Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apstiprina jaunus noteikumus par nodevām

Līga Vīksna

2018. gada 16. oktobris 14:57

363

Jaunums – nodeva par izklaides pakalpojumu organizēšanu publiskajās ūdenstilpēs uz plosta un kuģīša


Alūksnes novada dome veikusi izmaiņas saistošajos noteikumos par Alūksnes novada pašvaldības nodevām. Tie paredz, ka tagad nodeva būs jāmaksā arī par izklaides pakalpojumu organizēšanu publiskajās ūdenstilpēs – piemēram, uz plostiem, kuģīšiem. Toties atcelta nodeva par kaķu turēšanu, jo pašvaldībā secinājuši, ka paši nespēj kontrolēt šādas nodevas iekasēšanu.


Noteikumu izstrādātāji norāda – atšķirībā no līdz šim spēkā esošajiem noteikumiem jaunajos atrunāta stingrāka kārtība kontrolei, lai nerastos situācijas, ka kādu no punktiem pilda tikai daži iedzīvotāji. Jaunos noteikumus deputāti apstiprināja septembra domes sēdē.


Nodeva par suņu turēšanu

Noteikumi paredz, ka Alūksnes novadā ir vairāku nodevu veidi. Iedzīvotājiem jārēķinās, ka jāmaksā nodeva par pašvaldības dokumentu un apliecinātu to kopiju saņemšanu, par tirdzniecību (pakalpojumu sniegšanu) publiskās vietās, par izklaidējoša rakstura pasākumu sarīkošanu publiskās vietās, par reklāmas materiālu izvietošanu, par laivu, motorlaivu un jahtu turēšanu, par būvatļaujas saņemšanu.

Nodeva noteikta arī par mājas dzīvnieku – suņu – turēšanu. Par suņa turēšanu Alūksnes pilsētā vai Alūksnes novada ciemu teritorijā daudzdzīvokļu namā gadā jāmaksā 10 eiro, par turēšanu privātīpašumā – 5 eiro. Samazināta nodevas likme (par 50 procentiem) par suņa turēšanu noteikta personām no 65 gadu vecuma par viena suņa turēšanu un par katru kastrētu vai sterilizētu suni.

No nodevas par pirmo kalendāra gadu ir atbrīvoti suņu īpašnieki, ja suns iegūts īpašumā no dzīvnieku patversmes vai ja līdz kalendāra gada beigām atlicis mazāk par 6 mēnešiem. Pilnībā no nodevas atbrīvotas dzīvnieku patversmes un dzīvnieku viesnīcas par tajās turētajiem suņiem, kā arī suņiem – pavadoņiem vājredzīgām vai neredzīgām personām.


Vajag samērīgumu

Skatot noteikumu projektu septembra finanšu komitejas sēdē, deputāts Modris Lazdekalns rosināja pārskatīt soda naudas summu apmēru starp fiziskām un juridiskām personām tā, lai būtu lielāka atšķirība. “Vajag samērīgumu, lai juridiskām personām būtu vairāk – noteikumu projektā atšķirība ir ļoti niecīga. Protams, mērķis jau nav sodīt, bet panākt, lai pārkāpums vispār nenotiek,” sacīja M.Lazdekalns. Pašvaldības jurists Arturs Upīts skaidroja – mērķis ir panākt, lai iedzīvotāji saprot, ka izdevīgāk ir maksāt nodevu, nevis naudas sodu.


Jāmaksā arī par izklaidēm uz ūdens

Jaunie noteikumi paredz, ka tagad jāmaksā nodeva arī par izklaides pakalpojumu organizēšanu publiskajās ūdenstilpēs – piemēram, par izklaides pasākumiem uz plostiem, kuģīšiem, katamarāniem un tamlīdzīgi. Tagad uzņēmējam, kurš, piemēram, Pilssalā vasarā ik dienu piedāvā izbraucienu ar velokartu, par šādas izklaides organizēšanu pašvaldībai būs jāsamaksā nodeva – 5 eiro dienā par katra veida atrakciju vai 30 eiro mēnesī par katra veida atrakciju.

“Vajadzēja kuģīša, plosta īpašniekiem pajautāt viedokli par to, kāds ir pieprasījums pēc šādiem pakalpojumiem, kādus aptuvenos ieņēmumus tas dod, un tad izvērtēt, cik lielu nodevu ir objektīvi noteikt. Tagad no viņiem prasīsim 5 eiro dienā par katra veida atrakciju vai 30 eiro mēnesī par katra veida atrakciju,” secināja deputāts Ainars Melders.


Rosina atlikt un pārdomāt

Finanšu komitejas sēdē lēmuma projektu virzīja uz domes sēdi ar nosacījumu, ka vēl var izteikt ierosinājums. Domes sēdē, skatot šo jautājumu, Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis rosināja noteikumus pieņemt, jo izstrādāta jauna redakcija. Savukārt deputāte Līga Langrate ieteica noteikumu apstiprināšanu atlikt, jo vēl ir daudz neskaidru jautājumu.

“Esmu izskatījusi noteikumu projektu. Aicinu tomēr atbildīgi pieiet šiem noteikumiem, lai atkal nav tā, ka, saskaņojot tos atbildīgajās instancēs, nākas veikt precizējumus. Nav īsti skaidrs, kas veiks noteikumu kontroli. Ir jānosaka amatpersonas, kuras var to darīt. Pašvaldības policija nestrādā 24 stundas diennaktī,” pauda L.Langrate.


Strādā atbilstoši grafikam

A.Upīts skaidroja, ka amatpersonas, kas veiks noteikumu kontroli, ir noteiktas - tie ir Alūksnes novada pašvaldības policijas darbinieki, Alūksnes novada pašvaldības aģentūras „Alja” direktors, inspektori un Alūksnes novada domes pilnvarotās personas.

Alūksnes novada pašvaldības policijas priekšnieks Ardis Tomsons apstiprināja, ka pašvaldības policija nestrādā 24 stundas diennaktī, bet gan atbilstoši grafikam. “Kabineta tālrunim ir pāradresācija uz darbinieku mobilajiem tālruņiem, līdz ar to sazvanīt var arī brīvdienās. Ja nu tomēr neizdodas, tad var zvanīt arī uz tālruņa numuru 110, kur atbildēs operatīvais dežurants un nodos informāciju ekipāžai, kas tobrīd strādā,” informēja A.Tomsons.


Ūdens motocikliem nevar

Ir noteikta arī nodeva par laivu, motorlaivu un jahtu turēšanu Alūksnes novada teritorijā esošas ūdenstilpes (izņemot privātas) krastā. Cena noteikta atkarībā no laivas motora jaudas – 1 līdz 10 eiro diennaktī, bet jahtai – 15 eiro diennaktī. L.Langrate interesējās, kādēļ nav noteikta nodeva arī burulaivām un ūdens motocikliem, kuru kustība arī vērojama Alūksnes ezerā.

A.Upīts norādīja – valstī spēkā esošais likums par nodevām un nodokļiem neparedz, ka pašvaldība drīkst piemērot nodevu, piemēram, ūdens motocikliem. “Pašvaldība jau ir vērsusies atbildīgajās instancēs, bet saņemta atbilde, ka par, piemēram, ūdens motociklu, plostu šādu nodevu prasīt neesam tiesīgi,” sacīja A.Upīts.


Būs naudas sodi

Deputātiem balsojot par katru no priekšlikumiem, vairums atbalstīja noteikumu apstiprināšanu.

Jāuzsver, ka par saistošo noteikumu prasību neievērošanu fiziskajām personām piemēros naudas sodu no 30 līdz 100 eiro, juridiskajām personām – no 100 līdz 200 eiro. Ja pārkāpums būs izdarīts atkārtoti gada laikā, fiziskajām personām – no 100 līdz 200 eiro, juridiskajām personām – no 200 līdz 400 eiro.




* Materiāls sagatavots ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Kategorijas