Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Bertuks un Valdmane kļūst par Latvijas čempioniem nakts orientēšanās distancē

Leta

2018. gada 17. oktobris 08:33

99

Latvijas titulētākais orientēšanās sporta pārstāvis Edgars Bertuks un Līga Valdmane nedēļas nogalē Ogres Zilajos kalnos kļuva par valsts čempioniem nakts orientēšanās distancē.

Ar kopējo startu distancē devās ap 130 orientieristu, taču izkliedes dēļ, kas bija jau distances sākumā, skrējēji pamatīgi izretojās. Dāmu elites grupā ar gandrīz desmit minūšu atrāvienu pirmā finišā ieradās Valdmane, kura 8,1 kilometru garo distanci veica stundā piecās minūtēs un 52 sekundēs. Sudrabs tika Iritai Puķītei, bet bronza juniorei Vilmai Alberingai.

Distances sākumdaļu labi veica Ilona Daģe, pie septītā kontrolpunkta esot vadībā, taču uz astoto punktu pieļautā kļūda vairs neļāva atgūties un ielauzties labāko trijniekā.

"Pie septītā kontrolpunkta biju ārpus trijnieka, jo kļūdījos distances sākumā daudz kļūdījos. Vajadzēja laiku, lai saprastu attālumus tumsā. Nebiju tumsā skrējusi kopš pavasara. Otra distances daļa jau gāja daudz labāk, skrēju ātri ar domu, ka jānoķer iekavētais un finišā tikai uzzināju, ka esmu pirmā," Latvijas Orientēšanās federācija (LOF) citē Valdmanes teikto.

Vīru elitē savu pagājušā gada titulu neizdevās aizstāvēt Kristapam Jaudzemam, kurš jau distances sākumā pamatīgi iepalika no konkurentiem, taču cīņa par zeltu izvērtās starp Bertuku un pieredzējušo orientieristu Jāni Krūmiņu. Abiem konkurentiem bija atšķirīga distance sākumdaļā, kur tika pielietota izkliede, taču 23.kontrolpunktā viņi atzīmējās reizē.

Pēdējos divos distances kilometros gan ātrāks izrādījās Bertuks, kurš 11,5 kilometrus garo distancei veica stundā 11 minūtēs un 24 sekundēs, bet Krūmiņš bija 42 sekundes lēnāks. Bronza junioram Uldim Upītim, kurš arī iepalika jau distances sākumā un finišēja vairāk kā septiņas minūtes aiz uzvarētāja.

"Sen nebiju startējis Latvijas nakts čempionātā un ar aizrautību gaidīju šīs sacensības. Pēdējā laikā treniņu režīms bijis diezgan saraustīts un sezona jau faktiski beidzās ar pēdējo Pasaules kausa posmu, tomēr paskriet vēl varu un kopējā starta koncepts padarīja šo čempionātu par gana interesantu pasākumu. Distances sākuma daļā jutos pietiekami pārliecinoši un sarežģītā izkliedes sistēma ļāva man ilgu laiku skriet vienatnē. Distances vidusdaļā pieļāvu dažas vērā ņemamas kļūdas un pēc pēdējā izkliedes kontrolpunkta labu gabalu sev priekšā pamanīju Jāni Krūmiņu, kuru drīz veiksmīgi panācu. Daļu distances veicām kopā, tomēr izdevās iegūt nelielu pārsvaru distances beigu daļā un izcīnīt uzvaru. Kopumā labi organizētas sacensības. Bija atsevišķi kontrolpunkti, kuros veiksmes faktors spēlēja pārāk lielu lomu, bet apstākļi visiem līdzīgi," komentēja Bertuks.

Šosezon par Latvijas čempioniem garajā distancē tika kronēti Andris Jubelis un Sandra Grosberga, sprintā uzvaras izcīnīja Artūrs Pauliņš un Grosberga, bet sprinta stafetē - "Kāpas" komanda. Savukārt vidējās distances sacensībās uzvarēja Grosberga un Bertuks, stafetē triumfēja "Alūksne-Ape" un "Meridiāns" komandas, bet pagarinātajā distancē jeb maratonā pie zelta tika Pauliņš un Valdmane.

Jau ziņots, ka augustā Turaidas apkārtnē norisinājās pasaules čempionāts, kurā gan latviešiem neizdevās tikt pie godalgām.

Kategorijas