Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes pašvaldība – starp finālistēm

Laura Felša

2018. gada 5. decembris 14:40

218

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rīkotā konkursa “Ģimenei draudzīga pašvaldība” mērķis ir vērtēt Latvijas pašvaldības, nosakot labākās, kuras nodrošina lielāko atbalstu ģimenēm ar bērniem. Starp deviņām finālistēm šogad iekļuvusi arī Alūksnes novada pašvaldība. Šonedēļ vērtēšanas komisija ieradās Alūksnē, lai tiktos ar pašvaldības pārstāvjiem. 

Nedaudz lielāka dzimstība
Izpilddirektore Janīna Čugunova prezentācijā iepazīstināja ar izglītības sistēmu un piedāvājumiem, kas atvieglo ģimenēm dzīvi. Alūksnes novadā šobrīd ir 16 208 iedzīvotāji, no kuriem 954 ir bērni līdz 6 gadu vecumam un 1671 bērns - 7 līdz 18 gadus vecs.
“Protams, iedzīvotāju skaits samazinās, bet varam priecāties, ka šogad ir nedaudz lielāka dzimstība,” informēja izpilddirektore un piebilda, ka līdz šim novadā piedzimuši 118 bērni. Alūksnes novada pašvaldība izmaksā bērnu piedzimšanas pabalstu, kas ir 75 eiro, dāvanu kartes formātā. “Ar jauno budžetu plānots palielināt šo pabalstu par aptuveni 100 eiro,” solīja J.Čugunova.

Kur apkopt mazuli?
“Alūksnes Ziņas” jautāja Alūksnes novada domes priekšsēdētājam Arturam Dukulim, vai Alūksnē ir iespēja jaunajiem vecākiem pārmainīt autiņus jaundzimušajam tam piemērotā vietā. “Aicinu jaunos vecākus nākt pie manis ar konkrētiem priekšlikumiem, kur šāda vieta varētu atrasties. Saprotu, ka vecākiem vajag telpu ar atbilstošu aprīkojumu, kur apkopt mazuli, teica A.Dukulis.
J.Čugunova informēja arī par bērnu rotaļu un aktīvās atpūtas laukumiem – tādi izveidoti katrā pagastā, kā arī Alūksnes Pilssalā.

Trūkst dzīvojamās platības
J.Čugunova uzsvēra, ka Alūksnes novadā nav rindas bērnudārzos. “Ja arī trūktu vietas, tad jebkurā mirklī esam gatavi domāt par kādu lieku grupiņu, piemēram, Alūksnes novada vidusskolā. Septembrī izveidojās situācija, kad vietu bija mazāk nekā bērnu, bet neviens nepalika ārpus kārtas,” stāstīja J.Čugunova.
Pašvaldība uzsākusi arī pirmsskolas izglītības iestāžu stiprināšanu – visu bērnudārzu grupai piešķirti 500 eiro attīstošas mācību vides veidošanai.
“Lielākā problēma būs dzīvojamais fonds. Tas noteikti būs viens no svarīgākajiem jautājumiem, kam pašvaldība pievērsīs uzmanību,” atzina J.Čugunova, kurai piekrita arī A.Dukulis.
Atlaides ģimenēm
Alūksnes novada pašvaldība kā prioritāti noteikusi tūrisma attīstību, tomēr apskates objektos cenas varbūt kādam var šķist augstas. J.Čugunova norāda - ir dažādas atlaides gan ģimenēm, gan klašu grupām un pirmsskolas izglītības iestāžu bērniem. “Kad ir Alūksnes pilsētas svētki, cenšamies iepriecināt arī audžuģimenes, piedāvājot brīvbiļetes uz lielajiem pasākumiem,” viņa uzsvēra.
“Demogrāfisko lietu centra” vadītājs Imants Parādnieks ieteica pašvaldībai ieviest arī Goda ģimenes apliecību, kas nozīmē, ka šīm ģimenēm būtu īpašas atlaides. Pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka skaidroja, ka ir ģimenes biļete – viens vai divi vecāki un četri bērni līdz 18 gadu vecumam. Tas I.Parādniekā raisīja izbrīnu. “Tad, ja ir pieci bērni, par vienu būs jāmaksā? Es ieteiktu visā valstī sakārtot šo jautājumu, ka ģimenes biļete atbilst visai ģimenei, vienalga, tajā ir četri vai septiņi bērni,” teica I.Parādnieks.

Būs pārmaiņas
VARAM reģionālās politikas departamenta direktors Raivis Bremšmits jautāja A.Dukulim, kuras ir tās svarīgākas lietas, ko viņš vēlētos uzsvērt. “Vēlos izcelt, ka Alūksnē ir ļoti uzlabojusies infrastruktūra, trotuāru kvalitāte, kas palīdz jaunajām māmiņām ar ratiem pārvietoties bez grūtībām. Protams, ir vietas, kuras vēl jāuzlabo. Ļoti laba sadarbība ir ar Alūksnes Bērnu un jauniešu centru, kur skolēni labprāt pavada laiku pēc skolas. Ir svarīgi, lai visās skolās bērniem būtu vienādi apstākļi. Saprotu, ka jāpieņem ļoti sāpīgi lēmumi par skolu skaita samazināšanu, jo pārmaiņas būs. Manuprāt, tas nav pieņemami, ka skolās ir apvienotās klases. Bērniem jāmācās un jāaug sakārtotā vidē,” uzsvēra A.Dukulis.
Komisija apskatīja arī Alūksnes Mākslas skolu un Pilssalu. Lai redzētu, kā strādā pirmsskolas izglītības iestāde, komisija devās uz Malienas bērnudārzu “Mazputniņš”. Konkursa rezultāti būs zināmi 12.decembrī.


Kategorijas