Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Rīgā sākto turpina Alūksnē

Agita Bērziņa

2018. gada 15. augusts 17:34

2016

Nadīna Dudare: “Jāsper drosmīgais solis un jādara. Jā, arī Alūksnē var! Tomēr viss atkarīgs no idejas un mērķauditorijas.


Aplīmēt neaplīmēto, maketēt topošo, reklamēt aktuālo, dekorēt nepieciešamo un konsultēt zinātkāro – tāds ir alūksnietes Nadīnas Dudares uzņēmuma “Stick with us” darbības moto. Pēc vairākiem studējot un strādājot Rīgā pavadītiem gadiem, Nadīna radusi iespēju atgriezties dzimtajā Alūksnē un darīt darbu, kas viņai patīk un padodas.

Patīk Alūksnē


“Jau tad, kad devos studēt uz Rīgu, mani ne mirkli nepameta doma, ka vēlos atgriezties Alūksnē- vietā, kur man ir ģimenes atbalsts, kur ir skaista daba. Rīgā ir jāatrod speciālas vietas, lai varētu būt tuvāk dabai. Alūksnē viss ir tepat. Alūksnes ainaviskums man ir tuvs un mīļš jau no bērnības,” saka Nadīna. Viņa priecājas par ikvienu, kurš izlemj atgriezties Alūksnē, taču ļoti labi saprot arī tos, kuri tomēr baidās izšķirties par labu šim solim. “Tas ir diskutabls jautājums – atgriezties vai nē. Es katrā ziņā nenožēloju, ka atgriezos,” teic jauniete.

Klienti – arī vietējie


Alūksnē Nadīna dara jau Rīgā iesāktu darbu, un tieši iespēja Rīgā veiksmīgi iesāktās lietas turpināt Alūksnē bija trumpis, lai atgrieztos. “Grafiskā dizaina izstrādi var darīt attālināti. Sazvanīties ar klientu, izstrādāt maketu, nosūtīt elektroniski, klients to apskatās un izsaka savus komentārus vai nepieciešamos labojumus. Nav nozīmes tam, kur es atrodos. Tas bija svarīgs iemesls, lai atgrieztos Alūksnē. Rīgā jau ieguvu lielu daļu pastāvīgo klientu un atliek vien turpināt iesākto darbu. Uzņēmumu dibināju kopā ar draudzeni Ditu Sīmani. Mūsu ceļi šobrīd ir šķīrušies, Rīgā neesam neviena. Es esmu Alūksnē, viņa – Smiltenē. Atvērt uzņēmumu Alūksnē bez Rīgas klientu loka būtu grūti. Rīgā guvu pārliecību, ka es varu. Kāda ir uzņēmējdarbības vide Alūksnē? Tāda pati kā Latvijā! Viegli nav ne Latvijā, ne Alūksnē. Tirgus ir mazs, maz iedzīvotāju, līdz ar to pirktspēja ir maza. Tādēļ ir jāskatās plašāk. Arī man ir doma apgūt tirgu ārpus Latvijas robežām. Esmu jau veidojusi dizainu zviedriem,” teic Nadīna. Viņa atzīst, ka vairāki alūksnieši par viņu jau zina un šobrīd klientu lokā ir arī vietējie uzņēmumi. “Ja es sākumā baidījos, ka man nebūs vietējo klientu, tad tagad varu teikt, ka viņi ir. Arī vietējiem vajag izstrādāt grafisko dizainu, kaut ko aplīmēt,” teic viņa.

Aplīmēt var teju visu


Nadīna piedāvā grafiskā dizaina izstrādi, dažādus līmēšanas darbus, sākot no vienkāršu virsmu, piemēram, skatlogu aplīmēšanas, līdz pat sarežģītiem priekšmetiem. Jaunums ir velosipēdu uzlīmes.“Pašai vismīļākais dizains, kurš varbūt nav tik grandiozs, ir manis radīts skatloga noformējums veikalam “9 mēneši”, kur tirgo apģērbu grūtniecēm. Pašai tas ļoti patīk, un par to esmu arī saņēmusi visvairāk atzinību. Mani vērienīgākie projekti ir dizaina izstrādāšana galdiem “Rīgas meži” bērnu mācību telpai. Esmu piedalījusies ar dažādiem aplīmēšanas darbiem Rīgas svētkos un Dziesmu un deju svētkos. Esmu veidojusi zīmolus un logo jauniem un esošiem uzņēmumiem, izstrādājusi dizainu iepakojumiem. “Zelta Zivtiņas” reklāmai sadarbībā ar SIA “Practical Studio” ietinām auto zelta līmplēvē. Varu aplīmēt daudz ko. Pirms nedēļas aplīmēju klavieres, kas no brūnām pārtapa par pelēkām. Esmu aplīmējusi mēbeles, taču aplīmējot mēbeles jāskatās, kāda ir to struktūra un forma, jo varbūt izdevīgāk ir nokrāsot,” skaidro Nadīna.


Jaunums – velo uzlīmes


Unikālākais Nadīnas piedāvātais produkts ir uzlīmes velosipēdiem. Tas ir produkts gan pieaugušajiem, gan bērniem, lai radoši veidotu dizainu savam velosipēdam. Pieejamas arī gaismu atstarojošas uzlīmes. “Ideja radās biznesa inkubatorā Latvijas universitātē, kur pie sarunu galda radās šī doma, un arī pārējiem biznesa inkubatora kolēģiem tā šķita laba. Sākām darboties. Velosipēdu aplīmēšana pat nav pakalpojums. Var iegādāties uzlīmes un aplīmēt pašrocīgi. Tā varbūt lieliska dāvana bērniem, jo vienlaikus ir iespēja radoši darboties. To ir ļoti viegli izdarīt – atliek vien notīrīt velosipēdam putekļus, attaukot, ja ir kādi līmes traipi, un sākt līmēt,” rosina Nadīna. Cilvēku interese par velosipēdu uzlīmēm esot liela. Arī Alūksnē ripo ar Nadīnas uzlīmēm aplīmēti velosipēdi. Visa veida uzlīmes Nadīna drukā pie sadarbības partneriem, taču, sākot no idejas izstrādes, tehniskā izpildījuma līdz pat iepakošanai, ir Nadīnas pašas darbs.


Prot atgūt radošumu


Nadīnas darbs ir radošs, tādēļ vienmēr jābūt idejām bagātai. Vai tās neizsmeļas? “Reizēm izsmeļas. Idejas nerodas tad, kad esmu pārgurusi vai kādā konkrētā laika posmā ir bijis ļoti daudz radošu darbu. Tad radošums izsīkst. Atliek dažas dienas no visa atiet, padarīt citas lietas, prāts sakārtojas un idejas atkal rodas. Idejas rodas, iespaidojoties no attēliem interneta vidē, žurnāliem un grāmatām, sekojot līdzi jaunajām dizaina tendencēm. Iespaidojos arī no apkārtējās vides, piemēram, redzētā pilsētā; ceļojumu laikā var redzēt daudz labu ideju un gūt iedvesmu. Bieži vien labas idejas rodas jautrā draugu kompānijā, kur cilvēki ir atvērti un humora izjūta ir labā kvalitātē. Arī tad mēdz dzimt labas idejas,” stāsta Nadīna.


Joprojām skrien


Brīvajā laikā Nadīna skrien. Vēl pirms studijām Rīgā Nadīna trenējās vieglatlētikā un ar panākumiem startēja kā Latvijas, tā starptautiska mēroga sacensībās. Profesionālajam sportam, kā daudzi to gaidīja, viņa nepievērsās, tā vietā uzsāka studijas Latvijas Universitātē Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē un apguva interjera dizaineres profesiju. “Aktīvā atpūta mani uzlādē un negatīvo izlādē. Skrienot sakārtojas domas, vienlaikus arī ķermenis tiek uzturēts tonusā. Esmu sev atklājusi jaunu patīkamu aizraušanos – veikošanu. Ir āķis lūpā,” teic Nadīna. Līdz ar atgriešanos uz dzīvi Alūksnē, viņa redzama arī sacensības. Nadīna piedalījās parka skriešanas seriālā un “Stirnu bukā”. Lielākoties gan viņa skrienot viena pati, tā sakot – pati sev, nevis lai sacenstos.


Nevajag baidīties


Par nākotnes iecerēm, kā attīstīt uzņēmumu, Nadīna skaļi nerunā, taču ir skaidrs, ka par attīstību un uzņēmuma paplašināšanos viņa domā. Tos, kuri arī vēlas sākt darīt ko savu un dibināt uzņēmumus, Nadīna iedrošina, sakot, ka jāpārvar bailes un viss izdosies. “Nevajag baidīties. Bailes ir tas, kas mūs no daudz kā attur. Tiklīdz ir sperts solis pāri baiļu slieksnim, cilvēks kļūs drosmīgāks, pārliecinātāks. To varu teikt no personīgās pieredzes. Baiļu pārvarēšana paver plašākas iespējas, cilvēks kļūst pieredzes bagātāks. Baidīties noteikti nevajag. Jāsper drosmīgais solis un jādara. Jā, arī Alūksnē var! Tomēr viss atkarīgs no idejas un mērķauditorijas,” teic jauniete.

Kategorijas