Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atsavinās kapitāldaļas poligonā

Līga Vīksna

2018. gada 5. decembris 14:42

654

Alūksnes novada pašvaldība nodos atsavināšanai tai piederošās kapitāldaļas sadzīves atkritumu poligonā SIA “AP Kaudzītes”, kas atrodas Litenes pagastā. Arguments – pašvaldības darba nodrošināšanai dalība šādā uzņēmumā nav nepieciešama.
Poligons nodrošina sadzīves un rūpniecisko atkritumu utilizāciju Alūksnes, Gulbenes, Balvu, Cesvaines un Lubānas pašvaldību teritorijās jau vairākus gadus. SIA “AP Kaudzītes” dalībnieki ir Alūksnes, Gulbenes, Balvu, Cesvaines un Lubānas pašvaldības. Alūksnes novada pašvaldībai “AP Kaudzītes” pieder 28,23 procenti kapitāldaļu.

Lai nav jābūt galvotājam
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis skaidroja - jau vairākus gadus deputāti uzdod jautājumus, kādēļ Alūksnes novada pašvaldībai poligonā ir kapitāldaļas, jo pašvaldības darbu tas neietekmē.
“Eiropas regula paredz, ka līdz 2020.gadam sadzīves atkritumu poligoniem ir jāsamazina noglabājamo atkritumu daudzums. SIA “AP Kaudzītes” šobrīd startē projektu konkursā, lai varētu šo prasību izpildīt. Tas nozīmē, ka nākotnē pašvaldībai kā vienai no kapitāldaļu turētājiem “AP Kaudzītes” būs jāiesaistās ar savu galvojuma daļu, lai poligons varētu īstenot iecerēto projektu. Šobrīd turklāt ir secināts, ka poligonu valstī tomēr ir par daudz. Lai mūsu pašvaldībai nebūtu jāsniedz šāds galvojums, vēlamies uzsākt atsavināšanas procesu,” sacīja A.Dukulis.

Nav informācijas
Deputāte Līga Langrate domes novembra sēdē bija neizpratnē, kādēļ tieši tagad virza jautājumu par atsavināšanu. “Neesam iepazīstināti ar situāciju, prognozēm, stratēģiju par “AP Kaudzītes”, lai tagad pieņemtu šādu lēmumu,” uzsvēra L.Langrate. Līdzīgās domās bija deputāte Jana Zilkalne, kura uzskata, ka pašvaldība “pārdos kaķi maisā”.
Arī deputāts Verners Kalējs gribēja zināt iemeslu, kāpēc rosina atsavināšanu. “Vai uzņēmums strādā ar zaudējumiem? Kāpēc vajag atsavināt? Galvojums iespējamajam kredītam nav problēma – Alūksnes novada pašvaldība šobrīd ņem ļoti daudzus kredītus miljoniem eiro apmērā! Tad jau mūsu pašvaldībai vajadzētu daudz ko pārdot, ja tāds ir arguments - nebūt galvotājam,” secināja V.Kalējs.

Īstais brīdis pārdot
Domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers uzskata, ka šobrīd ir īstais brīdis kapitāldaļu pārdošanai. “Komercsabiedrības dibina, lai kapitāldaļu turētājs nopelnītu. Šis noteikti nav tas gadījums. SIA “AP Kaudzītes” dibināta ļoti sen - kad reģionos bija aktuāli izveidot sadzīves atkritumu savākšanas teritorijas. Toreiz finansējumu to izveidei varēja piesaistīt tikai pašvaldību kapitālsabiedrības. Tie bija citi laiki, kad nebija citu iespēju. Tagad pašvaldība var savas daļas atsavināt, jo tai nav jānodarbojas ar komerciju, ja ir komersanti, kuri spēj un ir gatavi to darīt. Visu šo gadu laikā no “AP Kaudzītes” mūsu pašvaldība kā kapitāldaļu turētāja saņēmusi absolūtu nulli,” sacīja Dz.Adlers.

Pašvaldības īstenoja funkciju
Deputāts Ainars Melders interesējās, kas notiek ar pārējām pašvaldības kapitālsabiedrībām, kuru darbību nesen izvērtēja pašvaldības darba grupa. “SIA “Alūksnes nami” ir tādā pašā situācijā kā “AP Kaudzītes” - vajag virzīt, kamēr ir kāds, kurš ir gatavs pirkt. Runājot par “AP Kaudzītes” - pašvaldības ir īstenojušas funkciju, ko valsts tām uzticēja, ir izveidota infrastruktūra, bet tālāk lai strādā komersants. Jāuzsver gan, ka pašvaldībai labums nav jāgūst un nauda nav jāpelna, bet gan jārada infrastruktūra, domā A.Melders.
A.Dukulis atgādināja, kāda sabiedrībā radās ažiotāža, kad izskanēja iecere pārdot SIA “Alūksnes nami”. “Tomēr pie šī jautājuma atgriezīsimies,” sacīja A.Dukulis.

Sola nemierīgus laikus
SIA “AP Kaudzītes” valdes loceklis Aldis Amantovs “Alūksnes Ziņām” apstiprina, ka no Alūksnes novada pašvaldības jau vairākus gadus izskanējusi iecere pārdot tai piederošās kapitāldaļas. “Ko tas nozīmēs poligonam? Nemierīgus laikus. Par potenciālajiem daļu pircējiem man informācijas nav – poligonā neviens nav interesējies. Nav arī šobrīd informācijas, ka vēl kāda pašvaldība grasītos pārdot savas kapitāldaļas poligonā. Drīzumā sasauksim “AP Kaudzītes” dalībnieku sapulci, kur galvenais būs šis jautājums,” sacīja A.Amantovs.

Vajag jaunas iekārtas
Viņš atzina, ka 2020.gadā poligonam jāizpilda jauna Eiropas regula – par 20 procentiem jāsamazina noglabājamie sadzīves atkritumi no kopējā poligonā ievestā daudzuma. Šobrīd drīkst noglabāt 50 procentus, turpmāk varēs 30 procentus. Lai to īstenotu, jāiegādājas jaunas iekārtas.
“Esam uzrakstījuši projekta pieteikumu par 1,5 miljoniem eiro. Tos rakstīja visi 10 Latvijas poligoni. Eiropas finansējums bija 32 miljoni eiro, atbalstīja tikai Rīgas un Rēzeknes projektus. Pārējie – arī mēs – šobrīd palika bešā, bet mūsu projekts nav noraidīts. Valstī vēl meklēs papildu iespējas tomēr rast arī citiem Eiropas līdzfinansējumu, bet šobrīd skaidrības nav. “AP Kaudzītes” kredītu projekta īstenošanai var ņemt tikai tad, ja pašvaldības piekrīt būt galvotājas. Ja tomēr neizdosies piesaistīt Eiropas naudu savam projektam 85 procentu apmērā, tas būs liels trieciens atkritumu tarifam, kas būtiski palielināsies,” paredz A.Amantovs.

Kategorijas