Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izcīna vairākas medaļas

Ilze Bogdanova

2009. gada 21. decembris 15:26

1334

Nedēļas nogalē Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas sporta zālē norisinājās 9.starptautiskais Ziemassvētku džudo turnīrs. Lai gan piedalīties tajā ieradās gandrīz uz pusi mazāk cīkstoņu, nekā gaidīts, tas nemazināja sportisko azartu un cīņu par medaļām.

Turnīra organizators un džudo treneris Aivars Mālnieks atklāj, ka šogad Alūksnē ieradās sportisti no Igaunijas, Lietuvas, Baltkrievijas, Krievijas, Kazahstānas, Uzbekijas, kā arī vairākiem Latvijas klubiem, pulcējot vienkopus vairāk nekā 400 cīkstoņu kuplu pulku. No dalības turnīrā pēdējā brīdī atteicās Lielbritānijas, Polijas un Ukrainas sportisti, kas veidoja spēcīgu konkurenci iepriekšējos gados.

Kā pirmie cīņas laukumā devās paši mazākie džudisti: U – 11 un U – 13 vecuma grupu pārstāvji, kas alūksniešiem atnesa pirmās medaļas. Uz goda pjedestāla U – 11 grupā kāpa Ņikita Malovs, kas ieguva bronzas medaļu svara kategorijā līdz 32 kilogramiem. Par otru sacensību laureātu kļuva U – 13 grupas pārstāvis Rainers Ķesters, kas mājās devās ar tāda paša kaluma medaļu svara kategorijā līdz 30 kilogramiem. Bez šiem džudistiem sestdien savā starpā cīkstējās meitenes, kur vienīgā Alūksnes pārstāve Lāsma Smetele ieguva 4.vietu.

Palīdz māju sajūta
Savukārt vakar savu meistarību cīņas laukumā rādīja U – 15 un U – 17 vecuma grupu cīkstoņi. U – 15 grupā medaļas izcīnīja Oskars Bēniņš (2.vieta svara kategorijā līdz 73 kilogramiem) un Rolands Dobelnieks (3.vieta svara kategorijā līdz 46 kilogramiem). Pavisam nedaudz līdz goda pjedestālam pietrūka Elvim Kopmanim, kurš šoreiz palika dalītajā 5.vietā.

„Biju pilnībā gatavs cīņai par medaļām,” atzīst pērnā gada turnīra uzvarētājs R.Dobelnieks. Treniņiem veltīta tik liela uzmanība, ka jaunietis pat atteicies no izklaidēm kopā ar draugiem hokeja laukumā. Tiesa, atkārtot iepriekšējā gada panākumus liegusi sīvā konkurence. „Šoreiz visi pretinieki bija līdzvērtīgi, tāpēc katra cīņa varēja kļūt par pēdējo,” saka 3.vietas laureāts.

Savukārt O.Bēniņam visvairāk pūļu prasījusi pēdējā cīņa par 1.vietu, kur viņš beigās piekāpās Krievijas pārstāvim. Tajā pašā laikā puisis bilst, ka šoreiz viņam turnīrs beidzies veiksmīgāk, nekā pērn, kad uzvarēta tikai viena cīņa un līdz goda pjedestālam ne tuvu nav tikts. Atšķirībā no R.Dobelnieka, kuram pašmāju turnīrs rada dubultu spriedzi sanākušo līdzjutēju dēļ, O.Bēniņš atzīst, ka Alūksnē notiekošās cīņas no visām citām īpašas padara māju sajūta, kad esi starp savējiem.

Turpinās cīkstēties Džudo dienās
Tiesa, māju sajūta šoreiz nav līdzējusi U – 17 grupas galvenajiem pretendentiem uz medaļām: Kristapam Apsem (svara kategorija līdz 66 kilogramiem) un Gintam Jakovļevam (svara kategorija līdz 81 kilogramam) - abi palika 5.vietās. Šajā vecuma grupā vienīgi Vladislavs Skofenko ieguva 3.vietas medaļu svara kategorijā līdz 46 kilogramiem.

Jāuzsver, ka šogad pirmo reizi turnīru papildinās Džudo dienas, kas norisināsies šodien un rīt. Uz aicinājumu uzkavēties Alūksnē vēl pāris dienas atsaukušies vairāk kā puse no pārstāvēto valstu klubiem. A.Mālnieks norāda, ka daži savus sportistus veduši speciāli uz Džudo dienu nodarbībām, kur ar bērniem un jauniešiem strādās ilggadējais alūksniešu sadarbības partneris Jevgēnijs Ļvovs.

Kategorijas