Aluksniesiem.lv ARHĪVS

12.Saeima sanāks uz pēdējo sēdi

Leta

2018. gada 1. novembris 10:16

49

Aizejošā 12.Saeima šodien sanāks uz pēdējo sēdi pirms pilnvaru beigām. Pagaidām paredzēts, ka šodien sēdē varētu tikt skatīti 58 jautājumi, lielākā daļa no kuriem būs lēmumu pieņemšana par dažādu likumu grozījumiem. 50 no tiem jau ir iekļauti sēdes darba kārtībā, savukārt par astoņiem jautājumiem parlamentam vēl būs jālemj, vai tos skatīt. Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, noslēgumā sēdē galīgajā lasījumā paredzēts skatīt izmaiņas vienotās atlīdzības sistēmas likumā, kas no nākamā gada paredz tiesnešu un prokuroru algu pieaugumu.

Galīgajā lasījumā plānots lemt par 30 likumprojektiem, tostarp par astoņu jaunu likumu projektiem. Viens no tiem ir Diasporas likumprojekts, kura mērķis ir stiprināt diasporas kā mūsu valsts neatņemamas sabiedrības daļas latvisko identitāti un piederību Latvijai, nodrošināt diasporai iespējas brīvi veidot, uzturēt un stiprināt saikni ar Latviju, kā arī sekmēt latviešu valodas un kultūras saglabāšanu diasporā.

Sēdes darba kārtībā iekļauts arī likuma projekts, kas paredz rīkot čeku loteriju. To iedzīvotājiem, mudinot par saņemto pakalpojumu vai iegādāto preci pieprasīt čeku, kvīti vai biļeti, plānots piedāvāt kā vienu pasākumiem ēnu ekonomikas apkarošanai.

Saeima lems arī par vairāku konvenciju un starpvalstu līgumu pieņemšanu galīgajā lasījumā. To vidū ir Latvijas un Igaunijas līgums par iedzīvotāju reģistrā iekļauto datu apmaiņu un Baltijas valstu līgums par kvalifikāciju automātisku atzīšanu. Galīgajā lasījumā plānots lemt arī par likumprojektu, kas paredz ratificēt Pārskatīto Eiropas Padomes Konvenciju par kino kopražojumiem.

Galīgajā lasījumā paredzēts skatīt arī vairākas izmaiņas Darba likumā. Darba devējam plānots liegt no darbinieka prasīt konkrētas svešvalodas prasmi, ja tās lietošana neietilpst darba pienākumos, darba sludinājums turpmāk būs jānorāda arī potenciālā alga un nozarēs, kurās ar ģenerālvienošanos būtiski palielināta minimālā darba alga, paredzēts noteikt mazāku piemaksu par virsstundu darbu.

Savukārt otrajā lasījumā plānots skatīt izmaiņas likumā, kas paredz uzdevumu Ekonomikas ministrijai pārraudzīt obligātā iepirkuma - valsts atbalsta elektroenerģijas ražotājiem - izlietojumu un novērst tā saņēmēju pārkompensāciju.

Vēl šodienas sēdē plānots izskatīt vairākus lēmuma projektus par šī gada valsts budžetā noteiktās apropriācijas pārdali.

12.Saeimā 2014.gadā tika ievēlēta partija "Saskaņa" ar 24 deputātu mandātiem, partija "Vienotība" ar 23 parlamentāriešiem, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ar 21 deputātu, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ar 17, Latvijas Reģionu apvienība ar astoņiem un partija "No sirds Latvijai" ar septiņiem mandātiem. Partiju frakcijas 12.Saeimas laikā ir piedzīvojušas būtiskas izmaiņas, piemēram, "Vienotības" frakcija ir sarukusi teju uz pusi, bet "No sirds Latvijai" frakcija vispār beigusi pastāvēt, jo faktiski visi tās deputāti pieslējušies citiem politiskajiem spēkiem.

Sākotnēji valdību veidoja partija "Vienotība", taču tā piedzīvoja iekšēju šķelšanos, kā rezultātā varu pārņēma ZZS.

Jaunievēlētā 13.Saeima uz pirmo sēdi sanāks otrdien, 6.novembrī. Līdz ar jaunā parlamenta sasaukuma sanākšu, beigsies 12.Saeimas pilnvaras.

Kategorijas