Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jaunieši pauž savas vēlmes

Agita Auziņa

2009. gada 7. decembris 07:13

898

Piektdiena bija liela diena visiem Alūksnes novada jauniešiem tieši tādēļ, ka pirmo reizi Alūksnē norisinājās novada jauniešu forums “Jauniešiem Alūksnē būt!”. Nepārprotami jaunieši Alūksnē bija, ir un vienmēr būs, bet svarīgi ir zināt viņu nākotnes redzējumu, kas arī bija foruma svarīgākais mērķis.

“Kādi tad ir jaunieši Alūksnē? Ko viņi dara un ko viņi grib darīt ne tikai Alūksnes pilsētā, bet ikkatrā novada pagastā? Tie ir jautājumi, uz kuriem ir jārod atbildes, lai varētu plānot mūsu visu kopējo nākotni,” skaidro foruma organizatore Ilze Zvejniece un piebilst, ka šobrīd nākotnes redzējums tika izstrādāts līdz 2015.gadam. Forumā apkopotās ieceres ir pamats novada jaunatnes politikas stratēģijai. “Jauniešiem ir jābūt aktīviem un pamanāmiem. Esmu novērojis, ka Alūksnes jaunieši tādi arī ir. Viņi prot izteikt un aizstāvēt savu viedokli. Mums, novada domes pārstāvjiem, ir svarīgi zināt jauniešu domas un viņu nākotnes redzējumu,” pauda novada domes priekšsēdētājs Aivars Fomins.

Izvirza četrus problēmjautājumus

Jaunieši kopā ar pašvaldības pārstāvjiem un pieaicinātajiem speciālistiem izstrādāja skaidru nākotnes redzējumu un izvirzīja pirmos realizējamos soļus mērķu sasniegšanai. “Darba grupas meklēja konkrētus risinājumus ar konkrētiem pasākumiem, kurus paredzēts īstenot jau 2010.gadā,” pauž I.Zvejniece. Kā būtiskākās problēmas jaunieši minēja nodarbinātības trūkumu jauniešiem pēc studiju beigšanas, kūtro jauniešu iesaistīšanos aktivitātēs, neefektīvu informācijas apriti, kā arī sadarbības trūkumu ar drošības instancēm, piemēram, policiju, ugunsdzēsējiem.

Risinājumi būs jau 2010.gadā

Lai risinātu izskanējušā problēmas, tika uzstādīti četri konkrēti veicamie pasākumi. Lai mudinātu jauniešus iesaistīties sabiedriskajos procesos, februārī plānots organizēt jauniešu organizācijas apvienības un citu pieaicināto organizāciju nometni, ideju tirdziņu un jauniešu līderu apmācības. Tāpat arī izskanēja doma par nedēļu garu dienas skolu “Nāc, atgriezies, dari!”, kuras laikā jaunieši sakoptu apkārtējo vidi. Ir doma par pasākumu “Radi drošu vidi”. Pasākums izpaustos kā līderu apmācības par drošības jautājumiem, bet ar domu, ka līderi iegūtās zināšanas tālāk nodod saviem domubiedriem vai skolasbiedriem. Pasākums noslēgtos ar atraktīvu stafeti ar drošības uzdevumiem.

Informācijas aprites nepilnības jaunieši plāno mazināt, izveidojot vienu informācijas tīklu. “Tā varētu būt jauna mājas lapa tieši Alūksnes puses jauniešiem. Informācija ir jāizplata ne vien skolās, bet arī bibliotēkās, jo visās pašvaldībās skolu nav,” pauda Santa Harjo – Ozoliņa.

Tie ir tikai pirmie soļi problēmu risināšanā, jaunieši ir ideju bagāti un gatavi iesaistīties kopīgas jauniešu dzīves uzlabošanā visā novadā. “Domāju, ka forums bija veiksmīgs tieši tādēļ, ka tika izstrādāti konkrētu pasākumi plāni. Esmu pārliecināta, ka visi četri arī tiks īstenoti, jo bija ļoti reāli izplānoti. Varēja just, ka jaunieši grib darboties ne vien forumā, bet arī turpmāk,” atzina I.Zvejniece.

Vairāk foto

Kategorijas