Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē draudzīgas vietas bērniem!

Līga Vīksna

2018. gada 3. septembris 19:18

638

Alūksnes salona “Skaistuma darbnīca” īpašnieks un frizieris Māris Vīgups vienmēr bijis sociāli atbildīgs uzņēmējs. Pagājušajā gadā viņš ar sievu Jeļenu Alūksnes un Apes novados atklāja vēl nebijušu sociālo projektu - “Draudzīga vieta bērnam”.

Uzlīme – iedrošinājums bērnam
M.Vīgups atzīst – ideja par šādu akciju, kuras mērķis ir ārkārtas situācijā palīdzēt bērnam, radusies kopā ar klientiem friziera krēslā sarunu laikā. “Arī mūsu salonā ir bijušas situācijas, kad ienāk bērni patverties, nomierinās un dodas tālāk. Viņi ienāca, jo šī vieta viņiem bija pazīstama. Sadarbībā ar bāriņtiesu esam formulējuši četras vienkāršas lietas, kas bērnam ārkārtas situācijā var gadīties. Tās modelēju no sava kā uzņēmēja skatpunkta, lai pēc iespējas mazāk uzņēmējam būtu papildu pienākumu un atbildības, tomēr tajā pašā laikā lai jebkurš uzņēmums varētu akcijā iesaistīties,” saka M.Vīgups.
Pirmie akcijai pievienojās: “Skaistuma Darbnīca”, biedrība „Alūksnes nevalstisko organizāciju atbalsta centrs”, veterinārā klīnika “Labākie draugi”, SIA “Pie Zvejnieka” veikals pie autoostas, SIA “JM Grupa” solārijs pretim poliklīnikai, Apes kafejnīca “Krodziņš” un Apes frizētava. M.Vīgups uzsver – tie ir uzņēmumi, kuri jau šobrīd īsteno akcijas pamatuzdevumus. “Uzlīme ir apliecinājums un publisks vēstījums tam, ka jūs esat par to, lai bērni justos droši. Šī uzlīme bērnam ir kā iedrošinājums, ka te var nākt meklēt palīdzību,” saka M.Vīgups.

esSaziņa ar vecākiem un patveršanās
Bērni bieži skolā izlādē savam telefonam bateriju, bet pēc skolas viņi vēl apmeklē interešu izglītības un profesionālās izglītības nodarbības, tomēr vecākus sazvanīt vajag. “Redzot uzlīmi, bērni varēs ienākt un lūgt uzlādēt mobilā tālruņa bateriju. Ja bērnam ir līdzi lādētājs, uzņēmējam jānorāda uz kontaktu, kur to var izdarīt līdz līmenim, lai var sazvanīt vecākus. Vēlams pārliecināties, ka bērns patiesi zvana vecākiem. Ja lādētāja bērnam līdzi nav, viņš var lūgt jūsu tālruni piezvanīt. Tad zvanu veic uzņēmējs, stādās priekšā, pārliecinās, vai piezvanījis bērna vecākiem, izstāsta, kur bērns atrodas, un tikai tad nodod telefonu bērnam sarunai ar kādu no vecākiem.
Otrā lieta ir uzgaidīšana uzņēmuma telpās. Uzņēmēja pienākums - noskaidrot iemeslu, kādēļ jāpagaida, un izvērtēt pamatotību. Iemesli uzgaidīšanai var būt, piemēram, pēkšņas un spēcīgas  lietusgāzes, izbīlis no suņa vai iereibuša onkuļa,” stāsta M.Vīgups.

Tualetes apmeklējums un glāze ūdens
Trešā lieta ir tualetes apmeklējums bērnam. “Neuztraucieties, ja jūsu uzņēmumā nav publiskas tualetes. Esam konsultējušies ar Bērnu tiesību aizsardzības inspekciju un sanitāro inspekciju, kas apliecināja, ka sociālajā akcijā ir pieļaujams, ka tā ir darbinieku tualete, jo bērns to apmeklēs ārkārtas situācijā. Ceturtā lieta – glāze ūdens bērnam padzerties, neko citu jūs bērnam dot nedrīkstat. Savukārt, ja novērojat, ka bērnam ir veselībai, dzīvībai, drošībai bīstamas situācijas, tad gan ir jāziņo Valsts policijai un mediķiem,” saka M.Vīgups.
Uzlīmes dizaina tapšanā piesaistīta Alūksnes jaunā uzņēmēja Nadīna Dudare, kuras uzņēmums “Stick With Us” uzlīmi izgatavoja. “Ilgi domājām, kādus simbolus un krāsas uzlīmē ietvert, lai tā nestu skaidru un nepārprotamu vēstījumu bērniem. Uzlīmes forma ir kā “Google maps” simbolam, kas apzīmē atrasto vietu. Bija prieks ar Nadīnu sadarboties - viņai ir jaunas un mūsdienīgas idejas. Cerēsim, ka šī ideja “aizies tautā”. Palīdzēt otram grūtā brīdī – tas ir tik vienkārši!” saka J.Vīgupa.

Rosina pievienoties arī citus
Par akciju jau informēti Alūksnes novada izglītības iestāžu pārstāvji, kuri  saņēmuši arī informatīvus plakātus. Sanāksmē uzņēmēja uzmanība vērsta uz to, ka var būt cilvēki, kuri šādu ideju izmanto ļaunprātīgi. M.Vīgups cer - tā kā esam mazpilsētas, kur daudzi cits citu pazīst, tas varētu šādas situācijas mazināt. “Šobrīd akciju administrēsim paši, bet, ja tā uzņems lielus apgriezienus, tad piesaistīsim kāda fonda palīdzību. Priecāšos, ja akcijā iesaistīsies arī Balvu un Gulbenes uzņēmēji. Pieļauju, sākotnēji bērniem būs pastiprināta interese un viņi ieradīsies pie jums, lai pārliecinātos, “vai tas strādā” – būsim saprotoši. Ja nolemjat akcijā vairs nepiedalīties, uzlīme jānoņem un mūs jāinformē,” saka M.Vīgups.
Sociālajā tīklā “Facebook.com” īpašā lapā “Draudzīga vieta bērnam” arī atrodama informācija par akciju un visu uzņēmumu saraksts, adreses, kuri tai pievienojušies.


Šobrīd akcijā jau iesaistījušies uzņēmumi un iestādes:
SIA “Skaistuma Darbnīca”,
Biedrība „Alūksnes nevalstisko organizāciju atbalsta centrs”,
Veterinārā klīnika “Labākie draugi”,
SIA “Pie Zvejnieka”,
SIA “JM Grupa” solārijs,
Alūksnes un Apes novadu laikraksts “Alūksnes Ziņas”,
Laikraksts “Malienas Ziņas”,
Alūksnes solārijs “Šeila”,
Alūksnes frizētava “Lave”,
Alūksnes kafejnīca “Pie Martas”,
Alūksnes Kultūras centrs,
Alūksnes viesnīca “Benevilla”,
Apes apavu veikals “A.L.fashion”,
Apes frizētava (Stacijas ielā 9),
Apes kafejnīca “Krodziņš”.
Interesenti, kuri arī vēlas atbalstīt akciju, aicināti sazināties ar
“Skaistuma Darbnīcu”.


Raksts no laikraksta "Alūksnes Ziņas" arhīva.

Kategorijas