Ko darīt ar bagātīgo ogu un kabaču ražu?
2018. gada 6. augusts 15:58
Vasaras pilnbriedā saimnieciska un taupīga saimniece izdomās, kā ziemas
krājumiem saglabāt bagātīgo ogu – jāņogu, upeņu, aveņu un kazeņu – ražu
un tikt galā ar kabačiem. Tie šogad aug griezdamies.
Visvieglākais ir no ogām savārīt ievārījumus un želejas, kā arī
pagatavot kompotu, bet man izdevās no kādas lietpratējas uzzināt
recepti, kuru es nosaucu “Divi vienā”. Savulaik viņai šo recepti atklāja
padomju laika šefpavāre, kas gatavoja maltītes augstiem priekšniekiem.
Jāatzīst, tā ir diezgan piņķerīga un laikietilpīga padarīšana, bet
rezultāts ir to vērts. Proti, no ogām iegūsim brīnumaini garšīgu
sīrupu, bet no ogu pārpalikumiem – tikpat garšīgu želeju. Un galvenais –
nekas netiks izmests laukā, turklāt šādi var izmantot visus produktus.
Ziemas
spelgonī, malkojot karstu sīrupa dzērienu, būs prieks ne tikai par tā
garšu, bet arī par savu uzņēmību pašam uzmeistarot kaut ko tik gardu.
Dažādu ogu sīrups
Lai
pagatavotu sīrupu, vajadzēs trīs litrus dažādu ogu – jāņogas, upenes,
un kazenes. Var izmantot arī ķiršus, sasaldētas zemenes un avenes.
Saimniece savā dārzā pakāpeniski lasīja avenes un sasaldēja. Tāpat arī
zemenes. Tās sasaldētas var pievienot svaigām ogām. Viņa sīrupu sāk
gatavot tad, kad dārzā ir nogatavojušās kazenes. Tās sīrupam dod īpašu
garšu un arī bagātīgi papildina krāsu buķeti.
Uz trim litriem ogu
uzlej divus litrus auksta ūdens un pievieno 50–60 gramu citronskābes. Ja
ogas ir skābenas, citronskābi piešauj nedaudz mazāk. Ogām jānostāvas 24
stundas. Ik pa laikam tās lēni apmaisa. Pēc dienas nostāvēšanas no ogām
izdalījušos šķidrumu nolej katlā.
Lai pagatavotu sīrupu, šķidrumam
pievieno tik daudz kilogramu cukura, cik litru ir šķidruma. Pēc tam visu
pavāra uz lēnas uguns vismaz desmit minūtes. Pilda pudelēs un nes uz
pagrabu vēsumā. Sīrupu var liet klāt tējai, pagatavot padzērienu vai
saldējuma kokteili. Cik saimnieču, tik ideju!
Lai ogu pārpalikums
nebūtu jānes uz komposta kaudzi vai jāizmet mēslainē, to lieliski var
izmantot želejas pagatavošanai. Ogu pārpalikumu tā kārtīgi izspiež caur
marli vai sietu, masai pievieno cukuru pēc garšas un pavāra uz lēnas
uguns. Galarezultātā saimniece iegūs garšīgu skaistas krāsas želeju. Lai
izdodas!
Kabači ar sieru
Ko darīt ar bagātīgo kabaču
ražu? Variantu un iespēju ir daudz. Izstāstīšu savējās, pārbaudītās.
Izaugot pirmajiem kabačiem, loģiski, ka tos sākumā notiesājam vienkārši
apviļātus olā, miltos un saceptus uz pannas. Var iztikt arī bez miltiem.
Vēl tos var sacept cepeškrāsnī. Pannu izklājam ar cepamo papīru, uz tā
uzliek šķēlītēs sagrieztus nepāraugušus kabačus, pārber ar garšvielām
pēc saviem ieskatiem un pārkaisa ar sarīvētu sieru. Tam derēs ledusskapī
atrastais sakaltušais siers. Gatavajām kabaču šķēlītēm pārkaisu
sasmalcinātas dilles.
Kabaču kotletes
Brīvdienās, domājot
par ģimenes paēdināšanu un skatoties uz kabaču kalnu, izprātoju savu
recepti vasarīgām kotletēm. Ģimene un kolēģi to novērtēja par labu esam.
Tam vajadzēs kilogramu maltās gaļas, sarīvētu vidēju nepāraugušu
kabaci, sarīvētu palielu kartupeli un prāvu burkānu. Ja no sarīvētā
kabača izdalās pārlieku daudz šķidruma, to nolej. Sarīvētās sastāvdaļas
sajauc ar malto gaļu, pievieno vismaz divas olas, divas deserta karotes
ar kaudzi miltu, ķiploku spiedē spiestu vismaz vienu vidēja lieluma
ķiploka galviņu. Sāli un maltos piparus pievieno pēc savām sajūtām. Var
pielikt arī sasmalcinātus zaļumus. Tas ir gaumes jautājums. Masu kārtīgi
samīca, veido plācenīšus un cep sakarsētā eļļā. Plācenīšus tāpēc, lai
kārtīgi izcepas sarīvētie dārzeņi. Galarezultātā galdā tiek celtas
vieglas un ļoti garšīgas kotletes. Tās var ēst tikai ar salātiem. Labi
garšoja kopā ar tomātu un gurķu salātiem krējumā.
Kabači lieliski der
ne tikai ēdiena pagatavošanā, bet arī salātos ziemas krājumiem. Tiem,
kuriem smeķē pikantas lietas, iesaku pagatavot kabaču salātus ar čili.
Gatavoju tos pirmo reizi, rezultāts – lielisks!
Kabaču salāti ar čili un sarkano papriku
Vajadzēs
trīs kilogramus kubiņos sagrieztu kabaču, sasmalcinātas piecas sarkanās
paprikas, trīs sasmalcinātus čili piparus un 100 gramu ķiploku. Es
ķiplokus saspiedu ķiploku spiedē. To visu ieber katlā, pievieno nepilnu
glāzi labas eļļas, glāzi cukura, trīs ēdamkarotes sāls. Salātus vāra uz
lēnas uguns vismaz 40 minūtes. Vārīšanas beigās pievieno glāzi deviņus
procentus stipra etiķa. Salātus pilda burkās, aizvāko un uzglabā vēsumā.
Materiāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.
Kategorijas
- Laikraksta sludinājumi
- Pērk
- Pārdod
- Dažādi
- Pakalpojumi
- Maina
- Izīrē
- Vēlas īrēt
- Dāvinu
- Darbs - meklēju
- Darbs - piedāvāju
- Pazudis / Atrasts
- Līdzjutība
- Sludinājumi
- Transports
- Nekustamais īpašums
- Darbs un izglītība
- Izklaide
- Mājdzīvnieki
- Dažādi
- Mājsaimniecība
- Lauksaimniecība
- Labsajūta un veselība
- Celtniecība
- Elektronika
- Pērk
- Pārdod
- Forums
- Mana dzīvesvieta
- Cilvēki
- Izklaides iespējas
- Sanāca kā vienmēr...
- Ir ko teikt?
- Izklaide un kultūra
- Transports un satiksme
- Pilsēta
- Darba devēji
- Citos portālos
- Diena.lv
- Db.lv
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Sarunas par dzīvi
- Latvija pēc 90
- 8778
- Konkursi
- Mīlestības stāstu konkurss
- Blogi
- Afiša
- Koncerti
- Teātra izrādes
- Izstādes
- Sports
- Balles un diskotēkas
- Bērniem
- Filmas
- Citi pasākumi
- Dievkalpojumi
- Jauniešiem
- Senioriem
- Svētki
- Piemiņas pasākumi
- Izlaidumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Cope un medības
- Dzive laukos
- Veselība
- Sports
- Politika
- Vēlēšanu ziņas
- 10. Saeimas vēlēšanas
- 11. Saeimas vēlēšanas
- Kultūra
- Konkursi
- Vietējās ziņas
- Skolu ziņas
- Pasaules ziņas
- Latvijas ziņas
- Policijas ziņas
- Skola Kanaviņu kalnā
- Senioriem
- Vēlēšanas 2017
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Statiskas lapas
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Teritoriālās reformas krustcelēs
- Izklaide
- 13. Saeimas vēlēšanas
- Slēpņošanās spēle "Discover the city"
- Koronavīruss
- "Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā"