Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Priecājas par krietnu medījumu

Mārīte Dzene

2009. gada 24. novembris 09:44

1841

Alsviķietis Normunds Ziņģis viesmedībās Veclaicenē nomedījis prāvu meža kuili. Viņš atzīst, ka tas ir otrais lielākais viņa 12 medību gadu laikā.

“Tā bija skaista un saulaina novembra diena. Kopā ar citiem medniekiem savā vietā gaidīju, kādu zvēru dzinēji būs izdzinuši. Jutu, ka tuvojas lieli brīkšķi. Domāju, ka tas būs alnis. Taču izrādījās, ka tas ir liels, liels, liels meža kuilis. Blakus medniekam tas bija tuvāk, bet viņš nereaģēja ātri,tāpēc es izšāvu. Trāpījums bija precīzs un nāvējošs.  Meža kuilis nogāja vēl apmēram 200 metrus un nokrita,” stāsta N.Ziņģis.


Lielajam meža kuilim bija nolauzts viens ilknis, tāpēc no trofejas – nekā. Tiesa, medaļu par šo trofeju tāpat nevarētu iegūt. Normundam ir stirnu ragu, aļņu buļļa ragi, bet vilka vai lūša trofejas viņam vēl nav. Protams, par katru medījumu ir prieks. Bet galvenais ir laba mednieku kompānija un atpūta svaigā gaisā. “Neesmu nevienā mednieku kolektīvā, tāpēc piedalos medībās, kad mani uzaicina. Tā ir klasiska atpūta – gan gaides, gan dzinējmedības. Tajās smadzenes atpūšas, bet kājas piekūst,” atzīst mednieks.  


Meža cūkas var medīt visu gadu, bet dzinējmedības ir atļautas diennakts gaišajā laikā no 1.oktobra. Katras mežniecības teritorijā var medīt simtiem meža cūku, taču dati liecina, ka līdz 1.novembrim nebija nomedīta pat ceturtā daļa no limita. Protams, var teikt, ka dzinējmedību sezona ir tikai sākusies. Tomēr statistika liecina, ka gadu no gadu meža cūku skaits palielinās apmēram par 5 – 6 tūkstošiem. Var rēķināt, ka pēc 10 gadiem Latvijas mežos būs vairāk nekā 120 000 meža cūku, vidēji pa vienai cūkai uz 18 – 20 hektāriem meža. Nav grūti iztēloties, kādi tad izskatīsies mežiem tuvākie lauki un dārzi. Ziemeļaustrumu virsmežniecības medību un uguns apsardzības daļas vadītājs Laimonis Kļaviņš norāda, ka šajā medību sezonā medījamo dzīvnieku skaits ir lielāks nekā pagājušajā sezonā. “Varbūt citās virsmežniecībās medījamo dzīvnieku skaits nav mainījies un palicis tāds pats kā iepriekš, taču mums tas ir lielāks. Tas nozīmē vien to, ka pie mums dzīvnieki ir un to skaits lēnām palielinās,” vērtē L.Kļaviņš. Viņš atzīst, ka gribētos, lai mednieki vairāk medī visus meža zvērus.

Kategorijas