Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nometnes ,,Mazais pētnieks” dienasgrāmata

Vasara ir skolēnu aktīvās atpūtas laiks. Alūksnes novada vidusskolā no 4. līdz 8.jūnijam darbojās nometne ,,Mazais pētnieks”. Nometnes mērķis - izmantojot Alūksnes pilsētas un novada kultūrvēsturiskos objektus, veidot skolēnos piederības sajūtu savai pilsētai un novadam.
Nometnē tika iesaistīti 20 bērni vecumā no 7 līdz 11 gadiem, viņi darbojās kopā ar Alūksnes novada vidusskolas skolotājām Gunu Tomiņu, Larisu Grīsli un Karinu Semjonovu, bet visu nometnes darbu vadīja skolotāja Inese Marķitāne.
Lai uzzinātu, kā mums gāja, piedāvājam iepazīties ar nometnes dienasgrāmatu.

1.diena (4.jūnijs)
Urā! Nometne ir sākusies. Visi dalībnieki kopā ar vecākiem ir ieradušies Alūksnes novada vidusskolā. Vēl tikai jāveic dažas instruktāžas, un piedzīvojums var sākties.
1.pieturvieta - muzejs ,,Vides labirints”, kurā mēs vērojām akmeņu un gliemežvāku dažādību, pētījām kukaiņus ar mikroskopu, klausījāmies putnu balsīs… un, protams, apbrīnojām vienu no lielākajām luminiscējošo akmeņu kolekcijām visā Eiropā.
Pēc garšīgām pusdienām devāmies atpakaļ uz Alūksnes novada vidusskolu, kur skolas pagalmā pēc gūtajiem iespaidiem apgleznojām katrs savu akmeni, bet vēlāk veidojām spilgtus un krāsainus taureņus.
Tā nemanot ir pagājusi 1.diena, pienācis launaga laiks, un jādodas mājās.

2.diena (5.jūnijs)
Šodien dodamies uz Alūksnes muižas parku. Tā kā esam mazie pētnieki, katrs nometnes dalībnieks saņem pētnieka karti, kurā jāatzīmē muižas parkā atrastie objekti: Aleksandra paviljons, Eola templis, mauzolejs, granīta obelisks, apaļā un ovālā strūklaka, “Kolumba ola”.
Par katru no šīm vietām uzzinām arī nelielu informāciju. Atrodam ļoti daudz granīta solu, bet pāri parka celiņam pārskrien draiskā vāverīte.
Pēcpusdienā dodamies uz Bībeles muzeju, kur uzzinām, ko, Alūksnē dzīvodams, ir paveicis mācītājs Ernsts Gliks.
Mums ir iespēja ielūkoties arī Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā un Alūksnes pareizticīgo baznīcā.
Šī diena noslēdzas ar launagu Alūksnes pareizticīgo baznīcas svētdienas skolas telpās.

3.diena (6.jūnijs)
No rīta dodamies mazajā pārgājienā. Mūsu maršruts ved uz Alūksnes Pilssalu, tad dodamies pāri jaunajam gājēju tiltam un kāpjam Tempļakalnā. Šķērsojuši Saules tiltu, pa dabas taku nokļūstam skatu torņa pakājē. Daudzi izmanto iespēju un samērās ar gulbja spārnu platumu. Pēc tam seko kāpiens augšup pa 153 torņa pakāpieniem, un esam 37,8 metru augstumā virs zemes. Skats, kas paveras mūsu acīm, aizrauj elpu!
Atpakaļceļā izmantojam iespēju paspēlēties Pilssalas bērnu rotaļlaukumā.
Pēcpusdienā visa redzētā iespaidā top radošie darbiņi - zīmējam ar akvareļkrāsām un veidojam darbiņus no plastilīna.

4.diena (7.jūnijs)
Šodien braucam ekskursijā. Vispirms mūsu ceļš ved uz Jaunlaicenes muižas muzeju. Šeit mūs sagaida laipnās muzeja darbinieces, kuras ir sagatavojušas dažādus pārsteigumus. Mēs iepazīstamies ar senajām rotaļlietām, tinam vāveres un meklējam muižas dārgumus.
Tā, pavisam nemanot, pienāk pusdienlaiks. Pusdienas šodien ēdam pie gariem saimes galdiem muzeja pagalmā.
Tālāk mūsu ceļš ved uz Opekalna evaņģēliski luterisko baznīcu, kas ir visaugstāk uzceltā baznīca (235 metri virs jūras līmeņa) Latvijā.
Ar jauniem iespaidiem bagātāki atgriežamies Alūksnē, un arī šī diena ir noslēgusies.

5.diena (8.jūnijs)
Tā, gluži nemanot, ir pienākusi pēdējā nometnes diena. Šodien sportojam Pilssalas stadionā. Pēc nelielas iesildīšanās sacenšamies futbola sitienos vārtos, lecam tālumā un spēlējam basketbolu. Sporta spēļu pārtraukumā pabrokastojam un ar jauniem spēkiem varam tās turpināt. Kā balva par nometnē paveikto - brauciens ar kuģīti ,,Marienburg”.
Nometne noslēdzas peldēšanās vietā ,,Vējiņi”, kur kurinām ugunskuru.
Nometnes dalībnieki novērtē, kuras aktivitātes šo piecu dienu laikā ir patikušas visvairāk, un atzīst, ka nedēļa ir paskrējusi nemanot. Nometnes laikā izpildīti visi izvirzītie uzdevumi. Mēs dzīvojām tiešām aktīvi un veselīgi, jo nogājām kājām vairāk nekā 35 kilometrus.
Paldies visiem, kuri mums palīdzēja nometnes tapšanā un tās laikā!
Īpašs paldies Alūksnes novada pašvaldībai par atbalstu nometnes finansēšanā, SIA ,,Unti” kolektīvam un personīgi Aigaram Peperniekam par garšīgajām pusdienām un launagiem un, protams, Alūksnes novada vidusskolas direktorei Ilzei Līviņai par atbalstu un iedrošināšanu nometnes tapšanā.


Kategorijas