Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Šodien pilīs un muižās Atvērto durvju dienas

 

2018. gada 24. maijs 08:04

530

Lai izgaismotu daudzveidīgo un bagāto Eiropas kultūru, Eiropas Savienība 2018. gadu ir pasludinājusi par Eiropas Kultūras mantojuma gadu. Viena no Latvijas kultūrvēsturiskajām vērtībām ir mūsu pilis un muižas, kas ir unikāla vietas, kur satiekas vēsture, kultūra un māksla. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību un veicinātu interesi par pilīm un muižām, Eiropas Kultūras mantojuma gada ietvaros Eiropas Vēsturisko Ēku Asociācija no 24.-27. maijam Eiropā rīko Atvērto durvju dienas ar aicinājumu “Mana māja, Jūsu mantojums”.

Sekojot EHHA aicinājumam, Latvijas Piļu un Muižu asociācija un Latvijas Privāto vēsturisko ēku asociācija 24.-25. maijā organizē Atvērto durvju dienas Latvijas pilīs un muižās, tādējādi vēloties iepazīstināt plašāku Latvijas sabiedrību ar šī kultūras mantojuma vēsturi un situāciju mūsdienās, kā arī rosināt interesi par turpmākajām izmantošanas iespējām.   Pasākumā piedalīsies 39 kultūrvēsturiskās ēkas no visas Latvijas. Alūksnes novadu pārstāvēs Alūksnes Jaunā pils, informē Alūksnes muzeja Izglītojošā darba un darbā ar apmeklētājiem speciāliste Jolanta Baldiņa .

Lai veicinātu padziļinātu jauniešu interesi par kultūras mantojuma objektiem, kā arī iesaistītu sava novada uzņēmējdarbības veicināšanā un tūrisma attīstības plānošanā, Atvērto durvju dienu laikā skolēni tiek aicināti piedalīties aizraujošā konkursā “Mans biznesa plāns Latvijas pilij vai muižai“. Konkursa ietvaros skolēniem ir jāapmeklē tuvākā pils vai muiža un jāsagatavo biznesa plāns tās attīstībai.

Alūksnes muzeja Atvērto durvju dienu programma – Alūksnes Jaunā pils

24.maijā

11.30 „Alūksnes Jaunās pils arhitektoniski mākslinieciskā inventerizācija un pirmā stāva restaurācija”, tikšanās ar arhitekti Ināru Caunīti

12:15 „Alūksnes Jaunās pils Fortepiano istabas restaurācija”, tikšanās ar restauratori Lolitu Hermsu

13:00 Ekskursija pa Alūksnes Jauno pili gida pavadībā

16:00 „Alūksnes Jaunās pils arhitektoniski mākslinieciskā inventerizācija un pirmā stāva restaurācija”, tikšanās ar arhitekti Ināru Caunīti

12:45 „Alūksnes Jaunās pils Fortepiano istabas restaurācija”, tikšanās ar restauratori Lolitu Hermsu

17:30 Ekskursija pa Alūksnes Jauno pili gida pavadībā

25.maijā

11:00 Ekskursija pa Alūksnes Jauno pili gida pavadībā

15:00 Ekskursija pa Alūksnes Jauno pili gida pavadībā

Zvārtavas pilī, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja radošā filiālē, 24. un 25.maijā apmeklētājus gaidīs  no pulksten 10.00 līdz 17.00. Atvērto duvju dienās apmeklētāji varēs iepazīt Zvārtavas pils muižas kompleksu un apskatīt pils telpās un parkā izvietotās LMS muzeja ekspozīcijas:
 “Sapnis” – LMS muzeja kolekcijas 20.gs. 2. puses gleznas un mūsdienu mākslinieku veidotie atpūtas un guļamtelpu interjeri;
„Spītniece pilī” – LMS muzeja tekstilmākslas un tēlniecības darbu ekspozīcija, 20.gs. 70. – 90.gadi;
„Lietas, mantas, likteņi” – Zvārtavas un Vidzemes novada sadzīves un interjera priekšmeti, 19.gs.beigas – 20.gs.2.puse;
LMS muzeja ekspozīcija „Trauslais pieskāriens” – mūsdienu mākslinieku apgleznotas porcelāna vāzes un šķīvji;
Zvārtavas muižas parkā apskatāma tēlniecības un mākslas objektu āra ekspozīcija.

Ieeja Zvārtavas pilī 24. un 25.maijā būs bez maksas. Katras dienas 100. apmeklētājs saņems īpašu LMS muzeja balvu.

Atvērto durvju dienas Zvārtavas pilī norisinās sadarbībā ar Latvijas Piļu un muižu asociāciju un Latvijas Privāto vēsturisko ēku asociāciju.

Kategorijas