Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atstarotājs – lētākā dzīvības apdrošināšana!

Šie vārdi kā sauklis lieliski noder, lai raksturotu situāciju un vēl un vēlreiz atgādinātu iedzīvotajiem par nepieciešamību nēsāt pie apģērba atstarojošus elementus!

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvalde ir saņēmusi vairākus iedzīvotāju lūgumus ar jautājumu, kādu atstarotāju labāk iegādāties un kā noteikt atstarotāja kvalitāti.

Atbildot uz jautājumiem, policija vērš iedzīvotāju uzmanību, ka Latvijas tirgū nopērkami arī atstarotāji, kas nepilda savas funkcijas un tumsā neatspīd, tāpēc visiem ieteicams pārliecināties par atstarotāja kvalitāti. Gadījumā, ja atstarotājs tumsā nespīd, pircējam ir tiesības ar sūdzību vērsties tirdzniecības vietā.

Pirmais nosacījums, kas jāievēro, pērkot atstarotāju – uz iepakojuma jābūt marķējumam CE, kas apliecina atstarotāja atbilstību kvalitātes prasībām.

Pēc atstarotāja iegādes ieteicams neizmest iepakojumu, uz kura ir norādīta lietošanas instrukcija, kā pareizāk lietot atstarotāju:
atstarotāja lietošana ir obligāta gājējiem diennakts tumšajā laikā ārpus apdzīvotām vietām, kā arī apdzīvotās vietās, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots;
atstarotāju piestiprināt pie apģērba vai somas iespējami tuvāk zemei ceļa braucamās daļas pusē tā, lai tas, brīvi virpuļojot, „noķertu” automašīnu gaismas starus.
Jāatceras, ka vislabāk saskatāmi ir balti un dzelteni atstarotāji. Nav ieteicami zili, zaļi un tumši sarkani atstarotāji, tāpat nav ieteicami atstarotāji no cieta materiāla. Gadījumā, ja tāds atstarotājs kaut nedaudz būs pagriezies slīpi, atstarošanās spēja ievērojami samazināsies. Speciālisti atzīst, ka visaugstākā gaismas atstarošanas spēja ir mikroprizmas materiāliem. Tie ir lokani un mīksti. Jauniešu vidū plaši izplatīti ir lentveida atstarotāji, ko ērti aplikt ap roku vai kāju. Katrā ziņā, kad izejat no mājas, labāk lieku reizi pārliecināties, vai atstarotājs ir „savā vietā”, vai nav „paslēpies” zem kapuces vai šalles, vai nav pārāk cieši aptinies rokas somiņai, kas tiek nēsāta padusē, ka neatstāj šoferītim ne mazākās cerības jūs pamanīt (arī kabatā vai somiņā rūpīgi noglabāts atstarotājs jūs neglābs!).

Visdrošākā un pamanāmākā būs gaismu atstarojoša veste, kas īpaši noderīga riteņbraucējiem un maziem bērniem. Iegādājoties apģērbu mazuļiem, vecākiem nevajadzētu bez ievērības atstāt faktu, vai apģērbā ir iestrādāti gaismu atstarojoši elementi. Arī autovadītājiem jāatceras, ka, tiklīdz jūs izkāpjat no transporta līdzekļa, jūs kļūstat par gājējiem, kuriem arī jādomā: vai mani tumsā redz?

Kategorijas