Aluksniesiem.lv ARHĪVS

"Mājas gariņš ir mājas sargs - ja vien viņš ir priecīgs.." Pededzes pusē mājas gariņu darinātāja Olga

Diāna Lozko

2018. gada 31. augusts 17:27

1085

Pededziete Olga Ivanova uzsākusi veidot lelles – mājas gariņus. Katram mājas gariņam uzšūtas ir arī savas drēbītes un sejā iegulstas kāds raksturs. Lai arī kādam dzīve pierobežā varētu šķist vienmuļa, O.Ivanova pierāda pretējo un ir viens no mazajiem motoriņiem, kurš Pededzi padara par aktīvu un vienmēr sirds siltuma pilnu pagastu.

Nav divu vienādu mājas gariņu
O.Ivanova stāsta, ka ieraudzījusi mājas gariņu lellītes šāgada “masļeņicā” Pededzē. “Tādas pārdeva tirdziņā, un es nopirku vienu šādu lelli savam bērnam,” stāsta O.Ivanova. Ar to gan viss tikai sācies, jo O.Ivanova nolēmusi, ka pati var izveidot šādu lelli. Tā nu sameklējusi informāciju internetā, izpētījusi iegādāto lelli un ķērusies klāt sava mājas gariņa veidošanai. “Galva lellei top no kaprona zeķbiksēm. Vēlāk galvu pielīmēju pie plastmasas pudeles un tad šo pudeli apgriežu. To tad ievietoju kafijas burciņā - tā top lelles rumpītis. Vēlāk šuju lellēm drēbītes un apģērbju mājas gariņus,” stāsta O.Ivanova. Rokdarbi viņai vienmēr ir patikuši, taču šāda veida darbus O.Ivanova darina pirmo reizi. Mājas gariņus novērtē arī O.Ivanovas septiņgadīgais dēls Aleksejs un deviņgadīgā meita Diāna. “Īsti pat nezinu, kāpēc tieši mājas gariņi, tā vienkārši ir sanācis. Katrs no viņiem iznāk citādāks, un nav divu vienādu mājas gariņu. Izgatavošanas procesā kas pamainās, un dažreiz to, kāds iznāks mājas gariņš, nosaka arī garastāvoklis, kāds ir bijis, darinot lellīti,” teic O.Ivanova.

Kur piedzimi, tur arī būsi noderīgs
O.Ivanova ir studējusi pedagoģiju Pleskavā un pabeigusi Pleskavas pedagoģijas universitāti, bet Pededzē viņu bieži vien var satikt Pededzes tautas namā, kur viņa strādā par apkopēju. Tur vietām var redzēt arī viņas darinātās lentīšu gleznas, kuras tapušas, veidojot zīmējumu ar krāsainām lentēm. “Izņemot īsus posmus, visu dzīvi esmu dzīvojusi Pededzē. Te ir mani lauki, dzīvoju vecāku mājās. Te viss attīstās, un Pededze kļūst aizvien skaistāka, sakoptāka,” atzīst O.Ivanova. Daudzi mēdz teikt, ka mazajiem pagastiem, it sevišķi pierobežā, nav īpašas nākotnes, taču O.Ivanova tam nepiekrīt. “Krieviem ir tāds teiciens - kur piedzimi, tur arī būsi noderīgs. Protams, ir kūtrāki cilvēki, kuri nevēlēsies nekā darīt, un sūkstīsies, taču Pededzē ir daudz darbīgu ļaužu. Man būtu žēl atstāt tēva mājas un šo vietu,” pauž O.Ivanova.

Cilvēki māk viens otrā saredzēt kopīgo
Jautāta par dzīvi pierobežā O.Ivanova atzīst, ka šejienes ļaudis nejūt itin nekādu sašķeltību, par kuru citreiz runā valsts mērogā. O.Ivanova neizslēdz to, ka sašķeltība nacionalitātes jautājumos noteikti kaut kur arī valda, taču viņa to ne reizi nav izjutusi Pededzē. Tur vienmēr dzīvojuši draudzīgi un cilvēki māk viens otrā saredzēt kopīgo, nevis atšķirīgo. “Mēs visi labi sadzīvojam un esam pieraduši viens pie otra. Nevaru pateikt neko sliktu. Galvenais jau ir saprast arī to, ka cilvēku nevar piespiest mainīties, bet katram pašam būtu jāvēlas augt un arī tiekties uz kaut ko, kaut vai iemācīties ko jaunu,” uzsver O.Ivanova. Viņa ir labs piemērs tam, kā nenolaist rokas un atrast aizvien jaunas un interesantas idejas, kuru realizēšana nes prieku un skaistumu gan sev, gan arī citiem.

Kas tad īsti ir mājas gariņi?
Mājas gariņi ir raksturīgi slāvu un baltu folklorai. Dažreiz stāstīts, ka mājas gariņam ir arī sieva Kikimora, kura gan dzīvo mājas pagrabā. Mājas gariņi pārsvarā attēloti kā maza auguma spēcīgi vīriņi, kuriem ir bārda. Folkloras liecības vēsta, ka mājas gariņš reizumis varēja gan izskatīties arī pēc paša mājas saimnieka, citreiz gan ar asti un ragiem. Mājas gariņa esamība varēja saistīties arī ar pirmskristietības vecajo kultu, kurā cilvēki godāja aizgājējus un savus senčus. Tieši tāpēc arī mājas gariņu citreiz saukāja par vectētiņu. Bieži vien mājas gariņus var dzirdēt, nevis redzēt, un redzēt mājas gariņu nemaz nav tik laba zīme. Mājas gariņš ir mājas sargs - ja vien viņš ir priecīgs, mājās viss ir labi. Nereti, lai padarītu mājas gariņu priecīgu, mājinieki atstāja viņam mazas dāvaniņas - pienu, tabaku, sāli vai maizi. Ja mājas gariņš ir sadusmots, tas var rīkoties gluži kā poltergeists, tiesa, tas reti kad varot nodarīt ļaunu. Ja mājas gariņš ir ļoti sadusmots, tas var pamest māju un tad māja zaudē savu sargu. Folklora vēstī, ka mājas gariņi spēj paredzēt arī nākotni. Ja mājinieki sajūt mājas gariņa mataino pieskārienu un tas ir maigs, kā arī silts – būs liela veiksme, taču, ja mājas gariņa pieskāriens ir auksts, tad mājai tuvojas neveiksme.

Avots: en.wikipedia.org/wiki/Domovoi

Raksts no laikraksta "Alūksnes Ziņas" arhīva.

Kategorijas