Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jauno pētnieku nometne Vidagā

Vai jūs zināt, kas notiek, kad sajauc mazgāšanas līdzekli Fairy, glicerīnu un ūdeni? Vai Jūs zināt, kā ar sodas un etiķa palīdzību veikt mājas uzkopšanas darbus? Vai jūs zināt, kas dīgst ātrāk: redīsi, spināti, bietes vai kressalāti un kā šie dīksti garšo? Vai jūs zināt, kā noteikt upes straumes ātrumu? Uz šiem un vēl daudziem citiem jautājumiem Apes novada bērni un jaunieši pagājušajā nedēļā meklēja atbildes, eksperimentēja, secināja, mēģināja atkal un atkal izdarīja secinājumus.

No 5.augusta līdz 10.augustam Vidagā notika tematiskā nometne “Jauno pētnieku nometne” Apes novada bērniem un jauniešiem notika  Nometnes mērķis bija popularizēt dabaszinību jomas mācību priekšmetus, radot interesei par tiem un vides jomu, iekļaujot nometnes programmā eksperimentus un praktiskus pētījumus dabā.

Nometnes laikā devāmies vairākos izzinošos pārgājienos. Pirmais mūs aizveda uz Vizlas dabas taku, kur noteicām upes straumes ātrumu dažādās upes vietās un salīdzinājām tos, mēģinājām ar dabas materiāliem izfiltrēt ūdeni. Otrajā pārgājienā mācījāmies atšķirt dažādu Latvijas koku čiekurus, noteikt koka augstumu un citas lietas. Nakts trasītē bija jāatrod dabā ģeometriskas figūras, jānosaka, kura ola vārīta, kura nē un vārītā ola jāiemāna pudelē. Protams, katrā pārgājienā bija arī kāds atjautības un veiklības pārbaudes uzdevums.

Radošajās darbnīcās bērni un jaunieši diedzēja dažādas sēklas, eksperimentēja ar ledu, pienu, gāzētiem un negāzētiem ūdeņiem, krāsoja baltu kokvilnas audumu, izmantojot krāsainos gāzētos dzērienus, piemēram, kolu, fantu,  u.c., mēģināja piepūst balonus un uz tiem nostāties, uzliekot virs tiem dēli. Pēc visiem eksperimentiem bija jāizdara secinājumi un dažreiz tie nebija tādi, kādus gaidījām, dažreiz tie bērnus pārsteidza. Nometnes laikā bērni mācījās komunicēt savā starpā dažādās sadarbības grupās, mācījās būt grupu vadītāji, līderi. Prieks bija redzēt jauniešus, kuri ierosināja dažādas nometnes aktivitātes un tās novadīja. Tā nometnes trīs pēdējos vakarus mums bija pasākums “Vidagas dziesmu festivāls” un dalībnieku skaits ar katru reizi auga. Prieks redzēt, ka bērni uzdrīkstas uzstāties publikas priekšā, pārvar savu biklumu un, ja ne pirmajā reizē, tad otrajā vai trešajā vakarā sniedz pārējiem savu priekšnesumu.

Gandarījums, ka nometnes noslēgumā bērni atzina, ka eksperimenti bija interesanti un saistoši viņiem. Lielākā daļa bērnu ar nometni bija apmierināti un uzdeva uzdevumu šīs nometnes vadītājiem arī nākamgad organizēt līdzīgu nometni. Dalībnieki būšot.

Nometne tika organizēta projekta 8.3.2.2./16/I/001 “Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai” ietvaros.

Kategorijas