Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atgriežas darbā Apes novada domē

Loreta Jargane

2018. gada 3. decembris 09:58

592

Apeniete Astrīda Harju, beidzot pildīt 12.Saeimas deputāta pienākumus, 9.novembrī vērsās Apes novada domē, lai atjaunotu Apes novada domes deputāta mandātu.

Visi nobalso par
Apes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Ērmane norāda - saskaņā ar likumu “Par pašvaldībām” deputātiem domes sēdē bija jāizvirza kandidāti uz priekšsēdētāja vietnieka amatu. Domes priekšsēdētājs Jānis Liberts izvirzīja deputāti A.Harju. Balsošana notika likumā noteiktajā kārtībā, izmantojot vēlēšanu zīmes. Par A.Harju kandidatūru nobalsoja visi deviņi deputāti, ievēlot viņu par Apes novada domes priekšsēdētāja vietnieci. A.Harju pateicās kolēģiem par doto iespēju atgriezties savās mājās un turpināt iesāktos darbus novada attīstībai.

Par paveikto Saeimā
Vaicājām A.Harju par gūto pieredzi un paveiktajiem darbiem Saeimā. Viņa uzsver – Alūksnes un Apes novadu labā paveiktais saistās ar Alūksnes slimnīcu. “Tās pastāvēšana bija apdraudēta, tas bija nemitīgs darbs gan dažādām struktūrām, gan citiem Saeimas deputātiem, komisijām un apakškomisijām. Es ceru, ka tagad divus gadus Alūksnes slimnīca netiks aiztikta, bet valsts kvotu palielinājumu atkārtot vienalga diemžēl neizdevās. 200 kvotu pārstrāde netika samaksāta. Tas vairs nebija manos spēkos. Vēl pa to laiku tika panāktas zobārstniecības kvotas visiem bērniem valstī -, es domāju, ka arī tas ir liels atspaids. Man bija pārliecība, ka to jāizdara līdztekus ar slimnīcu. Pie darbiem, kas uz visu valsti attiecas, ir arī Trauksmes celšanas likuma projekts - mūsu darba grupa izveidoja alternatīvu šim projektam, kas bija pieņemams visiem politiskajiem spēkiem. Tagad tas ir efektīvs un uzticams. Man bija gandarījums ar savu parakstu apliecināt likumprojekta pieņemšanu Saeimā, un tas tik apstiprināts. Citam tas nav sanācis ne četros, ne astoņos, ne divpadsmit gados. Tāpat arī sākām darboties nevalstiskajā sektorā, bet diemžēl koalīcija “noraka” mūsu ideju,” stāsta A.Harju.

Jābūt apritē joprojām
Deputāte atzīst, ka Apes novada pašvaldībā gūtā pieredze būtiski noderējusi arī Saeimā. “Man ļoti noderēja pašvaldības darba pieredze, jo zinu, kā strādā valsts un pārvaldes struktūras, kāds ir likumdošanas process. Protams, Saeimā ir savs kārtības rullis, ar kuru iepazinos, bet, tā kā es strādāju kopā ar “Jauno laiku”, “Pilsonisko savienību”, “Vienotību”, tad visu laiku esmu bijusi informācijas apritē,” stāsta deputāte.
Arī šobrīd A.Harju seko līdzi dažādām aktualitātēm un atzīst, ka novadi ir pakārtoti lielajām stratēģiskajām lietām, piemēram, šobrīd arī lauksaimniecības politika pārstrukturizējas saistībā ar to, ka mazās bioloģiskās lauksaimniecības virzienu atbalsta Eiropas Komisija. “Protams, administratīvi teritoriālajai reformai un visām tām lietām, kas saistās gan ar budžeta prioritātēm, gan ar likumdošanas izmaiņām izglītībā, sociālajā jomā, ir jāseko līdzi, jo arī mazos novadus tas būtiski skar,” norāda A.Harju.

Ar sparu strādā Apē
“Esmu pateicīga saviem vēlētājiem, kuri man ar savu balsojumu šādu iespēju deva, jo tā ir lieliska pieredze. Jāteic, ka tagad ir grūti atgriezties, bet Apes novada domes priekšsēdētājs J.Liberts ļoti vēlējās, lai iesaistos kultūras nozares jautājumu risināšanā Apes novadā. Tagad man būs jāvada kultūras komitejas sēdes,” saka A.Harju.
Deputāte atzīst, ka var būt arī domes priekšsēdētāja vietniece, jo nav svarīgi, kur cilvēks strādā, svarīgi, kā viņš strādā, un ne jau amats runā par cilvēku, bet gan padarītais darbs. Atgriežoties Apes novadā, deputāte jau aktīvi realizē projektus un iesaistās aktivitātes, piemēram, trešdien pie D.Ozoliņa Apes vidusskolas esošā Elīnas Zālītes pieminekļa tika pielikts bronzā veidots dzejnieces paraksts. Savukārt vakar pašvaldības darbinieki un A.Harju aktīvi iesaistījās talkā aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”, kur tika sakoptas teritorijas pie topošajām dabas mājām Palpiera un Eniķu ezeru krastos.

Dina Meistere pateicas par pieredzi
“Alūksnes Ziņās” jau rakstījām, ka 2017.gada 20.jūlijā D.Ozoliņa Apes vidusskolas direktore Dina Meistere tika iekļauta Apes novada domes sastāvā līdz laikam, kad tiks atjaunots A.Harju deputātes statuss. 13.novembra ārkārtas sēdē D.Meistere tika atbrīvota no domes priekšsēdētāja vietnieka un deputāta pienākumu pildīšanas. Viņa pateicās par doto pieredzi un deputātiem novēlēja tikpat pozitīvi skatīties ne tikai no finansiālā viedokļa, bet arī no sirds viedokļa, jo reizēm nauda ir ļoti būtiska, bet dažreiz attieksme un ieklausīšanās ir vēl būtiskāka.


* Materiāls sagatavots ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Kategorijas