Īstais laiks saimniekot taupīgi
Ne vienmēr izdodas pārtikas produktus iepirkt ar apdomu, vismaz man.
Pēc maltītes pagatavošanas tāpat kaut kas paliek pāri, tiek aizmirsts un
iegulst ledusskapī, līdz izskatās pārāk aizdomīgi, lai apēstu. Tagad
ir pats labākais laiks, lai šādus pārpalikumus jau laikus izmantotu, jo
ir, ar ko tos salikt kopā un pagatavot garšīgus un veselīgus ēdienus.
Dārzos
ražas netrūkst. Ja ābelēm šis iekrīt augļu gads, tad saimnieki pat
nezina, kur lai visus ābolus liek, – kaut uz mežu zvēriem jāved. Tagad
ir arī īstais laiks kartupeļu ēšanai, jo tie nāk tieši no vagas.
Pirmais variants – ar biskvīta mīklu
“Neesam
izšķērdīgi, apēdam visu,” savas ģimenes virtuves pieredzē dalās divu
bērnu māmiņa Daiga Jurģe, kura ikdienā strādā par pavāri bērnudārzā.
Daiga
iesaka, kā ar āboliem salikt kopā, piemēram, olas, kad iepakojumā to
vēl daudz, derīguma termiņš jau klauvē pie durvīm, bet ceptas un vārītas
olas un omletes ir apnikušas. Tāpat ar āboliem iespējams sakombinēt
auzu pārslas, kad putrās tās vairs negribas ēst, bet iepakojums vēl nav
iztukšots.
Abos gadījumos var cept ābolkūkas, kas Jurģu ģimenē labās garšas dēļ no galda pazūd vēl karstas.
Pirmajā
kūkas variantā ābolus nomizo, izgriež serdi, ābolus sagriež šķēlēs un
kārto uz apaļā kūkas veidnē ieklāta cepampapīra tā, lai starp šķēlītēm
nepaliktu tukši robi.
Pagatavo biskvīta mīklu no piecām olām, piecām
ēdamkarotēm miltu (bez kaudzes, bet nestrīķētām) un piecām strīķētām
ēdamkarotēm cukura (ja veidne lielāka, var ņemt vairāk olu un attiecīgi
tikpat vairāk karošu miltu un cukura). Svarīgi, lai visi produkti būtu
istabas temperatūrā.
Uzmanīgi atdala olu dzeltenumus no baltumiem.
Ļoti svarīgi, lai baltumos nebūtu ne kripatiņas no dzeltenuma. Lai
olbaltums sakultos īpaši lielā apjomā, tam pievieno deserta karoti
ūdens. Olbaltumu kuļ tik ilgi, līdz veidojas stingras putas. Tad
pievieno apmēram trešo daļu cukura un turpina īsu brīdi kult, līdz putas
kļūst stingas un spīdīgas. Sakuļ dzeltenumus ar atlikušo cukuru un
vaniļas cukuru gaišās un biezās putās (var uzreiz izmantot lāpstiņas, ar
kurām tika kulti baltumi). Baltumi un dzeltenumi jākuļ veikli cits aiz
cita. Kad dzeltenumi sakulti, tajos iecilā pusi no baltumiem. Maisīt
nedrīkst, jo citādi olbaltums zaudēs apjomu. Vienlaikus, cilājot olu
masu, pamazām iesijā miltus. Miltiem var pievienot ēdamkaroti kartupeļu
cietes, lai biskvīta masa būtu stingrāka, un pusi tējkarotes cepamā
pulvera.
Kad milti iejaukti olā, iecilā atlikušos olbaltumus. Gatavo
mīklu pārlej pāri cepamajā formā saliktajām ābolu šķēlītēm un liek
karstā cepeškrāsnī 220 grādu karstumā. Biskvīts jācep apmēram 15
minūtes. Cepšanas sākumā nekādā gadījumā nevajag virināt krāsns durvis.
Biskvīts ir gatavs, kad, to pataustot ar pirkstu, veidojas neliela
bedrīte, kura uzreiz pēc tam izlīdzinās. Ja bedrīte neceļas atpakaļ,
biskvītu jāturpina cept.
Kad kūka gatava, to apgāž otrādi uz paplātes vai liela šķīvja, lai āboli būtu virspusē. Karsto kūku uzreiz pārlej ar skābu krējumu (jo tas treknāks, jo būs garšīgāk), kas sakults ar divām ēdamkarotēm cukura. Krējumu vajag aptuveni 300 gramus jeb glāzi. Pārkaisa kanēli. Šāda kūka ir garda gan karsta, gan arī otrajā dienā.
Otrais variants – ar auzu pārslu mīklas drupačām
Ja mājās aizķērušās auzu pārslas, tad sanāks citāda ābolkūka, līdzīga cepumiem.
Vajag
200 gramus auzu pārslu, 200 gramus mīksta sviesta, 200 gramus miltu,
tējkaroti cepamā pulvera, 200 gramus cukura un nedaudz vaniļas cukura.
Visas sastāvdaļas sastrādā mīklā. Mīklu saveļ pikā un pēc tam sadrupina
uz plāts, kurā ieklāts cepampapīrs. Plāti ar mīklu liek karstā
cepeškrāsnī un cep 10 minūtes. Tad izņem, pārliek pāri nomizotus,
šķēlītēs sagrieztus ābolus. Sakuļ skābo krējumu (apmēram glāzi) ar vienu
olu vai diviem olu dzeltenumiem un divām ēdamkarotēm cukura, pārlej
pāri āboliem, pārkaisa ar kanēli un turpina cept vēl kādas 10 minūtes,
līdz kūka gatava.
Ābolus var salikt kopā ar biezpienu, ja arī tas
aizstāvējies ledusskapī, vēl nav saskābis, ierastajā veidā jau apnicis,
bet jaunas idejas nenāk prātā. Tad var cept cepeškrāsnī ābolus.
Āboliem
izgriež serdi. Vidū pilda biezpiena masu (biezpienu, kas sajaukts ar
jēlu olu un nedaudz cukura). Ja masu grib krēmīgāku, to sablendē. Ābolus
liek karstā cepeškrāsnī un cep. Kad āboli gatavi, tiem var pārkaisīt
pūdercukuru.
Derēs pat Latvijas simtgades svētku galdā
Jurģu
ģimenē otra dzīve jeb ceļš uz vēderu tiek dots kartupeļu biezputrai. Ja
vienā reizē visa netiek apēsta, vai nu sacep, vai arī gatavo kroketes.
“Tagad
visi runā par Latvijas simtgadi. Nu tad, lūk, glīti noformēts, tas var
būt ēdiens pat valsts simtgades galdā, ko pasniegt kopā ar Latvijas
ķilavām,” iesaka Daiga. Šādu no tupeņu biezputras otrreiz pagatavotu
ēdienu svētku reizē var pasniegt galdā “pa smuko” – glīti noformētu un
ar skābu krējumu, kam pievieno zaļumus, ķiploku, sāli, piparus. Garšas
buķeti iespējams papildināt, klāt pasniedzot ķilavas.
Kroketēm
(mazākai porcijai) vajadzēs glāzi kartupeļu biezeņa, olas dzeltenumu,
1/4 glāzes rīvēta siera (šķirne pēc izvēles), glāzi rīvmaizes
apviļāšanai, olu apviļāšanai, trīs četras glāzes augu eļļas vārīšanai,
kā arī sāli un piparus.
Sajauc kartupeļu biezeni ar olas
dzeltenumu, sieru, pipariem un sāli. Izveido nelielas bumbiņas. Ja masa
šķiet par mīkstu, pievieno miltus. Sakuļ olu. Bumbiņas iemērc sakultā
olā, tad – rīvmaizē. Liek vārīties dziļākā pannā sakarsētā eļļā apmēram
trīs minūtes, līdz bumbiņas kļūst zeltainas (ar eļļu nevajag pārspīlēt,
tai tikai jāapņem bumbiņas). Eļļu no gatavajām bumbiņām nosusina uz
papīra dvieļa. Pasniedz siltas ar skābu krējumu.
Sieru iespējams
aizstāt ar kūpinātu gaļu, ko, kubiņos sagrieztu, vispirms sacep ar
sīpoliem, liekās taukvielas pēc tam notecinot.
Materiāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.
Kategorijas
- Laikraksta sludinājumi
- Pērk
- Pārdod
- Dažādi
- Pakalpojumi
- Maina
- Izīrē
- Vēlas īrēt
- Dāvinu
- Darbs - meklēju
- Darbs - piedāvāju
- Pazudis / Atrasts
- Līdzjutība
- Sludinājumi
- Transports
- Nekustamais īpašums
- Darbs un izglītība
- Izklaide
- Mājdzīvnieki
- Dažādi
- Mājsaimniecība
- Lauksaimniecība
- Labsajūta un veselība
- Celtniecība
- Elektronika
- Pērk
- Pārdod
- Forums
- Mana dzīvesvieta
- Cilvēki
- Izklaides iespējas
- Sanāca kā vienmēr...
- Ir ko teikt?
- Izklaide un kultūra
- Transports un satiksme
- Pilsēta
- Darba devēji
- Citos portālos
- Diena.lv
- Db.lv
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Sarunas par dzīvi
- Latvija pēc 90
- 8778
- Konkursi
- Mīlestības stāstu konkurss
- Blogi
- Afiša
- Koncerti
- Teātra izrādes
- Izstādes
- Sports
- Balles un diskotēkas
- Bērniem
- Filmas
- Citi pasākumi
- Dievkalpojumi
- Jauniešiem
- Senioriem
- Svētki
- Piemiņas pasākumi
- Izlaidumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Cope un medības
- Dzive laukos
- Veselība
- Sports
- Politika
- Vēlēšanu ziņas
- 10. Saeimas vēlēšanas
- 11. Saeimas vēlēšanas
- Kultūra
- Konkursi
- Vietējās ziņas
- Skolu ziņas
- Pasaules ziņas
- Latvijas ziņas
- Policijas ziņas
- Skola Kanaviņu kalnā
- Senioriem
- Vēlēšanas 2017
- Palīdzēsim ķepaiņiem!
- Statiskas lapas
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Teritoriālās reformas krustcelēs
- Izklaide
- 13. Saeimas vēlēšanas
- Slēpņošanās spēle "Discover the city"
- Koronavīruss
- "Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā"