Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē aizritējusi Kiberdiena skolēniem, viņu vecākiem un pedagogiem

Luīze Anna Lejniece

2018. gada 19. oktobris 15:41

1605

88% vecāku Vidzemē, tostarp Alūksnē, uzskata, ka kibermobings jeb emocionālā pazemošana internetā ir aktuāla problēma bērnu un pusaudžu vidū, jo viņi daudz laika pavada virtuālajā vidē, liecina aptaujas dati*. Tomēr 70% aptaujāto atzīst, ka nezinātu, kā rīkoties, ja viņu bērnus skartu kibermobings. Lai veicinātu atbildīgu mobilo ierīču un interneta lietošanu, kā arī mazinātu kibermobingu bērnu un pusaudžu vidū, mobilo sakaru operators BITE, sadarbojoties ar ekspertiem, ir uzsācis iniciatīvu “Iekod pirkstā!”. Tās ietvaros vakar Alūksnē tika organizēta Kiberdiena skolēniem, vecākiem un pedagogiem.

Kiberdiena Alūksnes novada vidusskolā bija BITES, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, Valsts policijas un Latvijas Drošāka interneta centra uzsāktās iniciatīvas “Iekod pirkstā!” ceturtais pasākums Latvijas skolās. Eksperti atzīst, ka kibermobings kļūst par aizvien aktuālāku problēmu bērnu un jauniešu vidū, tāpēc šajos pasākumos tiek runāts gan par kibermobinga raksturīgākajiem izpausmes veidiem, gan arī svarīgākajiem rīcības soļiem kibermobinga situāciju risināšanā un novēršanā.
“Līdzīgi kā reālajā dzīvē, arī virtuālajā vidē savstarpējā saziņā ir būtiski ievērot cieņpilnas attiecības. Pieredze liecina, ka ne visiem tas izdodas. Tieši tāpēc uzsākām šo iniciatīvu, kuras mērķis ir veicināt atbildīgu ierīču lietošanu bērnu un jauniešu vidū, skaidrojot gan skolēniem, gan viņu vecākiem un pedagogiem, kas ir kibermobings, kāpēc ar to ir jācīnās un kā to darīt vislabāk. Ņemot vērā, ka no kibermobinga nav pasargāts neviens, bet virtuālajā vidē mūsu galvenais komunikācijas instruments ir pirksti, viens no efektīvākajiem risinājumiem ir iemācīties “iekost pirkstā” – tajā pašā, ar kuru nosūtām ziņu, nospiežam “sūtīt” vai “patīk” pogu,” norāda BITES Sabiedrisko attiecību vadītāja Karīna Javtušenko.

Viņa atzīst, ka īpaši lielu interesi skolēnos – kā mazāko klašu, tā arī 8. un 9.klašu audzēkņos – raisīja gan TV personības Leldes Ceriņas un citu iniciatīvas kibersargu pieredzes stāsti, gan izglītojoši izklaidējošā Rīgas Improvizācijas teātra aktivitāte, kuras laikā tika atspoguļotas tipiskākās kibermobinga situācijas, liekot skolēniem iejusties upura, varmākas un klusējošā vairākuma lomās.

Arī Latvijas Drošāka interneta centra vēstnese Sandra Magrina uzsver, ka bērniem ir ne vien atbildīgi jāizvērtē, kādu informāciju publicēt virtuālajā vidē, bet arī jāiemācās atpazīt kibermobinga situācijas un pareizi rīkoties, saskaroties ar tām: “Ir svarīgi arī neatbildēt uz varmākas ziņām un komentāriem. Ir svarīgi nepalikt vienaldzīgam un iesaistīt kibermobinga situāciju risināšanā pieaugušos – vecākus, pedagogus, neatkarīgi no tā, vai ar šīm situācijām esi saskāries pats vai arī emocionālā pazemošana internetā  tiek vērsta pret tavu draugu, skolasbiedru u.tml. Tāpat būtiski saglabāt pierādījumus – ekrānuzņēmumus, kuros redzamas varmākas aktivitātes.”

Kategorijas