Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Alūksnes Ziņas”: Ir tomēr jāatbild arī uz neērtiem jautājumiem

Līga Vīksna

2018. gada 4. jūnijs 14:06

231

Vēlējāmies sagatavot publikāciju par SIA “Pilsētvides serviss” jaunizveidoto laukumu Alūksnē, kur iedzīvotāji par maksu varēs nodot lielgabarīta un bīstamos atkritumus. Atbilstoši iepirkumam, kad uzņēmums 2017.gada rudenī ieguva tiesības apsaimniekot Alūksnes novada sadzīves atkritumus, šādu laukumu viņiem bija pienākums izveidot. Publikācija netapa. Kādēļ? Jo “Pilsētvides serviss” uzskata, ka uz žurnālistu jautājumiem viņiem nav jāatbild. Sazinoties ar uzņēmuma Alūksnes biroja vadītāju Kristīni Andrejevu, viņa solījās sagatavot informāciju. Saņēmām tikai infografiku ar piebildi, ka, viņasprāt, neko vairāk nevajagot. Nelikāmies mierā un zvanījām vēlreiz: šoreiz cītīgi tika pierakstīti mūsu jautājumi, arī neērtie, un atkal solījās sniegt atbildes. Finālā pēc divām dienām e-pastā saņēmām šādu vēsti - citēju: “Uz doto mirkli citu informāciju par atkritumu laukumu nesniegsim! Sadarbībā ar pašvaldību gatavojam publikāciju pašvaldības izdotajā laikrakstā!”.

Jāatzīst, līdz šim šāda veida atteikumu sniegt informāciju sabiedrībai, priekšroku dodot Alūksnes novada pašvaldības izdevumam, no kāda uzņēmuma, lai arī privāta, nebijām saņēmuši...

Šī nav žēlošanās par to, ka kāds “Alūksnes Ziņām” nesniedz informāciju. Šī ir sabiedrības uzmanības vēršana uz to, kas notiek. Maijā Alūksnē notika vides konference, kur arī iedzīvotāji norādīja, ka vajag vairāk informācijas par atkritumu šķirošanu un to, kā pareizi to darīt. Acīmredzot šim uzņēmumam vieglāk to ir izdarīt caur pašvaldības laikrakstu, jo tad var pastāstīt tikai to, ko paši vēlas, un par labo, nevis atbildēt arī uz žurnālistu jautājumiem, kur prasa arī  atbildēt, kas un kāpēc nav izdarīts, piemēram, kad novadā uzņēmums izvietos papildus konteinerus šķirotajiem atkritumiem, jo daudzi iedzīvotāji ne tikai pilsētā, bet arī pagastos norāda, ka to trūkst. Pašvaldību laikraksti ir ērti, jo neuzdod neērtus jautājumus, tur var ievietot vēlama satura un formas informāciju, pareizāk sakot, atskaites - bez kritikas, analīzes, atbildības prasīšanas, problēmu skaidrošanas, nereti arī slēptās reklāmas. Skumji. Tomēr atbildes uz saviem jautājumiem meklēsim - informācijas kanāli ir dažādi.

Kategorijas