Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dzīvo veselīgi kopš mazotnes

Laura Felša

2018. gada 14. jūnijs 08:59

85


Latvijā norisinājās ikgadējā Veselības nedēļa (“Move Week”), kuras dalībnieku skaits un interese ar katru gadu palielinās. Arī Alūksnes novadā bija dažādas sportiskas aktivitātes. Veselības nedēļas devīze ir: “Dažiem vajadzētu skriet, citiem arī vingrot iet. Ja ar sportu nodarbojas, spēks un veselība rodas.” Latvijā Veselības nedēļu organizē, lai informētu un veidotu izpratni, ka fiziskās aktivitātes ir neatņemama veselīga dzīvesveida sastāvdaļa, viens no labākajiem un lētākajiem slimību profilakses veidiem.


Sporto katru dienu

Šādi pasākumi cilvēkam ļauj redzēt, cik fiziskās aktivitātes var būt dažādas un tā var pavadīt laiku ar ģimeni. Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādē “Sprīdītis” otro gadu norisinājās ģimeņu sporta pasākums projektā “Dzīvo vesels Alūksnes novadā!”. To organizēja “Sprīdītis” sadarbībā ar biedrību „Alūksnes nevalstisko organizāciju atbalsta centrs”. Pasākuma aktivitātes atraktīvā, rotaļīgā un sportiskā veidā popularizēja ekoskolu starptautiskā projekta “Ēdam atbildīgi” idejas. “Dzīvo vesels Alūksnes novadā!” notika vienā laikā ar Latvijas Veselības nedēļu, kad bērniem katru dienu bija iespēja vairāk pievērsties sportam. Pirmdienas rītu visi sāka ar kopīgu rīta vingrošanu; otrdienā aktivitātes notika “Sprīdītis” velotrasē, kad katrs bērns bija aicināts uz dārziņu ierasties ar velosipēdu vai skrejriteni, kā arī visus priecēja piepūšamās atrakcijas. Trešdien bija iespēja piedalīties orientēšanās sporta veidā, bet ceturtdien varēja iepazīt dažādu valstu dejas. Sestdien visi bija aicināti uz Ģimeņu sporta dienu, kas bija lieliska iespēja pavadīt laiku kopā un atpūsties.


Mācās gan bērni, gan vecāki

Sporta dienu atklāja “Sprīdītis” šāgada galvenais varonis ekoskolas Kāmītis, kurš bērniem jau labi zināms. Pasākuma lielais pārsteigums bija Ērika Baloža “Rikko leļļu” izrāde par ķiplociņa piedzīvojumiem pilsētā, kas mācīja bērniem un vecākiem par veselīgām un atbildīgām izvēlēm savā dzīvē. Praktiskā veidā veselīga un atbildīga dzīvesveida iemaņas pasākuma dalībnieki varēja nostiprināt sešos aktivitāšu centros: “Pazīsti savu zemnieku!”, “Beigsim izšķiest pārtiku!”, “Ēdīsim vairāk svaigu pārtiku!”, “Saglabāsim vecās šķirnes!”, “Ēdīsim vietēju un sezonālu!” un “Ēdīsim mazāk gaļu, vairāk dārzeņus!”. Ģimenēm bija iespēja zīmēt, spēlēt spēles, stādīt pašiem savu pupu, uzzināt, kāpēc izvēlēties vietējo pārtiku. Pēc visu uzdevumu veikšanas Kāmītis katrai ģimenei dāvināja ekocepumiņu turzu ceļamaizei, bukletu ar veselīga, atbildīga dzīvesveida ieteikumiem un medaļu par piedalīšanos Ģimeņu sporta dienā.


Motivē ēst veselīgi
Aizvien svarīgāks kļūst jautājums par to, kādu iespaidu uz mūsu veselību un vidi atstāj pārtika. Apzinoties atbildību par savu ķermeni, arī bērni var sākt aizdomāties par pārtikas ietekmi uz vidi un cilvēku. “Sprīdītis” sevi noteikti var saukt par ekodārziņu, jo arī ikdienā bērniem piedāvā veselīgu un sezonālu pārtiku, visi kopā samazinājuši pārtikas atkritumu daudzumu, vienmēr ir iespēja nodot makulatūru un tukšās baterijas. Bērni ir motivēti ēst atbildīgi, grupās ir notikušas ģimeņu pēcpusdienas, lai veicinātu veselīgu dzīvesveidu arī mājās, apmeklētas dažādas iestādes pilsētā, popularizējot atbildīgu ēšanu. Ekoskolas projekta “Ēdam atbildīgi!” galvenie mērķi ir pievērst uzmanību pārtikas patēriņam un vides problēmām, meklēt praktiskās rīcības iespējas pārtikas patēriņa radīto ietekmju mazināšanai. Bērni ir auditorija, kas visātrāk uzsūc informāciju, tādēļ ir svarīgi, ka pirmsskolas iestādē piedāvā dažādas aktivitātes un iegūto informāciju bērni var nodot arī citiem ģimenes locekļiem.



Kategorijas