Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes svētku egle jau tapusi

Loreta Jargane

2018. gada 30. novembris 10:48

1956

Par šāgada egles skaistumu ikviens aicināts pārliecināties egles iedegšanas svētkos 2.decembrī, pirmajā adventē, tāpat kā pērn. G.Čerbikovs atklāj, ka šogad egles dizains būs tāds pats kā pagājušajā gadā – balti dekori, pušķi, bumbas, egles galā - zvaigzne.

Egli būvē divas nedēļas
“Milzu pārsteigumu šogad nebūs, būvējam visu no tā, kas ir, nekas netika pirkts klāt, jo budžets ir tāds, kāds ir. Mums bija arī labi cilvēki, kuri piedāvāja savu egļu zarus, lai veidotu egli, bet mēs no tiem atteicāmies, jo diemžēl tie bija sausi. Tāpēc zarus meklējām paši. Egles būvniecībai vienmēr ir paredzētas divas nedēļas, ja darbi rit pēc plāna un tad to var izdarīt arī ātrāk. Egles tapšanā strādā divi nolīgti cilvēki - viens zarus liek no augšas, otrs no apakšas. Lai šo darbu veiktu, jābūt zināšanām un saprašanai, to nevar darīt kurš katrs,” stāsta G.Čerbikovs.

Joprojām eņģeļu pilsēta
Mākslinieks atklāj, ka arī šogad pilsētu rotās eņģeļi. Jauni eņģeļi būs pie Alūksnes Jaunās pils - muzikantu eņģeļi un eņģeļi ar zvaigzni. Tāpat pilsētu rotās arī pārējie iepriekšējo gadu eņģeļi. Parku rotās 12 eņģeļi. Eņģeļi viesosies arī Ojāra Vācieša ielā.
Pie Kultūras centra redzēsim lielās gaismu bumbas, kas salabotas ar lielām grūtībām. “Lai arī virtenes tiek iegādātas tieši āra apstākļiem, acīmredzot ražotājiem nav tādu apstākļu kā mūsu pusē, jo virtenes aukstumā un mitrumā tik un tā sabojājas,” piebilst mākslinieks.
Savukārt Pils, Rīgas un Miera ielas krustojumā paredzēta mazāka izmēra pušķota svētku eglīte.
G.Čerbikovs iedzīvotājiem novēl pēc iespējas mierīgāk sagaidīt Ziemassvētkus, jo šobrīd cilvēkiem gaidīšanas laiks ir ļoti liela trauksme, skriešana un lēkšana, lai gan šim laikam būtu jābūt mierīgam un klusam.

Būs egļu dižošanās
2.decembrī jau no pulksten 16.00 laukumā pie Bībeles muzeja darbosies arī neliels Ziemassvētku tirdziņš, kurā varēs tikt pie Alūksnes novadā radītas produkcijas. Būs nopērkami dažādi gardumi, kā arī skaistas un praktiskas Ziemassvētku vai ikdienas svētku dāvanas, ko piedāvās SIA “Valrito” veikals “Gustiņš”, keramiķis Uģis Puzulis, rokdarbnieces Māra Saldābola un Sanita Prazņicāne, kā arī Kristaps Kaulakans no “Wood studio”.
Pulksten 17.00 īpaši bērniem pirms maģiskās egles iedegšanās paredzētas jautras rotaļas un dziesmas kopā ar atraktīvo Rūķi Kašeru un viņa Eglītēm. Viņas dižosies katra ar savu skaistumu, galu galā secinot, ka visskaistākā tomēr ir Alūksnes pilsētas eglīte! 

Gaismiņas Apes pilsētā
Savukārt Apes pilsētā šogad nebūs īpaša pasākuma egles iedegšanai. “Nolēmām, ka mēs Alūksnes egli nepārspēsim ne ar egles iespaidīgo lielumu, ne ar kultūras programmu. Mēs to darīsim klusi un piezemēti. Tam ir vairāki aspekti: esam maza pilsēta, mums ir maz bērnu un vecāku, kuri par to patiesi priecājas. Vienmēr mums ir tā, ka ir par aukstu vai par slapju, vai snieg vai nav sniega. Tie cilvēki, kuri vēlas piedzīvot skaistu egles iedegšanu, var doties uz Alūksni vai Smilteni,” stāsta Apes tautas nama vadītāja Ilva Sāre. 
Toties pirmajā adventē Apē iedegsies pirmās gaismiņas pilsētā - pirmā adventes svece pie Apes novada domes ēkas, un uz katru adventi iedegsies vēl vairākas eglītes.

Iemirdzēsies iestādītā eglīte
„Pērn iestādījām paliekošu egli pilsētas skvērā, ko mums dāvināja Apes uzņēmēji, ar domu, ka mēs vairs negriezīsim egles mežā, bet ļausim tām augt. Tāpēc kopjam un audzējam skvēra egli, kuru šogad izpušķosim. Pie tās atbrauks svētku vilciens ar svētku dāvanām. Tā iedegsies otrajā adventē. Floristes pušķos apli pie ceļa Igaunija - Ape - Alūksne. Būs svētku dekors pie domes ēkas. Tāpat košas eglītes būs katrā pilsētas centrālajā vietā – pie skolas, bērnudārza. Aicinām arī iedzīvotājus pie savām mājām izpušķot kādu košu eglīti!” aicina I.Sāre.


Kategorijas