairāku gadu projekts, kas rezultējies ar lielizmēra tekstilmozaīkas (patchwork) rokdarbu tehnikā tapušu segu.  Projekta vadītāja Aija Abens norāda, ka tekstilmozaīkas (patchwork) segas ir tradicionāls rokdarbu veids angliski runājošās zemēs. Izmantojot tekstilmozaīkas tehniku, dažādi, nelieli auduma gabaliņi tiek sašūti kopā vienā segā. Šādas segas nereti ieguva pat simbolisku nozīmi, un tika mantotas no paaudzes paaudzē, jo auduma gabaliņi bija ņemti no dažādos dzīves posmos svarīgām tekstīlijām.

Latvijai tapušās stāstu segas mērķis ir parādīt un veicināt ārzemēs dzīvojošo latviešu piederību Latvijai, ieguldot kopīgā rokdarbā gan savas domas par Latviju, gan arī darbu. Projekts devis iespēju latviešiem ārzemēs visās paaudzēs aktīvi līdzdarboties Latvijas simtgadē neatkarīgi no viņu dzīves vietas, vecuma un valodas spējām. Stāstu sega  ir unikāla dāvana Latvijai, kura liecinās nākotnes paaudzēm, ka Latvijas simtgades laikā dzīvojušajiem latviešiem pasaulē viņu Tēvzeme ir svarīga un mīļa!

Stāstu segai kopumā saņēma 1097 kvadrātiņi. No tiem 840 darbiņus gatavoja sievietes un 257 -  vīrieši dažādās vecuma grupās. Visvairāk darbu ir no Amerikas Savienotajām valstīm – 564,  Kanādas – 183, Austrālijas – 117, Āfrikas – 12, Āzijas – 8, bet no dažādām Eiropas savienības valstīm kopā 188 darbi. Sega kopumā ir nepilnus 10 metrus gara un 3 metrus augsta.

Izstāde Alūksnes muzejā būs apskatāma līdz 3.martam.

Kategorijas