Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Veselības veicināšanas projekta aktivitātes aizvadītajā mēnesī

Neierasti aktīva 6.jūnija rīta puse bija sociālās aprūpes centrā “Trapene”, neskatoties uz vējaino laiku, āra laukumā bija pulcējies prāvs sociālās aprūpes centra klientu skaits, kuri vēlējās piedalīties sporta dienas pasākumā “Kustīgā diena”, treneres Ingūnas Dovgānes vadībā.

Iespējams, ka visvairāk kustēties gribas tiem, kam kustību prieks ir ierobežots vai liegts. Līdz ar gadiem vairāk jānovērtē tas, ka ir rokas un kājas, kas kustas, ka esi ieinteresēts aktivitātēs, ka kustības un sporta aktivitātes ir saistošas ikvienā vecuma posmā. Ja mums ir svarīga veselība, tad būtu nepieciešams mainīt savu attieksmi pret fiziskajām aktivitātēm. Fiziskās aktivitātes jāuztver kā iespēja un labs atpūtas veids, nevis kā apgrūtinājums vai neērtības. Kā uzsvēra “Kustīgās dienas” trenere, galvenais ir kustēties un vēlme to darīt, pēc savām spējām. Nav svarīgi vai skrienam, ejam, vai vienkārši sēžot izpildam vingrinājumus dažādām ķermeņa grupām, jebkāda fiziska aktivitāte ir labāka par fizisko bezdarbību. Paldies sociālās aprūpes centra “Trapene” klientiem un darbiniekiem par aktīvu darbošanos sporta dienas pasākumā!

Pašā jūnija vidū 14. un 15.jūnijā Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolā projekta ietvaros notika tematiskās vasaras skolas divu dienu seminārs “Par stresa mazināšanu un izdegšanu darbā”. Nodarbības vadīja psihoterapeite Inese Rieksta.

Seminārs tika veltīts veselības un labsajūtas atjaunošanai, kā laicīgi par sevi parūpēties, lai nenonāktu līdz izdegšanai. Stress un izdegšana var skart jebkuru cilvēku, neatkarīgi no vecuma, dzimuma, pieredzes vai ieņemamā amata, jo to rašanos ietekmē ļoti dažādi ikdienā sastopami darba vides un ikdienas dzīves faktori. Darbā pavadām lielāko dienas daļu. Uzkrātais stress negatīvi ietekmē ne tikai mūsu fizisko un garīgo veselību un darba spējas, bet arī attiecības ar ģimenes locekļiem un draugiem. Šīs izmaiņas ir svarīgi laicīgi pamanīt, lai neiestātos izdegšana, kas smagākos gadījumos var atņemt darba spējas uz ilgu laiku. Nodarbību laikā uzzinājām par stresa un izdegšanas cēloņiem un iemācījāmies atpazīt ilgstoša stresa izraisītos individuālos traucējumus un simptomus, lai tos laicīgi varētu novērst pirms iestājas izdegšanas fāze, mācījāmies apzināties psihosociālos riskus darba vietā, uzzinājām par stresa noturības un izdegšanas mazināšanas instrumentiem, kas palīdz uzlabot personīgās un profesionālās dzīves kvalitāti, kā praktiski mainīt savu attieksmi. Dalībnieku gūtās atziņas par semināra nodarbībām – “Vērtīgākais bija tas, ka pats nonāc pie jaunām atziņām tieši attiecībā uz sevi, kas noteikti palīdz dzīvot tālāk labāk, brīvāk, drošāk un palīdz arī labāk izprast citus. Daudz labāk izpratu cēloņus stresam savā darba vietā, un sapratu, kas jāņem vērā pie to novēršanas.”

„Seminārs palīdzēja saprast to, kas manī ir radījis stresu un apzināties, no kā tas rodas un kā es to varu atpazīt. Es sapratu, ka jau iepriekš biju saskārusies ar izdegšanu pārslodzes rezultātā. Sapratu, kādi ir simptomi un ka nevar ignorēt, ko signalizē ķermenis. Seminārs deva instrumentus, ar ko un kā konkrēti man jāstrādā – laika plānošana, darba dalīšana, spēja pateikt nē, un atziņu, ka ne visu vajag izdarīt perfekti.”

Kategorijas