Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Līdz ar pirmā ledus parādīšanos jābūt uzmanīgiem!

Loreta Jargane

2018. gada 8. decembris 07:43

468

Līdz ar pirmo sniegu un vēsumu uz Alūksnes ezera ledus bija manāmi pirmie makšķernieki. Liela daļa iedzīvotāji bija sašutuši par šo skatu, un radās jautājumi, vai tas ir droši un vai to vispār drīkst darīt, pirmajam ledum parādoties. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) informē, ka šobrīd Alūksnē un Vidzemē nav neviena izsaukuma saistībā ar ledū ielūzušiem cilvēkiem. Savukārt no 2017. gada 1. novembra līdz 15. janvārim Latvijā ziemas periodā 17 ir noslīkuši, 2016. gadā - 20, 2015. gadā – 24.

Gints Ilva, VUGD Alūksnes daļas komandieris informē: "Alūksnes novada pašvaldība nosaka, ka ziemas periodā pa Alūksnes ezeru aizliegts braukt ar transportlīdzekļiem. Citādu aizliegumu nav. Tāpēc jāuzsver, ka cilvēkiem ir jāievēro drošība it sevišķi šajā laika posmā, kad uz ūdenstilpēm veidojas pirmais ledus.

Ledus kārta veidojas pakāpeniski, sākot no krasta, tāpēc tālāk no krasta ledus var būt nevienmērīgs un cilvēki var ielūzt. Vietās, kur ūdenskrātuvē ietek rūpnieciskie, siltie ūdeņi, ledus ir plānāks, tāpat pie tiltiem, vietās, kur aug krūmi, niedres vai atrodas citi priekšmeti. Turklāt uz ledus sasnigušais sniegs veido mānīgu priekšstatu, ka ledus sega ir izveidojusies bieza. Mēs aicinām ikvienu iedzīvotāju nepaiet vienaldzīgi garām, ja manāmi bērni vai pusaudži, kas slidinās pa nedrošu ledu. Viņi ir jābrīdina un jāaicina atstāt aizsalušās ūdenstilpes. Bet, ja viņi ir pārāk tālu no krasta un var rasties problēmas atgriezties atpakaļ vai cilvēks ir jau ielūzis, tad nekavējoties jāzvana glābšanas dienestam pa tālruni 112. Kad ir izsaukts glābšanas dienests, var veikt glābšanas darbus un ir pat ieteicams to darīt. Bērniem gan nevajadzētu tos veikt, viņiem jāmeklē pieaugušo palīdzība. Glābšanas situācijā jāizmanto visi līdzekļi, kas ir pa rokai – koki, zari, virves, var sasiet drēbes kopā. Pa ledu pārvietojas rāpus vai guļus, un nevajadzētu atrasties tuvāk par 2-3 metriem vietai, kur ielūzis cilvēks. Pasviež cietušajam instrumentu, velk cietušo ārā.

Lai zvejnieki sekmīgi izkļūtu no ūdens, svarīgi līdzi ņemt dažādus palīglīdzekļus - irbuļus, āķus, tādējādi sevi izvelkot ārā. Vēl zvejniekiem būtu svarīgi paziņot savu lokācijas vietu uz ezera. Tāpat svarīgs ir peldtērps vai glābšanas veste. Cilvēkam palīdzēt pēc ielūšanas ledū var, nekavējoties izsaucot neatliekamo medicīnisko palīdzību pa tālruni 113. Novieto cietušo siltā telpā, mašīnā vai aizvējā. Atbrīvo no mitrām drēbēm, apaviem. Ja ir iespēja, dod kaut ko sausu - drēbes, segas. Cilvēku nedrīkst sildīt pārāk strauji, tam jānotiek pakāpeniski. Nekādā gadījumā nedrīkst izmantot tautas metodi – alkoholu, jo tas veicina ķermeņa atdzišanu. Ja cietušā stāvoklis ir smags, bez vajadzības nevajadzētu masēt rokas, kājas, jo tas veicina siltuma zudumu. Tāpat cietušo nedrīkst sēdināt vai celt stāvus, jo samazināsies asins pieplūde galvas smadzenēm un cietušais var zaudēt samaņu."

Par laimi, Alūksnē nav bijuši izsaukumi, kas saistīti ar ielūšanu ledū. Bet svarīgi atcerēties, ka katram ir jāizvērtē savas spējas un jāuzņemas atbildība par savu rīcību. Tāpat vecākiem par drošību jārunā ar bērniem.


Kategorijas