Aluksniesiem.lv ARHĪVS

No 16 partijām uz “Alūksnes Ziņu” jautājumiem atbild 10

Laura Felša

2018. gada 21. septembris 00:00

319

6.oktobrī notiks 13.Saeimas vēlēšanas, kurās dalību pieteikušas un kandidātu sarakstus iesniegušas  16 partijas. Vidzemes reģiona partiju līderiem/pārstāvjiem Alūksnes un Apes novadu laikraksts “Alūksnes Ziņas” uzdeva trīs vienādus jautājums, uz kuriem gan atbildēja tikai 10 no 16 politisko partiju pārstāvjiem. “Latvijas krievu savienība”, “Rīcības partija”, “Latvijas centriskā partija”, sociāldemokrātiskā partija “Saskaņa”, Latvijas reģionu apvienība un “Zaļo un Zemnieku savienība” nav sniegušas atbildes.

Alfrēds Buls (“Latviešu Nacionālisti”)
1. Politiskā partija tika izveidota tikai pirms pāris mēnešiem, tāpēc apvienība tīri fiziski nebija spējīga kaut ko paveikt.
2. Mūsu pienākums būs panākt visu Latvijas novadu harmonisku attīstību. Lai Latvijas teritoriālā reforma atbilstu latviešu tautas vairākuma interesēm, nevis “tautas kalpu” ērtībai.
3. Izglītība un novadu iedzīvotāju veselības aprūpes sistēma ir jānodrošina pēc iespējas tuvāk iedzīvotāju dzīvesvietai. Pašvaldībām ir daudz iespēju. Jautājums tikai - vai pašvaldības patiesi ikdienā domā par iedzīvotājiem vai viņiem tie ir vajadzīgi tikai pirmsvēlēšanu periodā?
Gints Gābers (“No sirds Latvijai”)
1. Viss, ko esam darījuši valsts labā, ir bijis darīts arī Alūksnes un Apes novadu labā. Esam divās kampaņās savākuši desmitiem tūkstošu balsu par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim. Iestājamies arī par degvielas akcīzes nodokļa pilnīgu ieskaitīšanu ceļu fondā.
2. Viena no lietām, par ko iestāsimies, būs panākt Eiropas Savienības platību maksājumus Latvijas fermeriem vismaz Polijas zemnieku līmenī. Atbalstīsim pensiju līdz 430 eiro neaplikšanu ar nodokļiem. Samazināsim elektrības cenas, atceļot OIK.
3. Drošākais veids, kā nodrošināt maksimālo pakalpojumu daudzumu, ir lokāls demogrāfiskais bums. Strauji palielinoties Alūksnes un Apes iedzīvotāju skaitam, daudzi pakalpojumu sniedzēji būs priecīgi pāriet uz šiem novadiem.

Linda Liepiņa (“KPV LV”)
1. Partija dibināta pirms diviem gadiem. Tā nepiedalījās pašvaldību vēlēšanās ne Alūksnes, ne Apes novadā. Pagaidām konkrēti darbi saistās ar “KPV LV” biedru darbiem, kuru mājvieta vai lauku īpašumi atrodas Alūksnes un Apes novados. Aktīvi iesaistāmies Zeltiņu kultūras un sporta dzīvē.
“KPV LV” Apes un Alūksnes novados pašvaldību vēlēšanās piedalīsies 2021.gadā.
2. Pabeigsim reģionālo reformu, ieviešot 2.līmeņa jeb reģiona pašvaldības. Latvijā tiks izveidoti deviņi apriņķi. Ape ietilps Valmieras, bet Alūksne - Gulbenes apriņķī. Sakārtosim ceļus, atjaunojot ceļu fondu. Reģionu attīstībai tiks pakārtota jaunā nodokļu politika, kas veicinās jaunu darba vietu rašanos.
3. Šodienas galvenais valsts attīstības uzdevums ir nodrošināt iedzīvotājiem kvalitatīvu pakalpojumu. Tādi būs attīstības centros – Gulbenē un Valmierā. Apriņķī jāatjauno kvalitatīvs sabiedriskā transporta tīklojums.

Juris Žuravļovs (“Par Alternatīvu”)
1. Politisko partiju apvienība ir izveidota šogad, tā vēl nav sevi pierādījusi katrā Latvijas novadā.
2. Atceļot sankcijas pret Krieviju, atjaunosim eksporta plūsmu uz Krieviju, sakārtosim novada ceļus. Aktivizēsim pierobežu sadarbības programmu ar Igauniju un Krievija, kas veicinās gan uzņēmējdarbības, gan kultūras un izglītības projektus.
3. Valsts un pašvaldības pakalpojumiem ir jābūt pieejamiem interneta resursos, Valsts ieņēmumu dienestam nav tik ļoti jāuzrauga pašnodarbinātie - šis bizness ir jāatvieglo no birokrātijas sloga.

Inese Lībiņa-Egnere (“Jaunā Vienotība”)
1. Alūksnes novads tika iekļauts finansējuma atbalsta programmā “Rīcības plāns Latgales reģiona izaugsmei” - tas deva iespēju papildus reģionālo attīstības centru atbalsta programmai apgūt 2,3 miljonus eiro Alūksnes novadā un uzbūvēt industriālo ēku Rūpniecības ielā, sakārtot šo ielu. Apes novadā cieto segumu ieguva valsts ceļa posms Līzespasts-Trapene. Apes novadā notika Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta depo būvniecība, ko ekspluatācijā nodeva 2017.gadā. Abiem novadiem ļoti nozīmīga ir partijas stingrā nostāja Alūksnes slimnīcas jautājumā. No valsts investīcijām caur dažādām ministrijām sniegts atbalsts jaunu ēku būvniecību tehnisko projektu realizācijām un pašvaldībai piederošo ēku renovācijām abos novados.
2. Atbalsts jauna sporta centra izbūvei un veselības centra izveidei Alūksnes pilsētā, Apes novadā - valsts ceļu rekonstrukcija. Esam par izlīdzinošu reģionālo politiku – nodokļu atlaides, darba samaksas koeficients pēc attāluma no centra, lauku skolu koeficients.
3. Tādi pakalpojumi kā izziņas, iesniegumi, dažāda veida pabalstu, kompensāciju saņemšana un cita veida dokumentācijas noformēšana efektīvi jānodrošina caur valsts un pašvaldību vienotajiem klientu apkalpošanas centriem, kur iedzīvotājs var pieteikt un saņemt sev visu nepieciešamo informāciju. Vēlamies izvērst valsts pārvaldes atbalsta funkciju izvietošanu reģionos.

Jānis Bordāns (“Jaunā konservatīvā partija”)
1. Savā neilgajā darbības laikā Alūksnes novadā esam piedalījušies visos sabiedriski nozīmīgos notikumos – esam atbalstījuši slimnīcas kā diennakts medicīnas stacionāra saglabāšanu, veikuši iedzīvotāju aptaujas. Esam centušies un turpināsim pārliecināt iedzīvotājus, ka viņi ir patiesie savā valstī notiekošo procesu noteicēji.
2. Abos novados vēlamies panākt pārdomātu, plānveidīgu un loģisku saimniekošanu ilgtermiņā, kas ietver precīzas un darbojošās kultūras, mājokļu, uzņēmējdarbības atbalsta, izglītības, sociālās un citu jomu attīstību programmas, sabalansētas ar novadu iedzīvotāju un pašvaldību budžeta iespējām, uz iedzīvotāju vērsta novadu pārvalde un budžeta šķērdēšanas un nesaimnieciskas rīcības izskaušana. Viennozīmīgi saglabāsim Alūksnes slimnīcas diennakts neatliekamo palīdzību un medicīnas pakalpojumus.
3. Šajos novados gandrīz visi pamatpakalpojumi ir pieejami tikai reģionu centros - viens Valmierā, cits Gulbenē, Balvos, Madonā. Jāpārskata funkciju sadalījums.
 
Inga Liepa (“Progresīvie”)
1. Progresīvie dibināti 2017. gadā, tādēļ Saeimā vēl nav bijuši pārstāvēti. Tomēr esam organizējuši virkni akciju, lai iestātos par visiem pieejamu veselības aprūpi un tiesiskumu, kas ir būtiski ikviena novada iedzīvotājiem.
2. Ar progresīvā nodokļa un VID reformas palīdzību veidosim mazo uzņēmumu darbībai labvēlīgu vidi. Attīstīsim sociālās drošības sistēmu, kurā neatkarīgi no dzīvesvietas būs pieejams skaidri noteikts veselības, izglītības un sociālo pakalpojumu kopums, kā arī minimālo ienākumu līmenis, kas pakāpeniski tiks tuvināts 60 % no ienākumu viduspunkta valstī. Nodokļu un sociālās drošības sistēmas izmaiņu rezultātā augs vidusslānis, pirktspēja un līdz ar to - aktivitāte novados.
3. Mēs vēlamies mainīt pieeju pakalpojumu organizēšanai. Nevis cilvēkiem ir jābrauc uz lielajām pilsētām, bet gan pakalpojumu sniedzējiem jābūt mobiliem, kā arī jādod iespēja tiem, kuri to var, jautājumus kārtot elektroniski. Iestādēm jāizvairās no liekas birokrātijas, piemēram, nav jāpieprasa informācija, kuru tās var iegūt pašas.

Artis Pabriks (“Attīstībai/Par”)
1. Mārtiņš Bondars kā Saeimas deputāts ir aktīvi iestājies pret Alūksnes slimnīcas slēgšanu. Pats personīgi devās uz Alūksni, tikās ar slimnīcas vadību, vadošajiem ārstiem, pensionāru pārstāvjiem, invalīdu biedrības cilvēkiem un publiski plašsaziņas līdzekļos iestājās pret šauras interešu grupas mēģinājumiem pārņemt Alūksnes slimnīcas funkcijas ar vēlmi nopelnīt.
2. Mūsu mērķis ir katrā pašvaldībā nodrošināt pieejamus, labus izglītības, kultūras, sociālās un veselības aprūpes pakalpojumus. Pamata piedāvājumam reģionos ir jābūt tādam, lai cilvēki varētu justies droši.
3. Reģionu attīstībai jānotiek plānveidīgi un pārdomāti. Mēs īstenosim divas reģionālās stratēģijas - Lielrīgai un Latvijas reģioniem. Šī pieeja dos iespēju koncentrēt reģionālo attīstību, un vairums Eiropas fondu naudas nonāks Latvijas reģionos. Abu stratēģiju uzdevums būs nodrošināt pašvaldību sadarbību labu publisko pakalpojumu sniegšanā un teritorijas attīstībā, nodrošinot pieejamu veselības aprūpi, labas skolas un kultūru.

Paula Daniela Mūrniece (nacionālā apvienība “Visu Latvijai”)
1. Alūksnes novadu kā pierobežas novadu ir izdevies pievienot Latgales attīstības programmai. Tas ir ļāvis Alūksnes novadam iegūt ES finansējumu uzņēmējdarbības attīstībai vairāku miljonu eiro apjomā. Nacionālā apvienība nogādāja Alūksnes novada un apkārtējo novadu iedzīvotāju savāktos vairāk nekā 10 000 parakstus uz koalīcijas padomi veselības ministrei Andai Čakšai, aizstāvēja jautājumu par Alūksnes slimnīcas likteni. Piešķirti līdzekļi Tempļakalna izpētei, Alūksnes evaņģēliski luteriskās baznīcas restaurācijai, Alsviķu pirmsskolas izglītības iestādes “Saulīte” rotaļlaukuma labiekārtošanai.
2. Pagasta un novada centriem jābūt savienotiem ar cietā seguma ceļu - šī būtu viena no tuvākajos gados veicamajām lietām. Piedāvājam īstenot mājokļu atbalsta programmu, kurā iedzīvotājiem būtu iespēja savā īpašumā iegūt ekonomiskus un kvalitatīvus mājokļus. Vēlamies nodrošināt finansējuma pieejamību aizdevuma un dotāciju veidā, lai cilvēkiem būtu iespēja attīstīt uzņēmējdarbību reģionos.
3. Esam paredzējuši panākt, lai tiktu izstrādāta datorsistēma, kura nodrošinātu valsts individuālu komunikāciju ar iedzīvotājiem. Tiklīdz cilvēkam mainītos dzīves apstākļi, viņš saņemtu personīgu elektronisku vēstuli no valsts/pašvaldības puses. Piemēram, ja ģimenē piedzimst bērns, valsts nosūtītu viegli saprotamu informāciju par visiem atbalsta veidiem, ko iespējams saņemt. Mērķis nav panākt, ka tuvu mājai neefektīvi strādā kāda iestāde, bet lai visi iedzīvotāji neatkarīgi no dzīvesvietas saņemtu valsts un pašvaldības pakalpojumus.

Māris Pļaviņš (“LSDSP/KDS/GKL”)
1. Ja partijas pārstāvji nav pārstāvēti novadu domēs, tad ietekmēt novada attīstību ir ļoti grūti. Ir tikai personīgais ieguldījums. Es kā ārsts un speciālists nieru slimībās jau desmit gadus ik mēnesi konsultēju vismaz 20 Alūksnes un Apes novada pacientus, katru gadu vismaz reizi uzstājos ar lekciju Alūksnes ārstiem un papildinu Alūksnes bibliotēkas krājumus.
2. Gādāsim par drošu un sekmīgu Alūksnes slimnīcas darbību un izaugsmi, garantēsim vienlīdzīgu un taisnīgu veselības aprūpi un ārstu speciālistu pieejamību arī Alūksnē, noteiksim vienīgajam mājoklim labvēlīgu nekustamā īpašuma nodokli un atteiksimies no piespiedu zemes nomas.
3. Attiecībā par veselības aprūpi, jāveicina speciālistu regulāras pieņemšanas lielākajos novados. Mums jau ir daži pozitīvi piemēri, bet Veselības ministrijai šīs konsultācijas būtu maksimāli jāveicina. Līdzīgi varētu rīkoties arī citu nozaru speciālisti.
— Laura Felša
* Materiāls sagatavots ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.
Alūksnes un Apes novadu laikraksta “Alūksnes Ziņas” jautājumi, kas tika uzdoti visu partiju pārstāvjiem
1. Ko jūsu pārstāvētā partija līdz šim paveikusi, gādājot par Alūksnes un Apes novadu attīstību?
2. Jūsu partijas ievēlēšanas gadījumā - kas būs tās lietas, ko paveiksiet mūsu novadu attīstības jomā?
3. Kā nodrošināt un veicināt to, lai Alūksnes un Apes iedzīvotājiem maksimāli daudz pakalpojumi būtu pieejami savā novadā, nevis reģiona centrā vai galvaspilsētā?

Kategorijas