Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kā mīlēt viegli, alūksniešiem māca vēdiskais filozofs Uģis Kuģis.

Loreta Jargane

2018. gada 28. augusts 18:58

813

Arī Alūksnē viesojās vēdiskais filozofs, attiecību konsultants un lektors Uģis Kuģis, stāstot  par to, kā mīlēt viegli un kādai jābūt mīlestībai starp vīrieti un sievieti, lai rastos harmonija. Pastāv mīts, ka viņa lekcijas apmeklē tie, kam ir problēmas attiecībās. Patiesībā viņš vada lekcijas tiem, kam nav attiecību, tiem, kam tās tikai veidojas, tāpat arī tiem, kas jau ilgus gadus ir kopā.
U.Kuģis atgādina par vērtībām, kuras dažkārt mūsdienu steidzīgajā skrējienā aizmirstas. Par cieņu, uzklausīšanu un būšanu kopā. Viņš ir Austrumu psiholoģijas pārstāvis. Rietumu psiholoģija māca: ja attiecībās ir problēmas, jāpieaicina trešais cilvēks, kas nomaina esošo partneri. Savukārt Austrumu psiholoģija māca būt kopā līdz galam – viens vīrietis, viena sieviete. Viņš jaunības gados dzīvojis Indijā, Krievijā, Somijā, Igaunijā, Lietuvā un septiņus gadus pavadījis klosterī. Atgriežoties Latvijā, veidojis attiecības un secinājis, ka nezina, kas ir attiecības, jo savu līdzbiedreni centies pāraudzināt, vienā brīdī aizmirstot, ka viņa ir sieviete. Tādēļ viņš devies atpakaļ uz Indiju, kamēr izpratis sievietes un vīrieša esību.

Ko nozīmē mīlēt?
U.Kuģis skaidro, lai sāktu mīlēt, kaut kas ir jādara. Mīlēt nozīmēt darīt. “Tas ir darbības vārds. Ja mīlestībai neseko darbība, tad kas tā par mīlestību? Nenoliedzami, mūsdienās vīriešiem mīlestība ir sekss. Mūsdienās tas tiek propagandēts visur - televīzijā, filmās, kailas sievietes skraida, visi bez saistībām nodarbojas ar tuvību. Kādēļ lai rastos cieņa, ja tas tiek kultivēts kā norma? Vīrietim ir vajadzīga priekšspēle? Nē, bet sievietei tā ir nepieciešama - pareizā mūzika, pareizie palagi, ja tā nebūs, nebūs arī tuvības. Sieviete visu bauda ar ķermeni. Sievietei ir vajadzīgi glāsti, apskāvieni arī tāpat vien, lai sajustos mīlēta. Taču vīrietis šīs visas darbības veic tikai tad, kad vēlas iegūt rezultātu. Vīrietim ir divas galvas un vajadzīgajā brīdī strādā tikai viena no tām. Iedomājieties, ka vīrietis tāpat vien jūs noskūpsta katru dienu, paglāsta matus. Lūk, tā ir mīlestība! Man ir žēl, ka mūsdienās vīrieši aprobežojas tikai ar fizisku kontaktu, jo sievietei mīlestība ir VISS. Sievietei ir ļoti grūti nemīlēt,” saka U.Kuģis.

Sākt ar draudzību un cieņu
U.Kuģis māca, ka mīlestība sākas ar draudzību. Tikai draudzībā rodas cieņa, nevis otrādi. Tāpēc, pirms sākat mīlēt, vajadzētu iemācieties draudzēties, jo ar tuvību bez saistībām tagad prot nodarboties katrs. Bet attiecībās svarīga ir cieņa. Neapšaubāmi ir patīkami, ja vīrietis savai sievietei pasniedz mēteli, atver durvis nevis tikai pirmajā randiņā, bet visu kopdzīvi. Tā izpaužas cieņa. Lai attiecībās saglabātu mīlestību, ir jānotur cieņa vienam pret otru, turpinot izrādīt manieres un siltumu. Attiecību sākuma posmā vienmēr viss ir skaisti un rožaini, bet, lai šīs attiecības augtu kopā ar jums, tas viss ir jākopj. Bieži vien pāri pirmo posmu (iepazīšanos) sauc par mīlestību, un, kad tā izzūd, šķiet, ka attiecībās ir pazudusi kaisle - patiesībā tas ir tikai iemīlēšanās posms. Mīlestība ir posms, kad partneri vēlas dot viens otram vairāk un vairāk. Ne visi līdz šim posmam spēj tikt, jo apstājas pie sava ego, nevēloties otram dot ko vairāk gan materiāli, gan garīgi. Vieglākais veids, lai saprastu, kāds ir vīrietis, atliek pavērot, kāds viņš ir pret savu māti. Pirmo mīlestību katrs iegūst no saviem vecākiem - vīrietis no mātes, sieviete no tēva.

Kādēļ vīrietim vajadzīgas attiecības?
“Tagad cilvēki veido attiecības, paši nezinot, kam viņiem tās ir vajadzīgas. Vīrietim vajadzīgas attiecības, lai viņš justos vajadzīgs. Protams, ir nepieciešama tuvība, ēdiens utt., bet tas viņu nepadarīs laimīgu. Vīrietim dzīves jēga nav uzcelt māju, radīt bērnus un iestādīt ozolu. Tas sievietei ir jāsaprot. Kādēļ vīrieši kļūst par darbaholiķiem, sportistiem? Jo tur viņi jūtas vajadzīgi, piederīgi. Tur viņus pamana, novērtē, tur viņi dzīvo sabiedrībai. Vīrietim ir svarīga šī sajūta. Lai viņš mīlētu, viņam jājūtas vajadzīgam. Viņam vajag, ka sagaida mājās. Ja vīrietim šīs sajūtas nebūs, viņš sāks degradēties. Alkohols, narkotikas un visas citas vājības,” saka U.Kuģis.

Kādēļ sievietei vajadzīgas attiecības?
Savukārt sievietei svarīgi justies drošībā. Sieviete nespēj mīlēt, ja nejūtas droši, pasargāta, aizstāvēta. Vīrietim jāsaka: uzticies, es parūpēšos, nevis jārada vienaldzība. Ja vīrietis sarakstās ar savām sirdsdraudzenēm vai viņam visu laiku ir noslēpumi, tad sieviete nejūtas droši. Mūsdienās ir ļoti grūti uzticēties cilvēkiem. Visur tiek runāts par šķiršanos. Sieviete, ar vīrieti uzsākot attiecības, jau runā par šķiršanos. Ja tā notiek, tad attiecības jau tiek nolemtas neveiksmei. Visa pasaule šobrīd ir mākslīgi veidota, tādēļ tiek skaidrots, ka arī mīlestība vairs nav ilglaicīga. Lai sieviete justos drošāk šajā neaizsargātajā pasaulē, U.Kuģis sniedz padomus: “Izdariet vienu ļoti labu lietu - pajautājiet, kā jūsu sieviete jūtas! Paklausieties savu sievieti, viņai tas ir svarīgi. Jums nekas nav jāsaka! Galvenais – uzklausiet! Sievietei vienmēr ir jāizrunā savas problēmas. Brīžiem vīrieši nesaprot, kas sievietei darās galvā, jo neuzklausa viņu. Vīrietim ir funkcija - neko nedomāt. Sievietei tādas atslēgšanās funkcijas nav. Sieviete nekad nevar būt viena, viņai vienmēr jābūt vīrietim blakus vīram, dēlam, brālim, tēvam, tad viņai vienmēr būs drošības sajūta.”

Lomas ģimenē
Varbūt jums ir pazīstama situācija, kad sieviete uzņemas ļoti daudz pienākumus attiecībās, bet līdz ar to noņem atbildību no vīrieša pleciem. Vīrietis nespēj realizēt savas līdera īpašības, bet sieviete arvien vairāk nogurst un kļūst nelaimīga. Katrs atrodas ne savā vietā, kas noved pie konfliktiem un nesaskaņām. U.Kuģis sniedz trīs ieteikumus no vēdām, kā vīrietim un sievietei būt harmonijā.
Pirmkārt, iedvesmojiet otru, lai spētu izpaust savu patieso dabu. Attiecības var salīdzināt ar kuģi, kura veiksmīgs ceļojums ir atkarīgs no pareizas pienākumu sadales. Lai vīrietis varētu izpaust savas līdera prasmes, atbildību, mērķtiecību, vīrišķību, sievietei ir jāiedvesmo vīrietis, lūdzot palīdzību un pateicoties par atbalstu. Lai sieviete varētu izpaust savu sievišķo dabu, vīrietim jārada apstākļi, kuros viņa jūtas aizsargāta un mierīga, veltot viņai uzmanību, rūpes un mīlestību.
Otrkārt, svarīga ir pareiza pienākumu sadale. Kāpēc svarīgi, ka “vadītāja” loma attiecībās ir vīrietim, bet “pārvaldītājas” loma sievietei? Jo vīrieša daba ir būt par līderi, aizsargātāju un sagādnieku. No tā arī izriet viņa pienākumi - nodrošināt finansiālu stabilitāti, pieņemt atbildīgus lēmumus, uzņemties atbildību par izaugsmi, komfortu un veiksmi ģimenē. Sievietes daba - ģimenes pavarda sargātāja. Viņa maksimāli izpauž sevi attiecībās, iekārto visu, lai visiem būtu labi, rada skaistumu sev apkārt, pagatavo garšīgu ēdienu, rūpējas par tuvākajiem.

Atbalstīt un mīlēt
Treškārt, atbalstīt un mīlēt vienam otru. Ceļā uz harmonisku vīrieša un sievietes sākumu attiecībās abiem partneriem ir jāiemācās būt pacietīgiem, atbalstot vienam otru un ļaujot kļūdīties. Labākā motivācija pārmaiņām - dvēseliska pateicība pat par mazāko centību izpaust savu sākotnējo dabu. Piemēram, vīrietis palīdz mājas darbos. Sievietei ir svarīgi pateikties un pateikt, cik patīkami viņai ir par tādu palīdzību, un, piemēram, izcept pīrāgu. Vīrietim tāds notikums ir labs iemesls slavināt sievietes kulinārijas prasmes un pateikties par to. Kad abu partneru sirdis ir atvērtas mīlestībai, kad viņi tiecas iepazīt viens otra dabu un mācās cienīt viens otra vajadzības, lomas ģimenē sadalās dabiski. Pēc iespējas vairāk izrādiet savu mīlestību - sakot vārdus, kas sasilda otru, dāvinot dāvanas, piedodot un atbalstot savu otro pusīti.

Jāierauga skaistais!
“Ja varat paklanīties pie kājām viens otram, tad cieņa nav pazudusi, ja nē, tad tā ir jākopj vai jācenšas atgūt. Otru ir jāsāk mīlēt vairāk nekā sevi, jo mīlestība ir jādod. Jūs domāsiet, bet, kurš tad mani mīlēs? Ticiet man - ja dosiet mīlestību, tad arī jūs mīlēs. Kā pastāstā par mēslu mušu, kura lidinās un priecājas, ka viss ož pēc mēsliem un viss ir tikai slikti. Viņai patīk. Te pēkšņi nez no kurienes parādās bitīte: “Te ir tāds nektārs, viss ir skaisti! Vīrieši mīl savas sievietes, sievietes - savus vīriešus, un viss ir skaisti!” Mēslu muša to nemanīja un aizlaidās prom. Kāda ir morāle? Ja nepārtraukti otrā meklēsiet mēslus, tad neredzēsiet skaisto. Novēlu katram pamanīt to skaisto nektāru otrā cilvēkā - jūs paši jutīsieties labāk. Bitītes vāc nektāru, dalās tajā un lolo to kopā. Tas ir jāmācās arī cilvēkiem – ieraudzīt labo un kopt to. Mums visiem ir jāmācās mīlēt,” vēsta vēdiskais filozofs.

Raksts no laikraksta "Alūksnes Ziņas" arhīva.

Kategorijas