Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iegūst lielāko izslaukumu

Mārīte Dzene

2009. gada 1. decembris 12:36

2010

Apes zemnieku saimniecības “Upenieki” kazu ganāmpulka īpašniece Silvija Meniķe saņēmusi Kazkopības biedrības valdes Diplomu, jo viņa pagājušajā gadā ieguvusi lielāko kazas piena izslaukumu Latvijā.

“Manas kazas esot vislielākās un visskaistākās, kā arī vienas no labākajām piena devējām, tāds ir vairāku speciālistu atzinums. Neesmu vēl redzējusi kopsavilkumu par piena izslaukumiem no kazu ganāmpulkiem, ko parasti publicē decembrī, bet Diplomu jau par velti nedod. Kazas ir labi jābaro, lai tās dotu pienu – tā ir aksioma. Protams ir arī jāatlasa ganāmpulkam labākās piena devējas,” atzīst S.Meniķe.

Kafejnīcas vēlas sadarboties
Viņa apbalvojumu saņēma Latviešu biedrības nama kafejnīcā “Preatore”, kur semināru organizēja Latvijas Kazkopības biedrība un “Siera klubs”. Tajā pārrunāja, kā radīt lielāku patērētāju interesi par kazkopības produktiem. Kazu piena un gaļas pārstrādātāji dalījās pieredzē, piedāvāja savu produkciju degustācijai un izgaršoja kaimiņu gatavoto. S.Meniķe secina, ka Latvijas kazu audzētāji var ražot labus diētiskus produktus. Seminārā tika piedāvātas dažādas jaunas receptes. Rīgas kafejnīcas vēlas sadarboties, lai no kazu produktiem gatavotu dažādus ēdienus. S.Meniķe atzīst, ka šobrīd viņa savus produktus var vest uz galvaspilsētu ne biežāk kā reizi nedēļā, bet pārējās dienās tā tiek pārdota Alūksnes tirgū. Taču sadarbībā ar citiem kazu audzētājiem tas varētu būs iespējams.

Pašlaik “Upenieku” ganāmpulkā ir 62 slaucamas Latvijas vietējās šķirnes kazas, bet pavisam ir vairāk nekā 100. Nākamā gada martā dzims kazlēni, un tad kazu skaits būs apmēram trīs reizes lielāks. Gandrīz visu pienu pārstrādā, iegūstot krējumu, biezpienu un sieru.  

Var gatavot sierus, ēdienus un tortes

No kazas piena var iegūt sviestu, kefīru, jogurtu un, protams, sieru. Kazas piena siers ir bagātāks ar olbaltumvielām un piena taukiem, bet holesterīna tajā ir mazāk nekā sierā no govs piena. Tiesa, tas ir dārgāks, jo dienā no kazas izslauc 3 līdz 5 litrus, bet no govs vidēji – 25 litrus piena. “Kazas piens ir atradums cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret govs pienu. Turklāt tajā esošie komponenti (tie pāriet arī sierā) ir tik spēcīgi un cilvēka organismam nepieciešami, ka spēj cīnīties ar vēzi, aizkavējot vēža šūnu augšanu,” uzsver S.Meniķe. Latvijā gadu no gada rodas arvien jaunas siera šķirnes, kas ražotas no kazas piena. No kazas siera vāra zupas, gatavo uzkodas, pamatēdienus un fantastiskas tortes. Kazas piena sieru degustācija ar atbilstošu vīnu un vismaz piecu ēdienu izgaršošana bija semināra dienas kārtībā.

Kategorijas