Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Īstenos vērienīgas ieceres

Līga Vīksna

2009. gada 25. novembris 14:58

1102

Jaunannas, Malienas un Sikšņu pamatskolas saņems apjomīgu finansējumu no “Sorosa fonda – Latvija” projektā “Pārmaiņu iespēja skolām”. Par šiem līdzekļiem Jaunannā taps izglītības centrs “Mūza”, Malienā – Bērnu un ģimenes atbalsta centrs, savukārt Sikšņu pamatskolā organizēs daudzveidīgas nodarbības dažādām paaudzēm.

Jaunannas pagasta pārvaldei piešķirti 25 000 eiro, Malienas – 24 119 eiro, Virešu – 19 297 eiro. “Pārmaiņu iespēja skolām” ir iespēja mazajām lauku skolām piesaistīt līdzekļus, lai veidotu skolas par daudzfunkcionāliem izglītības, kultūras, sociālā atbalsta centriem, tādēļ visas nodarbības iedzīvotājiem būs par brīvu.

Izglītos visus
Jaunannas pamatskolā, mūzikas un mākslas skolā veidos izglītības centru „Mūza”, kur īstenos dažādas izglītības programmas visām paaudzēm, piemēram, uzņēmējdarbībā, svešvalodu apguvē, datorzinībās, lietvedībā, daiļdārzniecībā, kulinārijā, keramikā, rokdarbos, vizuālajā mākslā, mūzikā un sportā.

“Pirms pieteicāmies projektam, aptaujājām iedzīvotājus, izzinot viņu vēlmes. Nodarbībās ar decembri varēs iesaistīties arī citu pašvaldību iedzīvotāji. Nodarbības ir izkārtotas vienmērīgi visa gada garumā, tādēļ viens iedzīvotājs varēs pagūt apmeklēt vairākas nodarbības. Projektā nav paredzēts telpu remonts – maksimāli visi līdzekļi atvēlēti, lai iedzīvotāji varētu izglītoties,” stāsta Jaunannas pamatskolas direktore Līga Toka – Čevere. Viņa priecājas, ka arī cilvēkiem laukos beidzot ir piedāvāta reāla iespēja pilnveidoties. “Ja cilvēki laukos ir apdalīti, jo viņus ierobežo sabiedriskā transporta nepieejamība, tad tagad varēs izglītoties uz vietas un par brīvu,” viņa saka.

Nodrošinās dušas pakalpojumus

Maliena no pārējiem atšķiras ar to, ka projektā ir arī pagasta pārvaldes, Malienas skolas fonda un biedrības “Mēs – Malienai” līdzfinansējums 785 latu apmērā. Malienas pamatskolas direktore Ieva Baltā – Pilsētniece norāda, ka centrā ne tikai sniegs atbalstu ģimenēm, bet arī piedāvās bērniem lietderīgi pavadīt brīvo laiku. “Nodrošināsim izglītošanās iespējas visiem interesentiem un dažādām paaudzēm, sadarbību ar vietējās iniciatīvas grupām un pagasta iestādēm. Centrā strādās psihologs. Tā kā Malienas pagastā ir 13 audžuģimenes, tad darbs ar tām būs prioritārs. Organizēsim dažādas nodarbības, seminārus, piemēram, angļu valodā, datorzinībās, uzņēmējdarbībā, būs arī sporta nodarbības,” viņa norāda.
Atvērs brīvā laika pavadīšanas telpu “Kabata”, kur bērni pēc stundām varēs pildīt mājas darbus, spēlēt galda spēles, iesaistīties citās aktivitātēs. Būs radošās darbnīcas – bērni varēs piedalīties dažādos pulciņos. Vasarā Malienā organizēs divas vasaras nometnes bērniem un jauniešiem. Bet, lai nodrošinātu dušas un veļas mazgāšanas pakalpojumu pieejamību pagasta iedzīvotājiem, plānots uzlabot skolas dušas telpu un, iegādājoties veļasmašīnu, piedāvāt iespēju cilvēkiem izmazgāt savu veļu.

Labiekārtos klasi

Savukārt Sikšņu pamatskolā labiekārtos vienu mācību klasi, lai tur varētu notikt dažādas nodarbības visiem interesentiem. “Klasi aprīkosim ar mēbelēm, interaktīvo tāfeli, datoru. Nodarbību laikā daudz strādāsim ar datoru – mācīsim veidot blogu forumu, interneta mājas lapas, apstrādāt foto, video un mūzikas materiālus. Pirmsskolas vecuma bērniem būs Ritma un dziesmu studija, kas drīzumā sāks darbu. Būs angļu valodas, uzņēmējdarbības, floristikas, rokdarbu kursi. Izstrādāsim arī profesionālās izglītības programmu “Datu ievades operators” ar domu, ka nākamajā mācību gadā piedāvāsim to apgūt arī skolēniem,” stāsta Sikšņu pamatskolas direktore Una Reķe.

Tiks organizēti arī divi pasākumi pagasta iedzīvotājiem, prezentējot plānotās un paveiktās aktivitātes. “Uzskatu, ka šis projekts ir kolosāla iespēja mazajām skolām,” ir pārliecināta U.Reķe.

Kategorijas