Aluksniesiem.lv ARHĪVS

LTV demonstrē dokumentālo filmu par brīvprātīgo rezerves karavītu apmācību

Leta

2018. gada 12. novembris 06:34

134

Latvijas Televīzija (LTV) vakar demonstrēja LTV dokumentālo filmu "Iezīmētie", kas stāsta par Nacionālo bruņoto spēku rezerves karavīriem,  informē Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Filma stāsta par to, kā kļūst par karavīriem, un tā tapusi, trīs LTV žurnālistiem piedaloties apmācībās un kļūstot par Nacionālo bruņoto spēku rezerves karavīriem, kā arī dokumentējot šo procesu.

Šā gada 28.jūlijā bruņotie spēki uzsāka pirmo intensīvās rezervistu apmācības kursu, kurā militārās pamatiemaņas apguva 38 rezervisti - bruņoto spēku rezervē ieskaitītie pilsoņi bez militārām iemaņām. Apmācību sekmīgi apguvušos rezervistus ieskaitīja rezerves karavīros.

Rezervista militāro pamatzināšanu un iemaņu pamatu kursā, kas notika Kājnieku skolā Alūksnē, rezervisti ieguva militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī, apgūstot tādus priekšmetus kā ieroču apmācība, šaušanas apmācība, normatīvie akti, lauka administrācija, lauka kaujas iemaņas, topogrāfija, orientēšanās, sakaru apmācība un medicīna, bet kolektīvās apmācības līmenī - lauka kaujas iemaņas nodaļas līmenī.

Rezervisti apguva arī pamatus vienā no specialitātēm - radiostaciju sakarnieks, granātšāvēju operators, ložmetēju ložmetējnieks, tā palīgs, kā arī specialitātē, kas saistīta ar paplašinātās pirmās palīdzības sniegšanu. Apmācības noslēgumā viņi jau kā rezerves karavīri Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā piedalījās militārajās mācībās "Namejs 2018".

Kursā, kas notika Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolā Alūksnē, rezervisti apguva militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī - ieroču un šaušanas apmācību, normatīvos aktus, kaujas iemaņas, topogrāfiju, orientēšanos, sakaru apmācību un medicīnu, tostarp, pirmās palīdzības sniegšanas pamatapmācību. Apmācības noslēgumā rezervisti Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā piedalījās militārajās mācībās "Namejs 2018".

Sekmīgi apgūstot militārās apmācības kursu, rezervists dod karavīra zvērestu, saņem rezerves karavīra apliecību, mobilizācijas norīkojumu un tiek ieskaitīts bruņoto spēku rezervē rezerves karavīra statusā, tādējādi sākot pildīt rezerves karavīra pienākumus - ierasties uz kārtējām vai pārbaudes mācībām, lai saglabātu un pilnveidotu noteiktai militārai specialitātei nepieciešamās kaujas zinības, iemaņas un sagatavotību.

Turpmākais militārās apmācības kursa biežums un apmācāmo skaits būs atkarīgs no rezervistu intereses par iespējām brīvprātīgi iesaistīties valsts aizsardzībā un apgūt militārās iemaņas, kas nepieciešamas rezerves karavīram.

Rezervistos ieskaita Latvijas pilsoņus - vīriešus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu un ir derīgi militārajam dienestam, un Latvijas pilsones - sievietes, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, ir derīgas militārajam dienestam un izsaka šādu vēlmi. Rezervists atrodas bruņoto spēku rezervē līdz 55 gadu vecuma sasniegšanai.

Kategorijas