Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apes novadā būs daudz simtgades pasākumu

Agita Bērziņa

2018. gada 19. februāris 08:03

235

Apes novadā Latvijas simtgades svētkus visa gada garumā svinēs ne tikai ar skaistiem koncertiem, dziesmām un dejām, bet arī iestādot 100 koku, skaitot 100 dzejoļu, lasot 100 grāmatu un lūkojoties 100 Latvijas mākslinieku gleznās.

Apes novada kultūras darba organizatore Laima Poševa stāsta, ka pirmie Latvijas jubilejai veltītie pasākumi sāksies pavasarī. 10.martā Apē izskanēs koncerts “Tautas deja manā pilsētā”, kad Dziesmu un deju svētku dejas izdejos Apes deju kolektīvi kopā ar draugiem. Vēl šopavasar, aprīlī vai maijā, Trapenē, Bormaņmuižas parkā, seniori iestādīs 100 kokus. Latvijas simtgadē atjaunotais parks kalpos par pagātnes vēstījumu nākamajām paaudzēm. 4.maijā Apē norisināsies aktīvās atpūtas pasākums “Skaista mana tēvu zeme - strādājot, laivojot, dziedot, dejojot un mīlot”, kurš noritēs brīvā dabā Vaidavas upes apkārtnē. Tajā pašā dienā iecerēti Baltā galdauta svētki, kas notiks ne tikai Apē, bet arī katrā pagastā.

Interesants pasākums iecerēts 25.maijā Vidagā - Omītes svētki “Mana bērnības pasaka”, kurā pieredzes bagāta vecmāmiņa stāstīs bērniem sen aizmirstas savas bērnības latviešu tautas pasakas. Turklāt bērnudārza teritorijā plānots iestādīt ābeli, zem kuras nākotnē vecmāmiņas varēs turpināt iepazīstināt bērnus ar skaistākajām latviešu pasakām. Maijā novada pārstāvji, sieviešu koris “Trapene”, deju kolektīvs “Virši” un Gaujienas vīru vokālais ansamblis, piedalīsies Latviešu kultūras dienās Maskavā, kas būs veltītas Latvijas simtgadei. 21.oktobrī Virešu saieta namā dzejas pasākumā deklamēs 100 Latvijai veltītus dzejoļus, savukārt novembrī un decembrī Gaujienas bibliotēkā sadarbībā ar iedzīvotājiem apkopos 100 grāmatas, kurās pieminēts Gaujienas vārds. Turpretim Apē visa gada garumā piedāvās apskatīt Latvijas mākslinieku gleznas, kas kopskaitā būs 100.

Neizpaliks arī dalība Latvijas mēroga pasākumos, piemēram, Lielajā talkā, Muzeju naktī, akcijā “Izgaismo Latviju”, kad 21.jūnijā Gaujienā un Apē iedegs Saulgriežu ugunskurus, Simtgades zaļumballē, kas Gaujienā un Trapenē notiks 11.augustā. Arī Jāzepa Vītola Mūzikas dienas jūlijā izskanēs īpaši - ar Jāzepa Vītola 155.jubilejai veltītu tematisku kompozīciju. Simtgades motīvs ievīsies arī Apes pilsētas svētkos un Muižas svētkos Gaujienā, kur iecerēts āra kino ar simtgadei veltītu filmu skatīšanos. Novembrī, pieminot Lāčplēša dienu, Gaujienas kapos uzstādīs atjaunotās piemiņas plāksnes pieciem Gaujienas Lāčplēša ordeņa kavalieriem.

Kategorijas