Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uzņēmība vainagojas panākumiem

Laura Felša

2018. gada 26. novembris 06:55

166

Ir noslēdzies reemigrācijas atbalsta pasākuma uzņēmējdarbības projektu konkurss Vidzemē. Maksimālo finansiālo atbalstu 9000 eiro saņēmuši divi konkursa dalībnieki uzņēmējdarbības uzsākšanai – arī Jekaterina Menerte, kura iecerējusi attīstīt uzņēmējdarbību Alūksnes novadā.
Konkursā varēja pieteikties reemigranti, kas pēc atgriešanās nodzīvojuši Latvijā ne ilgāk kā gadu un attiecīgajā reģionā uzsākuši vai uzsāks saimniecisko darbību. Jau jūlijā “Alūksnes Ziņas” sazinājās ar J.Menerti, kura dzimusi Krievijā, dzīvojusi Vācijā, Lielbritānijā, Spānijā, bet sagadīšanās rezultātā nokļuvusi mūsu novadā un iegādājusies šeit nekustamos īpašumus. Jau toreiz J.Menerte bija enerģijas un pārliecības pilna, ka viss izdosies - tagad saņēmusi tik ļoti noderīgo finansiālo atbalstu.

Riskantais laika periods
Pagājuši gandrīz seši mēneši, kopš J.Menerte nodibināja savu firmu Latvijā. “Šis ir bijis ļoti aizņemts laika periods. Esmu priecīga par atbalstu,” stāsta J.Menerte. Sākumā viņa saskārusies ar citu cilvēku negatīvismu, neticību un šaubām. “Tas ir normāli. Apņēmību citādāk nav iespējams pārbaudīt! Vienmēr esmu gatava darbam un problēmu risināšanai,” uzsver jaunā uzņēmēja.
Finansiālais atbalsts ļaus atvērt pierobežā viesu namu ar nelielu restorānu. J.Menerte uz šādu iznākumu gāja jau no paša sākuma. “Biznesu uzsāku uzreiz, kad te ierados. Noorganizēju komandu, un darbi varēja sākties. Vispirms remontējām dzīvokļus, kas tiks izīrēti tūristiem. Bet visu laiku domāju par šo lielo projektu, kurš nu realizēsies,” priecīga ir uzņēmīgā sieviete.
J.Menerte atzīst, ka viss šis laiks bija riskants, jo nezināja, vai projektu atbalstīs. “Virzījos uz priekšu un ticēju, ka viesu mājas plāns realizēsies. Vispirms nomainījām ēkai jumtu, tad sākās iekšdarbi. Palīgā nāca ne tikai manis nolīgtie darbinieki un dēli, bet arī jauniegūtie draugi,” viņa stāsta un piebilst, ka pēc katras darba dienas bijis neviltots lepnums.

Paļaušanās uz likteni
Kad tikāmies jūlijā, J.Menerte bija skeptiska par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pilotprojektu “Pašvaldību politikas instrumenti reemigrācijas veicināšanai” un nebija pārliecināta, ka tiks pie solītā finansējuma. “Bet pagāja laiks un man atsūtīja vēstuli, ka varu piedalīties konkursā. Mēneša laikā bija jāiesniedz projekts ar visiem aprēķiniem un aprakstiem. Bija jāizvēlas ne tikai pareiza stratēģija, bet arī īstie vārdi,” par pieteikuma rakstīšanu stāsta sieviete. Esot atklājušās dažādas nianses, bet tas labi – būtiski palīdzēšot nākotnē. “Šādu dokumentu var izmantot kā biznesa plānu – lai viss virzītos uz priekšu, tādam ir jābūt. Darba dienas kļūst smagākas un garākas, reizēm par pašu galarezultātu nav laika un spēka pat domāt. Bet tad paņemu savu sagatavoto projekta dokumentu un atrodu iedvesmu, lai paliktu uz ceļa un dotos tālāk. Kad aizsūtīju savu pieteikumu, paļāvos uz likteni,” atzīst J.Menerte.

Apliecinājums, ka ideja
realizēsies
Pēc vairākām dienām J.Menerte saņēma ziņu, ka projekts ir ieinteresējis komisiju. “Es biju satraukti laimīga un lepna, ka visi kopā spējām to paveikt! Tad pierobežas īpašumā ieradās komisija un mans projekts tika apstiprināts, pēc tam atbalstīts. Tas nav parasts atbalsts – tas ir apliecinājums, ka šāda ideja ir nevis sapnis, bet realitāte. Šis finansiālais atbalsts ir paredzēts nevis biznesa uzsākšanai, bet būtiskajam realizēšanas posmam,” skaidro J.Menerte.
Viņa atzīst, ka viss šis periods bijis gaidīšanas vērts. “Tā ir laba ideja – atbalstīt cilvēkus, kuri atgriežas Latvijā. Tas veicina sociālās situācijas uzlabošanos, īpaši reģionos, kur cilvēkiem jāpaļaujas tikai uz saviem spēkiem un apņēmību. Es ceru, ka mana pieredze iedvesmos kaut vienu cilvēku pamēģināt un īstenot savu sapni Latvijā,” stāsta J.Menerte.

— Laura Felša

Kategorijas