Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apē atklāts atjaunotais dzelzceļa tiltiņš pār Jašupīti

Daiga Bojāre

2018. gada 10. septembris 07:27

3046

Augusta izskaņā  Apes pilsētas 90.jubilejas svētku ietvaros visi interesenti bija aicināti piedalīties EST-LAT programmas projekta “Zaļie dzelzceļi” atklāšanas tūrē Ape-Moniste.

Pasākums notika pie bijušā dzelzceļa tiltiņa pār Jašupīti. Par godu svētkiem tiltiņš bija ietērpts svētku rotā. Lai radītu atmosfēru, ka šeit kādreiz kursējis bānītis, tika uzstādīts bānīša vagona makets, pie kura ne tikai varēja fotografēties, bet arī iejusties pasažiera lomā un mieloties ar līdzpaņemtām uzkodām. Sanākušajiem īsta ceļojuma noskaņu radīja pie soliņiem novietotie aksesuāri – čemodāni un grozi, it kā cilvēki gatavotos tūliņ, tūliņ kāpt vilcieniņā, kā arī stacijas pulkstenis, pasta kastīte un veclaicīgs radio, kas atskaņoja pašus labākos “vecos” gabalus. Tur pat tika izvietoti arī tam laikam, kad kursēja bānītis, raksturīgie apģērbi, radot iespēju ietērpties un fotografēties pie bānīša.

Par lustīgu gaisotni, spītējot lietum, rūpējās Gulbenes –Alūksnes bānīša laupītāji, stāstot ne tikai aizraujošus stāstus par bānīti, bet sasildot katru salijušos un nosalušu pasākuma apmeklētāju ar sātīgu, piparotu putru. Apes tūrisma darba organizatore Astra Binde ne tikai dalījās vēsturiskos faktos un interesantos stāstos, kas saistīti ar bānīša līniju Apes posmā, bet arī iepazīstināja atnākušos ar projekta “Zaļie dzelzceļi” aktivitātēm. Svinīgi tika pārgriezta lenta un atklāts atjaunotais tiltiņš. Kā pirmais to šķērsoja Apē dzīvojošais igaunis Einārs Ciemezis, dziedot dziesmu igauņu valodā. Patīkamu, negaidītu pārsteigumu sagādāja mūsu velo sporta entuziasti Mairis Levans, Jānis Baltaisbrencis un Matīss Karro, kuri gatavojoties MTB maratona posmam Apes pusē, izbrauca pa Ape-Moniste velomaršrutu un ieradās uz pasākuma atklāšanu. Viņi pieļāva iespēju, ka nākamā gada velosacensību posmā varētu iekļaut šo “Zaļie dzelzceļi” velomaršrutu. Ļoti ceram uz sadarbību!

 Mūsu novadā ”Zaļo dzelzceļu” 3,5 km garais posms ir patiešām zaļš, jo tas pāri vecajiem dzelzceļa tiltiņiem ved gan cauri mežam, gan zaļojošām pļavām un ganībām, labības laukiem, gar mežābelēm un mežrozēm, miķelīšu audzēm. Igaunijas robežas tuvumā, pakāpjoties kalnā pie robežstaba, paveras skaista ainava uz Apes pusi. Jāatzīmē, ka šo posmu pašlaik ne visur ir viegli izbraukt. Maršruts tā vidusdaļā – pļavas posmā ir nedaudz ekstrēms, nelīdzens, bet to veicot gūtās emocijas noteikti atsver šīs grūtības!

Kategorijas