Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Piparkūku mājiņa un citi Ziemassvētku skaistumi

2009. gada 18. decembris 09:34

855

Svētki ne tikai vēderam, bet arī acīm, kopīgas radošas darbošanās prieks, skaisti un garšīgi rotājumi no piparkūkām – sarežģīti vai vienkārši? Izrādās, ļoti viegli un vienkārši, un ne tikai viegli, bet arī aizraujoši.

Dansukker piedāvā idejas un padomus, kā uzcelt skaistu piparkūku mājiņu, kā izveidot jauku Ziemassvētku eglīti no piparkūkām un kā pagatavot krāsainas pūdercukura glazūras, ar ko izgreznot jebkuras piparkūkas.
Skaisto un garšīgo lietu radīšanas procesā var iesaistīt bērnus. Visiem patiks gan darbošanās, gan rezultāts. Priecīgus Ziemassvētkus!

PIPARKŪKU MĀJIŅA

Kā pagatavot piparkūku mīklu un izcept mājiņas detaļas

Mūsu mājiņu vari pagatavot no jebkuras piparkūku mīklas – veikalā pirktas vai gatavotas pēc pašu receptes. Taču iesakām izmēģināt mūsu recepti. Piparkūkas sanāks kraukšķīgas un garšīgas!

Sastāvdaļas
750 g miltu
150 g sviesta
230 g Dansukker niedru cukura „Demerara”
370 g Dansukker tumšā sīrupa
2 olas
4 g piparkūku garšvielu
2 g cepamā pulvera

Sastāvdaļu daudzums norādīts pusotram kg mīklas. No tā var izcept vienu mājiņu ar pamatni un dažas papildu detaļas – žodziņu, eglītes u.c.

Sīrupu, cukuru un sviestu uzvāri uz lēnas uguns, noņem no sildvirsmas. Masā iemaisi piparkūku garšvielas un 2/3 miltu. Visu maisi, līdz iegūsi viendabīgu konsistenci. Ļauj masai atdzist līdz aptuveni 20°C. Masai pievieno olu un iemaisi pārējos miltus, kas izsijāti kopā ar cepamo pulveri. Samīci viendabīgu mīklu. Atdzesē ledusskapī (ideāli – paturēt ledusskapī 24 stundas).

Gatavajai mīklai piešķir taisnstūra formu un veltnē uz galda, kas plānā kārtiņā nokaisīts ar miltiem. Mīklas veltnēšanu sāc no vidus, pakāpeniski virzoties uz malām. Veltnēšanas laikā mīkla nedrīkst lipt pie galda un veltņa, tāpēc tie ik pa laikam jānoputina ar nelielu miltu daudzumu. Piparkūku mīkla jāizveltnē apmēram puscentimetra biezumā. Kad tas izdarīts, liec šablonus uz mīklas, izgriez mājiņai paredzētās detaļas un saliec tās uz plāts.

Piparkūku cepumi karstumā izplešas, tādēļ tie uz plāts jāliek, ievērojot atstarpi. Uz plāts vēlams uzklāt pergamentu vai cepamo papīru, lai piparkūkas nepieliptu pie plāts un tām būtu glīta apakšpuse. Mājas celtniecībai paredzētās sīkās detaļas (slēģus, durvis, skursteni) ieteicams cept uz atsevišķas plāts, jo tās izcepsies ātrāk nekā lielās detaļas. Lai mājiņa iegūtu spīdumu, pirms cepšanas ieteicams mājas detaļas pārsmērēt ar olu. Piparkūku mīklu ieteicams pagatavot vismaz dažas stundas pirms mājiņas cepšanas.

Mājiņai nepieciešamās detaļas izgriez ar šablona palīdzību!

Detaļu skaits:

2 sānu sienas
1 gala siena ar durtiņām un lodziņu
1 gala siena ar 2 lodziņiem
2 jumta daļas
1 durtiņas
14 logu slēģi
1 skurstenis (sastāv no četrām daļām)

Pamatnei izgriez taisnstūri vismaz 18 x 15 cm lielumā. Pēc vēlēšanās vari veidot lielāku pamatni, kā arī rotājumus un papildinājumus – mēnestiņu, sētiņu, eglītes u.c.

Mājas detaļas cep apmēram 180°C grādu temperatūrā. Jācep apmēram 9–11 minūtes atkarībā no detaļu biezuma un lieluma. Pēc tam visas detaļas atdzesē. Ja cepšanas laikā mīklas malas deformējas, tad tās vari aplīdzināt ar rīvi, salīdzinot tos ar šablonu.

Kā pagatavot stingru pūdercukura glazūru

Sastāvdaļas:
1 olas baltums
apmēram 200 g pūdercukura (pūdercukura daudzums ir atkarīgs no olu lieluma)
3 pilieni citrona sulas

Olu baltumu puto, līdz sāk veidoties putas. Pakāpeniski turpinot putošanu, pievieno izsijātu pūdercukuru, pēc tam pievieno citrona sulu. Glazūra jāputo, līdz tā iegūst viendabīgu krējuma konsistences masu un veido reljefu rakstu.

Olas baltumiem jābūt ļoti svaigiem. Olas baltumam jābūt labi atdalītam no dzeltenuma, jo vismazākais dzeltenuma piejaukums kavē olbaltuma masas uzputošanos. Lai glazūra ātrāk un labāk uzputotos, olu baltumus vēlams atdzesēt. Putošanu var veikt ar rokas mikseri. Lai baltums saputotos labāk, putošanu ieteicams veikt traukā ar apaļu dibenu. Traukiem un putojamai slotiņai jābūt ideāli tīriem, bez tauku daļiņām.

Ja vēlies mājiņu dekorēt ar lielām sniega kupenām vai citiem rotājumiem no pūdercukura glazūras, sastāvdaļu daudzums ir jādubulto vai pat jātrīskāršo. Ja visu glazūru uzreiz neizmantosi, ieteicams trauku ar glazūru pārklāt ar pārtikas plēvi, lai tā neapkalstu.

Kā uzcelt piparkūku mājiņu

Glazūru izmanto gan mājiņas līmēšanai, gan dekorēšanai. Glazūru ievieto konditorejas maisiņā ar smalku uzgalīti vai pagatavo tūtiņu no pergamenta papīra, aizpildot 2/3 tilpuma. Tūtiņas malas cieši aizloki. Vēlamajā diametrā nogriez tūtiņas galu.

Lai iegūtu stabilu, kārtīgu piparkūku mājiņu, ieteicams to celt vairākos etapos. Ir jāsagatavo stingrs pamats, uz kura tiks novietota piparkūku mājiņa (var izmantot dēlīti). Uz tā novieto izcepto piparkūku mājiņas pamatni un ar nelielu daudzumu glazūras to nostiprini. Uz piparkūku mīklas pamatnes nostiprini sānu un gala sienas, vienlaicīgi sastiprinot tās kopā. To dari tā: vienu līmējamās detaļas malu pārklāj ar glazūru, tad otru detaļu piespied klāt un gaidi, līdz pūdercukura glazūra sacietē. Žūšanas laiks ir atkarīgs no glazūras konsistences, pūdercukura daudzuma tajā un gaisa mitruma. Jo siltāka un sausāka telpa, jo žūšana notiek ātrāk. Ja glazūra ir pārāk šķidra, žūšanas process var ievilkties. Tad ieteicams sienas atstutēt ar kādu priekšmetu. Sākuma etapā ar pūdercukura glazūru sastiprini arī visas četras skursteņa detaļas un noliec skursteni malā, ļaujot tam labi sacietēt. Līmēšanas un žūšanas process ir ļoti laikietilpīgs. Tāpēc vislabāk vienā dienā salīmēt kopā mājas sienas, lai tās kārtīgi sakalst, un turpināt mājiņas celšanu nākamajā dienā.

Kad mājas sienas kārtīgi ir nostiprinātas un sakaltušas, var līmēt jumtu. Ar lielu daudzumu pūdercukura glazūras nostiprini jumta malas un jumta kori. Gaidi, lai sakalst. Tad ar glazūru piestiprini logu slēģus un durvis. Uz mājas jumta piestiprini skursteni.

Kad mājiņa ir uzcelta, var uzsākt mājiņas dekorēšanu. Ļauj vaļu fantāzijai. Var veidot no cukura glazūras interesantus rakstus, sirsniņas, sniegpārsliņas, baltas kupenas un lāstekas. Lai rastos sniega efekts, virsū var uzbērt baltās cukura pērlītes vai cukuru. Pie mājiņas var izveidot skaistu ziemas ainavu ar eglītēm, žogu, vai dzīvnieciņiem, kas pagatavoti no piparkūkas mīklas un noformēti ar pūdercukura glazūru.

Mājiņu vēlams uzglabāt sausās telpās, lai tā neuzsūktu mitrumu.


EGLĪTE NO PIPARKŪKĀM

Arī eglīti var gatavot no jebkuras piparkūku mīklas. Bet daudzveidībai piedāvājam vēl vienu mīklas recepti.

Mīklas sastāvdaļas
100 g margarīna
3 olas
250 ml Dansukker baltā, smalkā cukura
150 ml piena
300 ml miltu
2 tējk. cepamā pulvera
1 tējk. ingvera pulvera
1 tējk. saberztu krustnagliņu
2 ēd. k. kanēļa

Miltiem pieber cepamo pulveri un garšvielas, samaisa. Atsevišķā traukā viegli sakuļ olas un cukuru, pievieno margarīnu, pienu, samaisa visu kopā. Tad pakāpeniski pievieno miltu maisījumu ar pulveri un garšvielām un mīklu maisa, līdz tā kļūst viendabīga. Liek ledusskapī atdzesēties.

Gatavo mīklu izveltnē kā aprakstīts iepriekš. Ar šablona palīdzību izgriež zvaigznes, liek uz plāts un cep 180°C grādu temperatūrā.

No izceptajām zvaigznēm darini eglīti. To veido, pamatā liekot vislielāko zvaigzni un virsū liekot arvien mazākas. Ja vēlies stingrāku, ne tik viegli izjaucamu eglīti, zvaigznes sastiprini kopā ar pūdercukura glazūru. Gatavo eglīti pārkaisi ar cukuru vai pūdercukuru, lai iegūtu sniega efektu.

PIPARKŪKU DEKORĒŠANA AR PŪDERCUKURA GLAZŪRU

Jebkuras piparkūkas var izgreznot ar vienkārši pagatavojamu pūdercukura glazūru. 100 ml pūdercukura jāsamaisa ar apmēram 1 ēdamkaroti ūdens, piena vai sulas. Sulas iekrāsos glazūru dažādos skaistos toņos. Var izmantot jebkuru dabisku augļu sulu, piemēram, upeņu, burkānu, biešu. Jo koncentrētāku sulu pievieno, jo izteiktāka krāsa tiek iegūta. Gatavo glazūru iepildi maisiņā, nogriez tā galiņu vēlamajā diametrā un veido zīmējumu uz piparkūkām.

Kategorijas