Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Piemin Sibīrijā izsūtītos alūksniešus

Teksts un foto: Laura Felša

2018. gada 14. jūnijs 17:49

14540


1941. gada naktī no 13. uz 14. jūniju tika izsūtīti vairāk kā 15 00 cilvēki no Latvijas, tajā skaitā arī no Alūksnes un Apes novadiem. Aprit 77 gadi kopš dienas, kad sabruka daudzu cerība – Latviju pārņēma nemiers, skumjas un neziņa. Katru gadu šajā liktenīgajā datumā Alūksnē, pie Mātes tēla, ir piemiņas brīdis, lai atcerētos tos, kuri no Sibīrijas neatgriezās.

“Ik gadu mēs te tiekamies, lai pieminētu notikumus, ko latviešu tautai pirms daudziem gadiem nesis 14. jūnijs. Toreiz Padomju vara izrēķinājās ar cilvēkiem. Tie, kuri bija veidojuši Latvijas valsti, ar nesavtīgo darbu cēluši mūsu zemi, tika iznīcināti vienā mirklī,” teica Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers. Liels skaits cilvēku gāja šo garo un sāpīgo ceļu - prom no savas dzimtenes, no savām mājām un šķirti no ģimenēm. “1941. gadā šī bija skumja un baisa diena. Mēs nedrīkstam aizmirst savu vēsturi. Pats galvenais – būsim visi kopā, novērtēsim savu Latviju un noturēsim to,” savā uzrunā uzsvēra represēto kluba “Sarma” vadītāja Dzidra Mazika. Savukārt Latvijas Nacionālo Bruņoto spēku kapelāns Uģis Brūklene uzsvēra, ka šī valsts un zeme ir īpaša Dieva dāvana. “Šodien mēs esam apstājušies, lai atcerētos, lai pieminētu. Esam šeit arī, lai skatītos tālāk, lai neapstātos pavisam un neieslīgtu tikai atmiņās,” klātesošajiem teica Latvijas Nacionālo Bruņoto spēku kapelāns un aicināja latviešus darīt visu iespējamo savā valstī, savā pilsētā, ģimenē.


Par brāli un māsu – Gunāru Eglīti un Ilgu Hansovu - kuri, mazi būdami, piedzīvojuši izsūtījumu, lasiet 15.jūnija laikrakstā “Alūksnes Ziņas”.

Kategorijas