Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nometne “Gribu un varu dzīvot zaļi”

Laika posmā no 10. jūlija līdz 14. jūlijam Vidagā nometnē “Gribu un varu dzīvot zaļi” tikās 20 Apes novada bērni un jaunieši.

Nometnes dalībnieku dienas režīms bija aktīvs, sākot ar rīta rosmi un turpinājās ar fiziskām un izglītojošām nodarbībām visas dienas garumā –  pārgājieni, āra spēles, fotoorientēšanās, nakts trasīte, volejbols u.c.  Dalībnieki dzīvoja teltīs. Dažiem tā bija pirmā nometne, dažiem pirmā āra nometne, kad jāguļ teltī nevis istabiņā gultā. Nometnes dalībnieki guva jaunas zināšanas par veselīgu dzīvesveidu, ēšanas paradumiem, mācījās gatavot smūtijus, salātus ar vienādām sastāvdaļām, bet atšķirīgām piedevām, guva informāciju par ārstniecības augu pielietojumu un mācījās vākt ārstniecības augus tējām, žāvēja tos, gatavoja saldējumu no mellenēm bez dažādiem saldinātājiem un piedevām, garšoja dažādus dārzeņus – kāpostu, gurķi, kāli, kolrābi, tomātu, rāceni, burkānu, guva informāciju par saules ietekmi uz ādu un iespējām aizsargāt ādu, personīgo higiēnu.

Brīvajā laikā bērni apguva jaunas un spēlēja arī jau sev zināmas dažādas āra spēles, volejbolu, sarunājās pie ugunskura, stāstīja stāstus, savu pieredzi, mācījās klausīties un izteikt savu viedokli. Bērni un jaunieši guva informāciju un praktiski apguva gan drošību dodoties mežā, gan mācījās pazīt meža augus, gan atrast uzturam un brīvā laika pavadīšanai nepieciešamas lietas (ogas, zarus, čiekurus u.c.) mežā.

Lai attīstītu radošumu un aktīvu pieeju atkarību mazināšanai un aktīvai laika pavadīšanai, nometnes dalībnieki paši izgudroja un pārējiem mācīja spēles, ko var spēlēt brīvajā laikā, izmantojot uz vietas pieejamos resursus. Dalībnieki mācījās sadarboties, cieņpilnu attieksmi vienam pret otru, domstarpību risināšanas iespējas, stresa mazināšanas iespējas un daudz dažādu noderīgu lietu.

Nometnes laikā tika izgatavotas vairākas spēles, ko bērni varēs izmantot arī citās nometnēs, kā arī spēlēt brīvajā laikā, piemēram, āra domino, klasītes, “desas”, Jengas torni. Visas šīs spēles bērnu ģimenes varēja izmēģināt nometnes pēdējā dienā, kad ģimenēm bija iespēja kopīgi pavadīt brīvo laiku, piedaloties sportiskās spēlēs un atrakcijās.

Visaugstākais novērtējums nometnei noteikti ir bērnu vēlme šādā nometnē piedalīties arī nākamgad.

Kategorijas