Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Smiltenē norisināsies konference "Deinstitucionalizācijas spēles noteikumi"

Loreta Jargane

2018. gada 27. novembris 09:10

55

Vidzemes plānošanas reģionā turpinās deinstitucionalizācijas process. Šīs ir ilgtermiņa pārmaiņas, kuru ieviešanai, kā rāda citu valstu pieredze, ir nepieciešams vairāk nekā desmit gadu, informē projekta "Vidzeme iekļauj" sabiedrisko attiecību speciāliste Naula Dannenberga.
 
Deinstitucionalizācijas mērķis ir nodrošināt sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus, mazinot institūcijās esošo cilvēku skaitu.

Lai diskutētu par deinstitucionalizācijas norisi un veicamajiem darbiem  Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībās, projekta “Vidzeme iekļauj” komanda 2018.gada 28.novembrī  Smiltenes pilsētas Kultūras centrā  organizē konferenci “Deinstitucionaizācijas spēles noteikumi”.

Konferencē piedalīsies Labklājības ministrijas un Centrālās finanšu un līgumu aģentūras pārstāvji, lai projektā iesaistītās puses informētu par aktualitātēm un prasībām gan sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu sniegšanā, gan projekta ieviešanā.

Savā pieredzē par veiksmīgu sociālo pakalpojumu organizēšanu un deinstitucionalizācijas procesa virzību pašvaldībā dalīsies Tukuma novada pašvaldības aģentūras „Tukuma novada sociālais dienests” direktore Ina Balgalve, savukārt mākslas terapeite Laura Danilāne skaidros, kā mākslas terapija var palīdzēt cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Konferences dalībniekiem būs iespēja iepazīties arī ar  Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldību labās prakses piemēriem, līdz šim ieviešot sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus, kā arī apmainīties ar idejām veiksmīgākai pakalpojumu nodrošināšanai. Tāpat konferences dalībnieki varēs uzzināt, kā noritējusi sadarbība starp valsts sociālās aprūpes centru un pašvaldību, nodrošinot cilvēka ar garīga rakstura traucējumiem pāreju uz dzīvi ārpus institūcijas.

Projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone deinstitucionalizācijas procesu salīdzina ar spēles laukumu: “Šajā procesā ir  daudz spēlētāju. Pirmkārt, tie ir cilvēki, kam nepieciešams atbalsts. Viņi ir arī šīs spēles galvenie tiesneši. Otrkārt, tās ir pašvaldības, kas organizē un nodrošina pakalpojumu sniegšanu. Būtiska loma ir arī dažādiem pakalpojumu sniedzējiem – gan nevalstiskajām organizācijām, gan veselības un sociālās aprūpes iestādēm. Spēles laukumā ir arī Centrālā finanšu un līgumu aģentūra, ņemot vērā to, ka pasākumi tiek īstenoti ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu. Plānošanas reģionus šajā spēlē varētu uzskatīt par saspēles vadītājiem, bet  Labklājības ministriju - par šīs spēles virzītājiem.
No tā, cik veiksmīgi mēs visi kopā vadīsim spēli, ir atkarīgs šīs spēles rezultāts un tiesneša vērtējums. No visu laukuma spēlētāju sadarbības ir atkarīgs, cik veiksmīgi izdosies ieviest projektu “Vidzeme iekļauj” un arī īstenot deinstitucionalizācijas procesu.”

Kategorijas