Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Līzespastā būs informatīvs stends

Linda Līdaka

2018. gada 23. jūlijs 08:19

196

Jūlija sākumā Apes novada domē represēto kluba “Sarma” biedri sniedza ziņojumu ar vēlmi izveidot nacionālo partizānu piemiņas vietu Līzespastā.

Apes novada izglītības, kultūras un sporta pastāvīgās komitejas un sociālo jautājumu pastāvīgās komitejas apvienotajā sēdē tika izskatīts priekšlikums par represēto kluba “Sarma” piemiņas vietas izveidi Līzespastā, kas saistīta ar vēsturiskajiem faktiem (nacionālie partizāni dzīvojuši pie Apes novada “Baložu” mājām, kur 1952.gadā noritējusi pēdējā kauja), lūdzot finansiālu atbalstu - 450 eiro - piemiņas vietas izveidei.
“Sākotnēji represēto kluba pārstāvji vēlējās izveidot piemiņas vietu pie valsts nozīmes kultūras pieminekļa - Līzes ēkas, kas būtu mākslinieka veidots akmeņu krāvums ar plāksni un norādi par to, ka tuvumā apmetušies nacionālie partizāni un 1952.gadā noritējusi pēdējā kauja. Vēl tiktu izvietota arī plāksne pie pašām “Baložu” mājām, ka tā ir vieta, bet piemiņas vieta būtu Līzespastā. Tā kā no Līzespasta līdz “Baložu” mājām ceļa nav, tad saprotams, ka mežā šādu plāksni noteikti neliks,” situāciju komentēja Apes novada domes priekšsēdētājs Jānis Liberts.
Domes sēdē tika nolemts, ka šādas piemiņas vietas izveidei finansējumu nepiešķirs, taču tika rasts risinājums, vienojoties ar represēto kluba “Sarma” biedriem, ka Līzespastā izvietos informatīvu  stendu. Uz stenda būs karte, īss apraksts par vietu un notikumiem šajā apvidū, kas saistīti ar nacionālajiem partizāniem un 1952.gada kauju.

Kategorijas