Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Zeltiņu ģimene paceļ veselību no zemes un dāvā to cilvēkiem rudens drēgnumā

Jana Baltaisbrence

2018. gada 30. augusts 13:35

2453

Raugoties uz Ināru un Robertu Zeltiņiem no Malienas pagasta “Ziemeļiem”, neviļus nāk prātā doma - varbūt laimes formula ir meklējama rasas pielijušās pļavās vasaras pilnbriedā. Viņi abi var jebkurā laikā ikvienam pastāstīt par mūsu novada pļavās sastopamajiem ārstniecības augiem, kas, pareizi lietoti tēju pagatavošanā, uztur možu garu un labu veselību. Saulainajās dienās vācot ārstniecībai paredzētos augus, viņi domā par mūsu veselību rudens un ziemas drēgnumā. Apbrīnojot viņu plašās zināšanas, prasmi uzklausīt cilvēkus un laipnību, noskaņojos sarunai ar Zeltiņu ģimeni.

Pirmsākumi - tālajos
deviņdesmitajos
R.Zeltiņš par sava darba pirmsākumiem runā ar cieņu un optimismu, uzsverot, ka jāmācās ir visu mūžu. “Ir jālasa grāmatas, zinātniskie apraksti un visu laiku ir jātiecas uzzināt un izmēģināt kaut ko jaunu. Pamudinājums nodarboties ar zāļu tēju audzēšanu nāca no mūsu izcilā novadnieka, bioloģijas doktora Dailoņa Pakalna, kurš tolaik darbojās Padomju Savienības Ārstniecības augu zinātniski pētnieciskajā institūtā un vadīja zonālo izmēģinājumu staciju Ukrainā. Viņš reiz bija atbraucis pie mums, lai rosinātu vietējos zemniekus sākt nodarboties ar ārstniecības augu audzēšanu. Tā arī radās interese, un aizsākām savā saimniecībā tēju ražošanu no pašaudzētiem un saviem vāktiem ārstniecības augiem,” atminas R.Zeltiņš. Viņš skaidro, ka mums “veselību atliek tikai pacelt no zemes”, vienīgi ir jāzina, ko, un jāpieliecas.

Saimnieko bioloģiski
Zemnieku saimniecības “Ziemeļi” īpašnieki Zeltiņi ir Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas biedri. Kaut arī tēju klāsts paplašinās, viņi ar darba apjomu tiek galā paši un bērnus pieaicina vienīgi tad, kad nav iespējams savākt vai kaut ko paveikt īstajā laikā. “Abi ar kundzi esam pensijā un veltam šim darbiņam visu laiku,” saka saimnieks.
Viņi jau pāris gadus nesadarbojas ar ārstniecības augu iepircējiem. “Tirgotājiem vairumā savas tējas nepiegādājam. Vienīgi uzņēmumam “Dabas elpa”, kas nodarbojas ar aromātisko spilvenu ražošanu, piegādājām nedaudz kaltēto ārstniecības augu.” R.Zeltiņš ar plašo tēju klāstu sastopams tirdziņos, gadatirgos un pasākumos. Nelielā daudzumā tējas pārdod arī Rīgas lielveikalos bioloģiskās lauksaimniecības produktu kioskos.

Jūlijs – visspraigākais
darba laiks
“Darbus tēju sagatavošanai sāku agrā pavasarī ar zemes apstrādāšanu un turpinu tik ilgi rudenī, kamēr vēl var rakt saknītes,” skaidro R. Zeltiņš. Augu vākšana sākas jau februārī mežā ar priežu pumpuriem, tiklīdz spīd vairāk saulītes un tie sāk krāt pirmo enerģiju. “Pavasarī pirmās puķītes, ko var sākt vākt, ir zvērenes. Daudzi tās jauc ar pērkonēm. Arī gaiļbiksītes ievācu pavasarī savā dārzā. Es tās ieviesu, vienkārši pierokot, tad ievācu sēklas un ar laiku ieaudzēju. Tagad nelielajā platībā varu iegūt piecus līdz septiņus spaiņus ziedu dienā,” pieredzē dalās R.Zeltiņš.
Lielāko daļu ārstniecības augu “Ziemeļu” īpašnieki audzē un iegūst savā dārzā. Piemēram, no piparmētrām katru gadu iegūst labu ražu, jo ievēro pamatnoteikumu, ka tās ik pēc diviem gadiem jāpārstāda citā vietā. Dārzā katru gadu no sēkliņām sēj dzelteno pīpeni, audzē parasto rudzupuķi, divšķautņu asinszāli, ehināciju, kliņģerīti, kā arī citus augus. R.Zeltiņš par visspraigāko mēnesī gadā atzīst jūliju, kad pļavā un dārzā ir ienākušies ziedi, kas tējām ir visvērtīgākie. Tēju kaltēšanai ir ierīkotas divu veidu kaltes.

Jauno tēju stāsts
“Vienmēr, lasot grāmatas un aprakstus, rodas vēlēšanās izdomāt jaunus tēju maisījumus vai sagatavot līdz šim nebijušas tējas. Piemēram, kādreiz netika vāktas dadža saknes, bet tagad tās sākām rakt. Arī baltais retējs – vērtīgs ārstniecības augs, par kuru aprakstu nav nevienā grāmatā. Tos izdevās atrast internetā, un augu stādi mūsu dārzam nākuši no Krievijas puses. Šī auga tēju izmanto vairogdziedzera kaišu ārstēšanai. Šogad jauns ārstniecības augu maisījums ir tēja “Mīlas dzēriens”.  Televīzijā vairākās sērijās pārraidīja raidījumu par augiem Austrijas Alpos, un tur es uzzināju par visiem augiem, kas šobrīd ir manas jaunās tējas sastāvā!” ar gandarījumu stāsta R.Zeltiņs. Tie ir piparmētra, pupumētra un muskatsalvija. “Es pievienoju vēl lazdu lapas un nātri, bet tēju nosaucu par “Mīlas dzērienu”.

Nātru sēklu spēks
Turpinot sarunu par nātrēm, ārstniecības augu pārzinātājs atklāj faktu par šo augu sēklām, ko līdz šim nebija nācies dzirdēt. Nātru sēklas satur dopingam līdzvērtīgas vielas, bet to lietošanu ar dopinga kontroles metodēm noteikt nav iespējams. “Šo sēklu lietošana stimulē organismu, dod tam enerģiju,” viņš skaidro. Aizkuņģa dziedzera darbības un holesterīna līmeņa normalizēšanai ir sagatavota kaltētu auzu graudu tēja. Pircēji pārsvarā meklē tējas imunitātes stiprināšanai un klepum, asinsspiediena regulēšanai, “puišu un meitu tējas”. Ejoša ir tēja ar nosaukumu “Naudas aromāts”. Iespējams, tas ir intriģējošā nosaukuma pēc.
— Jana Baltaisbrence


Tradicionāli mājas aptieciņas ārstniecības augi

◆ Zāļu tējas ir nedozēti sasmalcinātu vai nesasmalcinātu drogu maisījumi ar vai bez citām vielām. Ārstniecības augu izmantošana slimību ārstēšanai un profilaksei mājas apstākļos mums, latviešiem, ir vēsturiski izveidojusies tradīcija. Zināšanas par tām zāļu tējām, ko lietot saaukstēšanās gadījumos, pie vēdergraizēm, iemācījušas vecmāmiņas. Mājās izkaltētās drogas glabājam papīra tūtās, glītos izšūtos linu maisiņos vai arī sasietas buntītēs. Prasme lietot pareizi noteiktu zāļu tēju konkrētai kaitei ir tikpat kā šūpulī ielikta. Ārstnieciskās tējas lietojamas ne vien dzeršanai, bet arī kā uzlējumi, novārījumi, skalojumi, kompreses vai peldes.

◆ Visizplatītākās pašu pagatavotās un bez ārsta konsultācijas lietojamās tējas ir vitamīnu, vēdera, atkrēpošanas un sviedrēšanas drogas. Tās pagatavo, aplejot ar verdoši ūdeni un ļaujot ievilkties 10-15 minūtes, tad izkāstu lieto pēc norādījumiem. Dažas tējas ir jāvāra, līdz šķidruma tilpums samazinās, vai arī jāvāra un noteiktu laiku jānostādina noteiktā temperatūrā.

◆ Šobrīd ekoloģiska dzīvesveida piekritēji tējas gatavo, aplejot ar istabas temperatūras ūdeni, nostādinot zināmu laiku, pēc tam uzvārot un ļaujot atdzist.

◆ Tautā populāras ir mājas apstākļos gatavotās tēju vanniņas peldēm, tējas kakla, deguna dobuma skalošanai, ginekoloģiskām procedūrām, acu ūdeņiem un inhalācijām.

Vitamīnu tējas ir viena no populārākajām zāļu tēju grupām. Šo tēju tradicionālākas sastāvdaļas ir savvaļas rožu augļi, upeņu un pīlādžu ogas, burkānu saknes, nātru lapas un citas drogas, kas stiprina organismu un aizsargā pret vīrusu nevēlamo ietekmi.

◆ Kuņģa tēju grupā ietilpst pretcaurejas, vēdera izeju veicinošās tējas, ēstgribu uzlabojošas un zarnu darbību regulējošas drogas, kas interesē visu vecumu cilvēkus, sākot no zīdaiņa.

◆ Populārākās tējas pret caureju ir melleņu ogu, alkšņu augļkopas, retēju sakneņi, kuras mazina iekaisumu. Šīs tējas pagatavo, aplejot ar verdošu ūdeni un pusstundu nosēdinot. Caureju veicinošas tējas ir krūkļu mizu, sennas lapu vai pabērzu augļu drogas, kuras uzvāra, pēc tam, kad aplietas ar verdošu ūdeni, ļauj 20 minūtes ievilkties un lieto vakarā.

◆ Gremošanas trakta darbību regulējošas tējas iegūst no dzeltenās kaķpēdiņas ziediem, ķimeņu augļiem vai salviju lapām. Toties ēstgribu rosina tā saucamās rūgtās tējas, kuru sastāvā ir pelašķu un vērmeļu laksti, retāk maisījumos pievieno pieneņu saknes, kalmju sakneņus un citus. Šīs tējas gatavo, aplejot ar verdošu ūdeni un uzvārot, tad dzer pirms ēšanas.

◆ Fenheļa, ķimeņu, diļļu augļi un piparmētru lapas vai baldriānu sakneņi ar saknēm ietilpst tēju maisījumos pret zarnu gāzēm. Par žults dzinēju tējām uzskata dzeltenās kaķpēdiņas ziedu drogu, kam piemaisītas piparmētru lapas, kumelīšu ziedi, kukurūzu irbuļu drīksnas un pelašķu laksti noteiktos daudzumos. Gatavo dažādi - gan uzvārot un nostādinot, gan arī kā auksto uzlējumu.

◆ Atkrēpošanas tējas tautā izmanto samērā plaši - gan iekšķīgi, inhalācijām, gan arī skalojumiem. Pie šīs grupas pieskaitāmas gandrīz 100 dažādas drogas ar noteiktu iedarbību. Šīs tējas jālieto siltas. Elpceļu attīrīšanas tējas satur māllēpju lakstus, gaiļbiksītes, ālantes, lakricu, mārsilu un citas drogas. Krūšu tējām pirms dzeršanas ieteicams pievienot medu.

◆ Sviedrēšanās tējas tiek pagatavotas no liepu ziedu un aveņu ogām, kuras kādreiz aizstāj ar aveņu ievārījumu. Dažkārt šīm tējām pievieno arī māllēpju, raudeņu lakstus un plūškoku ziedus. Drogu aplej ar verdošu ūdeni, piecas minūtes vāra, nokāš un izdzer karstu.

◆ Ārstniecības augi ir daudzu kosmētisko līdzekļu sastāvā. Medicīniskajā kosmētikā izmanto galvenokārt drogas ar izteiktu pretiekaisumu darbību: kliņģerīšu, kumelīšu ziedus, asinszāļu un trejdaivu sunīšu lakstus.

◆ Tējas maisījumus pilda aromātiskajos spilvenos, kas atkal ir nākuši modē. Tajos, piemēram, izmanto apiņu augļkopas.


Raksts no laikraksta "Alūksnes Ziņas" arhīva.


Kategorijas