Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Bibliotēkas - ludotēkas?

Bibliotēkās vērojama jauna starptautiska tendence – pieaugot pieprasījumam pēc galda spēlēm, pasaulē tiek dibinātas pat specializētas galda spēļu bibliotēkas – ludotēkas.

Lai izvērtētu galda spēļu nozares tirgus piedāvājumu un šāda pakalpojuma nepieciešamību bibliotekārajā darbā ar bērniem un jauniešiem Latvijas bibliotēkās, bibliotekāri saņēma uzaicinājumu  piedalīties Vidzemes novadu Bērnu un skolu bibliotēku darbinieku 17. konferencē “Bibliotēkas=Ludotēkas?”, kas notika Cēsu Centrālās bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā.

Droši vien visi vecāki piekrīt tam, ka bērniem jāaug un jāattīstās daudzpusīgi. Palīdzēt var galda spēles! Spēlēties patīk ne tikai bērniem, galda spēles spēlē arī pieaugušie, galu  galā visa dzīve ir viena liela spēle. Mūsdienās ir ļoti liels galda spēļu piedāvājums, kas var palīdzēt dažādot brīvā laika pavadīšanas iespējas. Galda spēles ir labs veids kā iemācīties loģiski spriest, attīsta spēju noturēt uzmanību, iemāca koncentrēties, attīsta komunikācijas iemaņas, cīņas sparu, tieksmi izbaudīt veiksmi, centienus  kļūt par līderi, iemāca zaudēt, attīsta fantāziju. No  savas bērnības atceros: mozaīku likšana, kuģīši, cirks, domino, riču –raču un citas galda spēles, kas palīdzēja rotaļas ar draugiem padarīt interesantākas.

Konferencē tikāmies ar vadošo galda spēļu uzņēmumu Baltijā – ‘’Brain Games’’ pārstāvjiem, kuri iepazīstināja ar uzņēmumu, galda spēļu sortimentu, to pielietošanu mācību procesā un ilgtermiņa sadarbības iespējām. Konferences lieldraugs ‘’Brain –Games ‘’ katram konferences dalībniekam uzdāvināja 10 galda spēles, viena no tām ir uzņēmuma «Brain Games» izdotā galda spēle «Ice Cool» atzīta par gada labāko galda spēli bērniem pasaulē prestižākās galda spēļu balvas «Spiel des Jahres» (Gada labākā spēle) bērnu spēļu kategorijā.

Trapenes bibliotēka tuvākajā laikā iepazīstinās ar visām bibliotēkas krājumā pieejamām galda spēlēm. Bibliotēkas galda spēļu klāsts veidojas daudzveidīgs un interesants. Pagājušā gadā paši izgatavojām un spēlējām spēli “’Skrablis’’. Bibliotēkā atrodamas galda spēles, kuras var spēlēt ne tikai viens, bet vairāki spēlētāji, spēles, kas būs interesantas visai ģimenei – esat laipni aicināti iesaistīties!

Kategorijas