Taupīguma garša
2018. gada 23. aprīlis 09:02
Nekad bērnībā uz maizes pudiņu gan neraudzījos kā uz taupīgas
saimniekošanas rezultātu, bet kā uz viesību cienīgu saldo ēdienu.
Protams, tas ierindojas izdevīgi pagatavojamo klāstā, jo nav
nepieciešams iegādāties īpašus un dārgus produktus. Nereti, tieši
gatavojot konditorejas izstrādājumus, par taupību jāaizmirst. Nu kā gan
tiksi, piemēram, pie mutē kūstošiem makarūniem, neizmantojot ellīgi
dārgos mandeļu miltus. Tomēr pudiņš, lai arī tapis pamatā no nesvaigas
maizes, tai transformējoties, var kļūt par ballītes karali.
Klasiskajā
baltmaizes pudiņa receptē tiek izmantoti āboli un rozīnes. Ja no rudens
pagrabā vēl saglabājusies labākas vai sliktākas kondīcijas raža, to
droši var izmantot šī saldā pagatavošanai. Tagad pavasarī pirkt pudiņa
cepšanai teju mūžam jaunos importa ābolus lielveikalā nav vēlmes, taču
saldētavā ne vienam vien noteikti vēl atrodami šādi tādi ogu
pārpalikumi. Pudiņš ir īstā recepte, kur tos
izmantot.
Interesanti, ka pētījumi rāda – viens
no iemesliem, kāpēc ik gadu pasaulē aug mājsaimniecībās radīto pārtikas
pārpalikumu daudzums, ir tas, ka cilvēkiem zūd pavārmākslas iemaņas.
Tiesa, vienlaicīgi interneta resursi un televīzijas lepojas ar
neskaitāmiem ēdienu pagatavošanas šoviem un raidījumiem. Iespējams, ēst
gatavošanas entuziasti labprāt pieņem arvien jaunus augstākās pilotāžas
izaicinājumus savā pavārmākslā, bet neaizdomājas par piezemētākiem
risinājumiem, lai mazāk patērētu arvien jaunus un jaunus resursus, vecos
produktus metot ārā.
Nenoliedzami, viens no lielā pārtikas
pārpalikumu daudzuma iemesliem ir augstais dzīves līmenis
mājsaimniecībās. Salīdzinot ar kara, pēckara vai padomju ēras tukšo
veikalu plauktu laikiem, tagad, ja vien maciņa saturs atļauj, iespējams
pirkt un mest ārā atkal un atkal.
Lai garšīgais pudiņš kļūst par vienu no pirmajām ierosmēm, kā ēdiena pagatavošanā racionāli izmantot aizstāvējušos produktus.
Nepieciešams
• 10 šķēles baltmaizes (lieliski der nostāvējusies baltmaize, kuru mājās neviens vairs nevēlas ēst)
• 500 ml piena
• 3 olas
• glāze saldētu ogu (šajā gadījumā – upenes, jāņogas un nedaudz avenes)
• tējkarote vaniļas cukura
• glāze cukura (ja pudiņu pasniedz ar vaniļas vai šokolādes mērci, cukuru var likt arī mazāk)
• tējkarote kanēļa
• šķipsniņa sāls
• 50 gramu (plus vēl nedaudz formas ietaukošanai) sviesta
• manna, lai apbārstītu ietaukoto cepamo formu
Pagatavošana
Maizes
šķēles liek bļodā un pārlej ar pienu. Atstāj uz desmit minūtēm. Kad
maize ievilkusies, nospiež lieko pienu un šķēles samīca putrveidīgā
masā. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Atsevišķā bļodā liek sviestu,
cukuru un puto, līdz masa kļūst gaišāka. Pa vienai, turpinot putošanu,
pievieno olu dzeltenumus. Savieno izmērcēto maizes putriņu un saputoto
olu dzeltenumu un sviesta masu. Stingrās putās, pievienojot šķipsniņu
sāls, sakuļ olu baltumus un iecilā pudiņa mīklā. Izvēlēto cepamo formu
vai stikla veidni ietauko ar sviestu un izkaisa ar mannu. Veidnē liek
sagatavoto mīklu, izlīdzina un pārkaisa ar kanēli (var bērt arī nedaudz
auzu pārslu). Cep aptuveni 30–40 minūtes 180–200 grādu temperatūrā.
Pudiņš
garšīgs būs gan karsts, gan atdzesēts, gan ar piedevām un bez. Ja
iecerēts pārsteigt viesus, pudiņu var pasniegt ar vaniļas, šokolādes vai
dzērveņu mērci. Taču tas būs īsts brīvdienu gardums ģimenei arī bez
lepnām piedevām un īpaši labi garšos, ja būs apziņa, ka tas pagatavots
no maizes, kas citkārt nonāktu atkritumu urnā.
Materiāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu
Kategorijas
- Laikraksta sludinājumi
- Pērk
- Pārdod
- Dažādi
- Pakalpojumi
- Maina
- Izīrē
- Vēlas īrēt
- Dāvinu
- Darbs - meklēju
- Darbs - piedāvāju
- Pazudis / Atrasts
- Līdzjutība
- Sludinājumi
- Transports
- Nekustamais īpašums
- Darbs un izglītība
- Izklaide
- Mājdzīvnieki
- Dažādi
- Mājsaimniecība
- Lauksaimniecība
- Labsajūta un veselība
- Celtniecība
- Elektronika
- Pērk
- Pārdod
- Forums
- Mana dzīvesvieta
- Cilvēki
- Izklaides iespējas
- Sanāca kā vienmēr...
- Ir ko teikt?
- Izklaide un kultūra
- Transports un satiksme
- Pilsēta
- Darba devēji
- Citos portālos
- Diena.lv
- Db.lv
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Sarunas par dzīvi
- Latvija pēc 90
- 8778
- Konkursi
- Mīlestības stāstu konkurss
- Blogi
- Afiša
- Koncerti
- Teātra izrādes
- Izstādes
- Sports
- Balles un diskotēkas
- Bērniem
- Filmas
- Citi pasākumi
- Dievkalpojumi
- Jauniešiem
- Senioriem
- Svētki
- Piemiņas pasākumi
- Izlaidumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Cope un medības
- Dzive laukos
- Veselība
- Sports
- Politika
- Vēlēšanu ziņas
- 10. Saeimas vēlēšanas
- 11. Saeimas vēlēšanas
- Kultūra
- Konkursi
- Vietējās ziņas
- Skolu ziņas
- Pasaules ziņas
- Latvijas ziņas
- Policijas ziņas
- Skola Kanaviņu kalnā
- Senioriem
- Vēlēšanas 2017
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Statiskas lapas
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Teritoriālās reformas krustcelēs
- Izklaide
- 13. Saeimas vēlēšanas
- Slēpņošanās spēle "Discover the city"
- Koronavīruss
- "Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā"