Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Piedzīvotais kauns un vainas izjūta var veicināt izolēšanos no sabiedrība

Sabiedrības drošība ir svarīga ik vienam no mums. Pēc tā mēs katrs tiecamies. Veidi, kā to nodrošināt, ir dažādi. Pasaulē aizvien plašāk tiek izmantots “Taisnīguma atjaunošanas” princips, kur būtiska ir sabiedrības iesaistīšana. Sabiedrība ir līdzatbildīga par drošību – likumpārkāpums nav viena indivīda problēma, tas attiecas uz mums visiem.

Taisnīguma atjaunošanā svarīgs ir noziegumā cietušais un cietušā vajadzības, kā arī taisnīguma atjaunošana ir mēģinājums pievērsties vainīgā vajadzībām un nozieguma patiesajiem cēloņiem. Noziegumā cieš visi – arī pats noziedznieks. Taisnīguma atjaunošanā tiek iesaistīti cietušie, likumpārkāpēji un sabiedrība, lai pievērstos nozieguma radītā kaitējuma novēršanai vai mazināšanai.

Bieži vien pēc izdarītā noziedzīgā nodarījuma likumpārkāpējs pats sevi izraida no sabiedrības – neregulāra skolas apmeklēšana, nedroša mājvieta vai tās trūkums, sarauta saikne ar ģimeni un draugiem, sabiedrības nicinājums. Svarīgas ir arī jūtas un emocijas – piedzīvotais kauns un vainas izjūta, kas pazemina pašvērtējumu un var veicināt izolēšanos no sabiedrības. Uzņemoties atbildību un jūtoties vainīgam, kauna izjūta var izteikti pieaugt un tas var veicināt izmaiņas vainīgā apziņā – likumpārkāpējam ir grūti veidot attiecības ar sabiedrību. Sarunā ar amatpersonu notiesātie ir teikuši – es kopš mazām dienām esmu bijis vainīgs pie dažādām nebūšanām gan mājas pagalmā, gan bērnu dārzā, vēlāk arī skolā… Kāpēc man censties? Jau tolaik mazo bērnu apkārtējā sabiedrība izraidīja – neuzklausīja, nosodīja un nepieņēma, kā rezultātā jau bērnībā cietušais bērns ir pieņēmis sevi kā vainīgo esot pieaugušam. Ir iespējams, ka šī iekšējā sajūta ir veicinājusi noziedzīga nodarījuma izdarīšanu… varbūt arī nav, taču ir skaidrs, ka aizvainojumi ir krājušies kopš bērnības.

Valsts probācijas dienesta Alūksnes teritoriālā struktūrvienība 2017.gadā strādāja ar 74 gadījumiem, kuros iesaistīti nepilngadīgie un jaunieši vecumā no 11-25 gadiem dažādu Dienesta funkciju izpildē – uzraudzībā, piespiedu un sabiedriskajā darbā, izvērtēšanas ziņojumu sagatavošanā un izlīgumu organizēšanā.

Lai panāktu jaunieša vēlamo uzvedību, būtiska ir gan augsta kontrole, gan augsts atbalsta līmenis, kas ierobežo nevēlamu rīcību un nenoniecina pārkāpēja personību. Tādā veidā likumpārkāpējs tiek mudināts aktīvai un apdomīgai rīcībai. Valsts probācijas dienests resocilaizācijas sistēmas pilnveidošanas nolūkos ir ieviesis līdzgaitniecības praksi – atbalsts jauniem cilvēkiem vecumā no 14-25 gadiem, piemeklējot viņiem savas uzticības personas – brīvprātīgos līdzgaitniekus.

Līdzgaitniecība ir process, kurā brīvprātīgais ar savu iedrošinājumu un padomu sniedz atbalstu notiesātajam, palīdzot viņam iekļauties sabiedrībā, jo iesaistīšanās dažādās aktivitātēs un reālu dzīves situāciju iepazīšana ļauj jauniešiem tām sagatavoties – gan praktiski, gan psiholoģiski, līdz ar to mazinās riski atkārtotam noziedzīgam nodarījumam.

Valsts probācijas dienests aicina interesentus, kuri vēlas uzzināt par brīvprātīgā darba iespējām Valsts probācijas dienestā un iespējams kļūt par brīvprātīgajiem līdzgaitniekiem Alūksnes un Apes novada jauniešiem, uz sarunu Lielā Ezera ielā 6, 2.stāvā, Alūksnē, Valsts probācijas dienesta Alūksnes teritoriālajā struktūrvienībā 26.martā pulksten 13.15. Pieteikties pa tālruni 64307206.

Kategorijas