Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Realizē projektu “Plūdu apdraudējuma riska samazināšana Zeltiņu pagastā”

Ārija Rone

2018. gada 24. augusts 06:18

6003

Pirmā talka upes attīrīšanai  notika 2018.gada 18.augustā. Talkas dalībnieku pulcēšanās vieta un talkas sākuma punkts talkas dienā bija Zeltiņos pie pašvaldības autoceļa “Rožukalns- Ziemeļi” caurtekas uz Melnupes.  Uz talku bija ieradušies gan pagasta pārvaldes darbinieki,  gan dažāda vecuma vietējie iedzīvotāji, kopā 20 cilvēki.

Daļa talkas dalībnieku, pārvietojoties pa upi, attīrīja Melnupes gultni no kritušiem kokiem un bebru aizsprostiem. Savukārt talkas dalībnieki, kas pārvietojās pa upes krastiem, izvilktos kokus pārvietoja tālāk, lai plūdu laikā tos neieskalotu atpakaļ upē. Tika nozāģēti un novākti pār upi pārliekušies, kā arī ielūzušie koki. Upe tika attīrīta apmēram 1.8 kilometru garumā. Talkas laikā apjomīgos darbus veiksmīgi varēja paveikt, pateicoties tam, ka iedzīvotāji bija ieradušies ar savu traktortehniku un zāģiem. Ar traktortehniku lielie koki tika aiztransportēti tuvāk ceļam, lai tos varētu turpmāk lietderīgi izmantot. Bija padomāts par to, lai talkas dalībniekiem pēc darba kopīgi būtu iespēja paēst speciāli talkai sagatavoto zupu. Paldies visiem talkas dalībniekiem, kuri atrada laiku un atbalstīja ieceri ar šo pasākumu mazināt plūdu draudus Melnupē Zeltiņu pagasta teritorijā. Kopumā  šogad plānojam attīrīt  Melnupi Zeltiņu pagasta teritorijā visās kritiskajās vietās, kur  kritušie koki un koku sanesumi, bebru aizsprosti rada plūdu draudus Melnupē. Pēc pirmās talkas redzam, ka darba būs ļoti daudz, bet ceram, ka kopīgi izdosies to paveikt.

Zeltiņu pagasta pārvalde aicina Zeltiņu pagasta iedzīvotājus un citus interesentus uz nākamo talku 2018. gada 8. septembrī pulksten 8:30 pulcēšanās vietā pie mājas “Vītoli” gar kuru iet, pašvaldības autoceļš “Zeltiņi- Zemītes” (Līvānu māju rajonā).Projektu finansē Latvijas vides aizsardzības fonds un Alūksnes novada pašvaldība.

Kategorijas