Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aicina uz Kiberdienu Alūksnē

Luīze Anna Lejniece

2018. gada 15. oktobris 16:07

120

Lai veicinātu atbildīgu mobilo ierīču un interneta lietošanu, kā arī mazinātu kibermobingu bērnu un pusaudžu vidū, mobilo sakaru operators BITE, sadarbojoties ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju, Valsts policiju un Latvijas Drošāka interneta centru, uzsācis iniciatīvu “Iekod pirkstā!”. Tās ietvaros 18. oktobrī Alūksnē notiks Kiberdiena skolēniem, vecākiem un pedagogiem.

Kibermobinga jeb emocionālās pazemošanas internetā aktualitāti apliecina arī aptaujas dati* - 90% Latvijas vecāku uztrauc, ka viņu bērnu kāds varētu emocionāli pazemot internetā. Tajā pašā laikā Vidzemē, tostarp Alūksnē, katrs trešais no aptaujātajiem vecākiem atzīst, ka viņa zināšanas par kibermobingu, tā izpausmes formām un sekām nav pietiekamas. Tāpēc eksperti ir vienisprātis – ņemot vērā aptaujas datus, ir būtiski veidot pozitīvu dialogu ar visām iesaistītajām pusēm, izglītojot par kibermobingu ne tikai skolēnus, bet arī viņu vecākus un pedagogus. 

“Mobilo ierīču nozīme cilvēku ikdienā aizvien palielinās, tāpēc ir būtiski, lai tās tiek lietotas atbildīgi, tā veicinot cieņpilnas attiecības starp lietotājiem, bet īpaši – starp dažādu vecumu bērniem. Piemēram, lai nepateiktu ko lieku vai aizvainojošu reālajā dzīvē, mums bieži nākas “iekost mēlē”. Lai nepateiktu ko lieku vai aizvainojošu virtuālajā dzīvē, mums nākas “iekost pirktā” – tajā pašā, ar kuru spiežam “sūtīt” vai “apstiprināt” pogu. Tieši tāpēc esam uzsākuši iniciatīvu “Iekod pirkstā!”, kuras ietvaros pievērsīsim sabiedrības uzmanību kibermobingam, jo apturēt to varam tikai kopīgiem spēkiem,” norāda  BITES vadītājs Kaspars Buls.

Šīs iniciatīvas ietvaros vairākās Latvijas skolās tiek organizēta Kiberdiena, kuru veido izglītojošas aktivitātes skolēniem, viņu vecākiem un pedagogiem. Šā gada 18. oktobrī Kiberdienas aktivitātes norisināsies Alūksnes novada vidusskolā (Kanaviņu ielā 14, Alūksnē):

Laikā no plkst. 12.10 līdz 14.30 skolēniem būs iespēja iesaistīties dažādās izglītojošās un vienlaikus aizraujošās aktivitātēs, kuru mērķis ir veicināt atbildīgu mobilo ierīču un interneta lietošanu bērniem un jauniešu vidū, tostarp izskaidrot viņiem, kā atpazīt kibermobinga situācijas un novērst tās. Pasākumā piedalīsies Latvijas Drošāka interneta centra pārstāve, mūziķis un kibersargs Markus Riva, kā arī Rīgas improvizācijas teātra aktieri.

Savukārt plkst. 18.30 notiks sarunu vakars ar skolēnu vecākiem un pedagogiem, kurā piedalīsies Valsts policija, kā arī bērnu un pusaudžu psiholoģe Gunita Kleinberga. Pasākuma laikā eksperti stāstīs vecākiem un pedagogiem gan par kibermobinga raksturīgākajām iezīmēm, gan arī par viņu lomu un atbildību kibermobinga mazināšanā bērnu un pusaudžu vidū.

Kategorijas