Lazanja – tas nav ēdiens!
Kad mazliet apnicis ēdienreizēs pasniegt kartupeļus, tad viena no
alternatīvām ir makaroni jeb pareizāk tos būtu dēvēt – pasta. Tomēr,
ņemot vērā gadu gaitā lietoto un vismaz laukos ierastāko apzīmējumu,
saukšu tos tomēr par makaroniem.
Šoreiz kāda recepte, kuras
īstenošanai droši vien vajadzētu izvēlēties kādu brīvdienu, kad šai
nodarbei var ļauties nesteidzīgāk.
Tikai retais nebūs redzējis
sirsnīgo filmiņu par paslinko un apaļīgo runci Gārfildu. Viņš ir
nesatricināmi pārliecināts, ka dzīve ir brīnišķīga, ja var tikai ēst un
gulēt, jo kāpēc gan būtu jādara vēl kaut kas. Viens no Gārfilda
iecienītākajiem kārumiem ir lazanja, kurai viņš veltījis “spārnoto”
frāzi” – lazanja, tas nav ēdiens, tas ir dzīvesveids!
Tad nu ķersimies klāt, lai pārliecinātos – vai tiešām tas tā ir.
Ja
būtu jānoraksturo, no kā sastāv šis kārtojums, tad visvienkāršākais
skaidrojums būtu – lazanjas plāksnītes, divu veidu mērces un siers.
Tomēr šis ir ēdiens, ar kuru var eksperimentēt, līdz iegūst sev tīkamāko
garšas buķeti. Nemaz jau nerunājot par to, ka pagatavošanai var
izvēlēties maigāko vistas gaļu, cūkgaļu vai liellopa gaļu. Tāpat
katrreiz atšķirīgi tā garšos, ja izvēlēsities citu siera šķirni, no
kuras veidot aromātisko “cepurīti”.
Ja man būtu jāgatavo lazanja tikai sev un nebūtu jārēķinās ar pārējiem ģimenē, tad noteikti šai virskārtai izmantotu smilteniešu ražoto Latvijas sieru, bet, lai nebūtu lieku strīdu, esam vienojušies par Krievijas vai Holandes, un atkal ar piebildi, ka kvalitāte ir galvenais, tāpēc drošāk izvēlēties zināmu ražotāju produktu.
Sākam gatavot!
Vispirms jāpagatavo baltā mērce.
Katliņā liek aptuveni 50 gramus sviesta, sakarsē un pievieno četras
ēdamkarotes kviešu miltu. Turpina karsēt, maisot ar koka karoti, līdz
milti iegūst zeltainu nokrāsu. Tad rūpīgi maisot un turpinot karsēt
(nevārīt!) pakāpeniski pievieno aptuveni vienu litru piena. Mērcei jābūt
krējuma konsistencē. Kad piens pieliets, noņem no uguns un pievieno
aptuveni 100 gramus rīvēta siera, sāli, piparus, pierīvē muskatriekstu.
Rūpīgi samaisa, lai nebūtu kunkuļi.
Gatavo gaļas mērci.
Nepieciešams
aptuveni kilograms maltās gaļas. Mana izvēle ir liellopa un cūkgaļa
attiecībās 1:3. Gaļu pārkaisa ar maltajiem pipariem un kārtīgi apcep uz
pannas. Liek katliņā. Sagriež divus sīpolus, sarīvē pāris burkānu (vai
vienu lielāku), apcep eļļā, kamēr sīpoli zeltaini. Pievieno 250 gramus
tomātu mērces un vēl pāris minūtes pacep. Tad liek katliņā pie gaļas.
Pievieno sāli, pielej aptuveni litru ūdens un uz lēnas uguns sautē
aptuveni pusstundu. Mērcei nav jābūt biezai, tieši pretēji – ēdiens
savienosies aromātiskāks, ja mērce būs šķidrāka.Kad abas mērces
pagatavotas, ņem dziļāku cepešpannu, ieklāj cepampapīru un sāk kārtot –
vispirms ielej nelielu kausiņu gaļas mērces, lai ietaukotu pamatni. Tad
klāj lazanjas plāksnītes. Ir dažādi veidi, kā iesaka tās sagatavot, bet
parasti mēdzu tās iemērkt uz pāris minūtēm siltā ūdenī. Virs lazanjas
plāksnītēm liek gaļas mērci, tad pārsmērē ar balto mērci un atkal
plāksnītes. Atkarībā no pannas lieluma procesu atkārto ar tādu aprēķinu,
lai virsējā paliktu kārta ar balto mērci. Nobeigumā pārkaisa ar rīvētu
sieru. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un 180 grādos cep aptuveni pusstundu.
Sagriezt
porcijās būs vieglāk, ja pēc izņemšanas no cepeškrāsns lazanjai ļaus
minūtes 10–15 atpūsties. Ja neizdodas visu notiesāt vienā maltītes
reizē, tad nākamajā dienā tā garšos ne sliktāk, atliks vien uzsildīt
mikroviļņu krāsnī. Šis ir viens no ēdieniem, ko gatavoju saviem
studentiem līdzņemšanai steidzīgajām kopmītņu maltītēm. Labu apetīti!
Kategorijas
- Laikraksta sludinājumi
- Pērk
- Pārdod
- Dažādi
- Pakalpojumi
- Maina
- Izīrē
- Vēlas īrēt
- Dāvinu
- Darbs - meklēju
- Darbs - piedāvāju
- Pazudis / Atrasts
- Līdzjutība
- Sludinājumi
- Transports
- Nekustamais īpašums
- Darbs un izglītība
- Izklaide
- Mājdzīvnieki
- Dažādi
- Mājsaimniecība
- Lauksaimniecība
- Labsajūta un veselība
- Celtniecība
- Elektronika
- Pērk
- Pārdod
- Forums
- Mana dzīvesvieta
- Cilvēki
- Izklaides iespējas
- Sanāca kā vienmēr...
- Ir ko teikt?
- Izklaide un kultūra
- Transports un satiksme
- Pilsēta
- Darba devēji
- Citos portālos
- Diena.lv
- Db.lv
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Sarunas par dzīvi
- Latvija pēc 90
- 8778
- Konkursi
- Mīlestības stāstu konkurss
- Blogi
- Afiša
- Koncerti
- Teātra izrādes
- Izstādes
- Sports
- Balles un diskotēkas
- Bērniem
- Filmas
- Citi pasākumi
- Dievkalpojumi
- Jauniešiem
- Senioriem
- Svētki
- Piemiņas pasākumi
- Izlaidumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Cope un medības
- Dzive laukos
- Veselība
- Sports
- Politika
- Vēlēšanu ziņas
- 10. Saeimas vēlēšanas
- 11. Saeimas vēlēšanas
- Kultūra
- Konkursi
- Vietējās ziņas
- Skolu ziņas
- Pasaules ziņas
- Latvijas ziņas
- Policijas ziņas
- Skola Kanaviņu kalnā
- Senioriem
- Vēlēšanas 2017
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Statiskas lapas
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Teritoriālās reformas krustcelēs
- Izklaide
- 13. Saeimas vēlēšanas
- Slēpņošanās spēle "Discover the city"
- Koronavīruss
- "Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā"