Neaizmirsti uzlikt maltītei cepurīti!
2018. gada 11. jūnijs 14:29
Teju katrai namamātei noteikti bijis brīdis, kad ledusskapja tālākajā
stūrī atrodas piemirsts siera gabaliņš. Nevērīgākā apkaltušo šķēlīti,
iespējams, metīs atkritumu spainī, bet taupīgākā apsvērs vairākas
iespējas, kā šo kļūmi pārvērst baudāmā cienastā.
Siers nebūt nav no
lētākajiem produktiem, īpaši tad, ja pievēršam uzmanību tā izcelsmei un
veikala plauktā izvēlamies kvalitatīvu pašmāju ražojumu. Tāpēc vispirms
daži padomi, kā pareizi izvēlēties un uzglabāt šo vērtīgo un garšīgo
produktu.
Būtiski ir uzglabāšanas apstākļi
Lai siers pāris
dienu pēc iegādāšanās nesabojātos, ļoti svarīgi ir zināt katra tā veida
un šķirnes uzglabāšanas prasības. Siers ir dzīvs produkts. Tas
nepārtraukti nogatavojas, un no tā, kādos apstākļos sieru turat, ir
atkarīga tā garša.
Siera pazinēji norāda, ka neiesākts gabals
uzglabāsies ilgāk nekā nogriezta tā daļiņa. Lai tas nezaudētu savas
vislabākās īpašības, ieteicams turēt vēsā, bet ne mitrā pagrabā, kurā
nav caurvēja. Ne visiem ir šāda iespēja, tāpēc liela daļa cilvēku sieru,
tāpat kā citus pārtikas produktus, iegādājas nelielā daudzumā un ieliek
ledusskapī.
Siera pazinēji atklājuši, ka tas vislabāk saglabā garšu,
ja katru siera šķirnes gabaliņu ietin polietilēna plēvē vai pergamentā
vai ieliek atsevišķā siera traukā. Tie var būt dažādi – stikla,
plastmasas, keramikas. Ieteicami ir trauki ar koka pamatni un stikla
kupolu. Būtiski ir atzīmēt, ka ledusskapī siers nedrīkst sakalst, tādēļ
uzglabāšanai piemērotākā temperatūra ir pieci līdz astoņi grādi. Sevišķi
aukstums nepatīk zilajiem sieriem, jo bojājas pelējums, kas ir šā
produkta visgardākais komponents.
Tāpat katram siera veidam ir savs
uzglabāšanas laiks, kas norādīts uz iepakojuma. Cieto sieru ledusskapī,
iztītu no iepakojuma, var turēt no septiņām līdz desmit dienām, pat
ilgāk, taču jāņem vērā, ka tam nav miziņas, tādēļ kvalitāte mēdz
pasliktināties. Savukārt mīksto sieru uzglabāšanas termiņš ir daudz
īsāks ‒ to ledusskapī iespējams turēt aptuveni līdz trim dienām.
Iepakojumā – līdz 10 dienām. Ja siers aukstumā atradīsies ilgāk, var
pārgatavoties.
Siera speciālisti uzskata, ka sālījuma siers jeb
brinza nav obligāti jātur ledusskapī. Tas var atrasties arī sālsūdenī.
Taču pirms uzglabāšanas nevajadzētu pārliet sieru ar verdošu ūdeni. Lai
panāktu maigāku garšu, brinzas gabaliņu labāk iemērkt pienā un atstāt 12
stundas. Tāpat arī kausētos sierus nav nepieciešams glabāt ledusskapī.
Lai
būtu iespējams sajust siera garšu pilnībā, pēc turēšanas aukstumā tas
uz divām līdz trim stundām jānovieto istabas temperatūrā, bet Rokforas
sieru var turēt pat ilgāk ‒ no sešām līdz pat astoņām stundām.
Vasara
ir dažādu svētku un gadatirgu laiks, kad siera ražotāji piedāvā ne vien
iegādāties, bet arī degustēt. Tas nozīmē, ka nevajadzētu steigties,
pērkot sieru, bet gan novērtēt tā garšu, smaržu un izskatu. Uzmanīgi
apskatiet siera gabalu. Puscietajiem un cietajiem jāizskatās
viendabīgiem. Mīksto sieru garozai vai miziņai labi jāpiegulst, tā
nedrīkst būt ieplaisājusi. Visi augstas kvalitātes sieri jūsu mutē
sadrups jeb „paši izkusīs”. Jo smalkāks siers, jo ilgāk mutē saglabāsies
tā pēcgarša. Ja nogaršotais siers līp pie aukslējām, šķiet nenobriedis,
labāk to atstājiet uz tirgotāja letes.
Produkts, kas raisa fantāziju
Ja
nu tomēr saldējamā skapja plauktā "skumst" pussakaltis siera kuncītis,
nevajag ļauties pirmajai domai, ka tas vairs nav lietojams. Tas noteikti
ļaus papildināt pusdienas ar interesantu un garšīgu akcentu.
Kotletes ar rīvētu sieru
Nepieciešams
• malta cūkgaļa
• vistas vai tītara maltā gaļa vienādās attiecībās
• olas
• sīpols vai zaļie lociņi
• burkāns
• ķiploks
• dilles
• rīvēts siers
• vīns
• sāls
• pipari
• ķimenes un citas garšvielas pēc izvēles
Traukā
liek malto gaļu, pievieno kubiņos sagrieztus sīpolus vai lociņus,
saspiestus un sasmalcinātus ķiplokus, piesit olu (uz kilogramu maltās
gaļas –
divas), rīvētu sieru, uz smalkās rīves sarīvētus burkānus,
smalki sagrieztas dilles, ķimenes, piparus un sāli pēc garšas. Masai
pievieno uz kilogramu 100 gramu sarkanvīna.
Visu kārtīgi samīca, noslēgumā masu pamatīgi "sadauza" – ņem rokās un ar spēku met atpakaļ traukā.
Veido
kotletes, vēlams apviļāt rīvmaizē, jo siers kūstot var iztecēt no
kotletes. Iespējams iztikt arī bez apviļāšanas, tikai jāuzmana, lai nav
pārāk liela uguns un kotletes nepiedeg.
Vistas fileja ar cepurīti
Nepieciešams
• vistas fileja
• maltā cūkgaļa
• sīpols
• rīvēts siers
• ola un milti panēšanai
• eļļa cepšanai
• garšvielas
Sagriež
vistas fileju, apbārsta ar sāli un maltajiem pipariem un viegli
izklapē. Katru gabaliņu iesmērē ar sinepēm un liek uz 20 minūtēm
ievilkties. Pa to laiku pannā sacep kubiņos sagrieztus sīpolus un malto
gaļu, pievieno garšvielas pēc savas izvēles.
Filejas gabaliņus
apvārta miltos un olā, cep no abām pusēm zeltainas. Kad visas izceptas,
kārto vienu pie otras uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepampapīru.
Katrai uzliek pāris ēdamkarotes maltās gaļas, izlīdzina un pārkaisa ar
sieru. Liek sakarsētā cepeškrāsnī un 180 grādos apcep, kamēr veidojas
glīta zeltaini brūnganīga siera cepurīte.
Līdzīgi var cept arī
cūkgaļas karbonādi, kurai cepurītes pildījumu pagatavo no vistas vai
tītara maltās gaļas. Ja ēdienu vēlas vēl sulīgāku, cepurītē var paslēpt
arī tomāta šķēlīti vai pavisam drīz jau būs kabaču laiks – arī šis
dārzenis tur labi papildinās garšas buķeti.
Materiāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.
Kategorijas
- Laikraksta sludinājumi
- Pērk
- Pārdod
- Dažādi
- Pakalpojumi
- Maina
- Izīrē
- Vēlas īrēt
- Dāvinu
- Darbs - meklēju
- Darbs - piedāvāju
- Pazudis / Atrasts
- Līdzjutība
- Sludinājumi
- Transports
- Nekustamais īpašums
- Darbs un izglītība
- Izklaide
- Mājdzīvnieki
- Dažādi
- Mājsaimniecība
- Lauksaimniecība
- Labsajūta un veselība
- Celtniecība
- Elektronika
- Pērk
- Pārdod
- Forums
- Mana dzīvesvieta
- Cilvēki
- Izklaides iespējas
- Sanāca kā vienmēr...
- Ir ko teikt?
- Izklaide un kultūra
- Transports un satiksme
- Pilsēta
- Darba devēji
- Citos portālos
- Diena.lv
- Db.lv
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Sarunas par dzīvi
- Latvija pēc 90
- 8778
- Konkursi
- Mīlestības stāstu konkurss
- Blogi
- Afiša
- Koncerti
- Teātra izrādes
- Izstādes
- Sports
- Balles un diskotēkas
- Bērniem
- Filmas
- Citi pasākumi
- Dievkalpojumi
- Jauniešiem
- Senioriem
- Svētki
- Piemiņas pasākumi
- Izlaidumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Cope un medības
- Dzive laukos
- Veselība
- Sports
- Politika
- Vēlēšanu ziņas
- 10. Saeimas vēlēšanas
- 11. Saeimas vēlēšanas
- Kultūra
- Konkursi
- Vietējās ziņas
- Skolu ziņas
- Pasaules ziņas
- Latvijas ziņas
- Policijas ziņas
- Skola Kanaviņu kalnā
- Senioriem
- Vēlēšanas 2017
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Statiskas lapas
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Teritoriālās reformas krustcelēs
- Izklaide
- 13. Saeimas vēlēšanas
- Slēpņošanās spēle "Discover the city"
- Koronavīruss
- "Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā"